search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:27
MENU CLOSE

X.A.: Υπεραποδίδει σε απώλειες, των ευρωπαϊκών αγορών

08.01.2020 12:10
X.A.: Υπεραποδίδει σε απώλειες, των ευρωπαϊκών αγορών - Media

 

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά απόλυτα οριακές απώλειες κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, έχοντας ανακάμψει από τα πρωινά χαμηλά και με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, μετά από τα χθεσινά αντίποινα της Τεχεράνης κατά των ΗΠΑ, με επιθέσεις σε βάσεις στο Ιράκ, αλλά και τις οικονομικές ειδήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες, αναπάντεχη πτώση σημείωσαν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Νοέμβριο. Τα συμβόλαια για τα “made in Germany” προϊόντα κινήθηκαν αρνητικά κατά 1,3%, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, καταγράφοντας την πιο απότομη πτώση από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υπάρξει άνοδος 0,3%.

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως μετέδωσε το Reuters, η μηνιαία έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες του ευρώ ανήλθε στις 101,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, από 101,2 τον Νοέμβριο. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία άνοδος και υψηλότερα από τον μέσο όρο πρόβλεψης των οικονομολόγων, που έκανε λόγο για 101,4 μονάδες.

Από την άλλη, ο απερχόμενος επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) Μάρκ Κάρνεϊ (θα αποχωρήσει από την κεντρική τράπεζα τον Μάρτιο) δήλωσε ότι “οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως φτάνουν κοντά στο να μην έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν μια οικονομική επιβράδυνση”.

“Πρόκειται, για μια άποψη που ακούγεται ευρύτερα μεταξύ οικονομολόγων και νομισματικών κύκλων”, όπως σχολιάζει το Bloomberg.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρίσκει τους βασικούς του δείκτες να έχουν κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υπεραποδίδοντας των απωλειών που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, έστω και αν έχει υπάρξει αισθητή αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης βρίσκεται οριακά ψηλότερα των 910 μονάδων, ενώ έχει σημειώσει χαμηλό στις 904,84 μονάδες (-2,15%) και ο τζίρος πλησιάζει τα 215 εκατ., από τα οποία τα 175,6 εκατ. αφορούν “πακέτα” που έχουν γίνει σε Eurobank και Εθνική και τα οποία επιδείνωσαν το κλίμα, καθώς έγιναν με αξιοσημείωτο discount, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο.

Συγκεκριμένα στη Eurobank έγιναν τέσσερα “πακέτα”, καθένα εκ των οποίων αφορούσε 25.374.614 μετοχές, με τη συνολική αξία να φτάνει τα 85,4 εκατ. ευρώ.

Στην Εθνική Τράπεζα, τα δύο πακέτα ήταν της τάξης των 16 εκατ. μετοχών έκαστο, συνολικής αξίας 89,8 εκατ. ευρώ.

Τα “πακέτα” αντιστοιχούν στο 3,50% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και στο 2,74% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών καταγράφει απώλειες 3,32%, ενώ έφθασε να υποχωρεί έως και 4,81%.

Από τις υπόλοιπες, μη τραπεζικές, μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι Aegean Airlines (+0,12%) και Σαράντης (+1,63%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι ΑΔΜΗΕ (-2,80%), Ελλάκτωρ (-2,72%), Μυτιληναίος (-2,41%) και Τέρνα Ενεργειακή (-2,03%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, πρώτο μέλημα των αγοραστών είναι να αποφευχθεί κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 900 μονάδων και ει δυνατόν, η σταδιακή καλυτέρευση της εικόνας σε δείκτες και επιμέρους μετοχές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:26