search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:49
MENU CLOSE

Φυσικό αντικαταθλιπτικό: «Πιάνει» σε τρεις εβδομάδες χωρίς παρενέργειες

26.01.2020 08:56
Αναρωτιέστε αν έχετε κατάθλιψη; Αυτά είναι τα δέκα ύποπτα συμπτώματα - Media

Μην ψάχνετε το κουτί με τα αντικαταθλιπτικά… Απλά προσθέστε φρούτα και λαχανικά στο ημερήσιο μενού σας και δείτε τη διαφορά στη διάθεσή σας σε τρεις εβδομάδες. 

 

Η υγιεινή διατροφή δεν χαρίζει μόνο υγεία και ισορροπημένο βάρος, αλλά και… ευτυχία υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές.

Η αντικαταθλιπτική δράση της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής παρατηρήθηκε σε  μικρή έρευνα σε νεαρούς ενήλικες με φτωχή διατροφή και μέτρια προς έντονα συμπτώματα κατάθλιψης. Όσοι υιοθέτησαν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα άγχους και ανησυχίας και πολύ καλύτερη διάθεση μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην Plos One.

«Έχουμε στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει το κίνδυνο κατάθλιψης» σχολίασε η επικεφαλής ερευνητής Heather Francis λέκτορας Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Macquarie του Σίδνεϊ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 76 φοιτητές ηλικίας 17-35 ετών. Όλοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν μια διατροφή με πολλά επεξεργαμένα τρόφιμα, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά. Επίσης ανέφεραν αισθήματα λύπης, μειωμένη ικανότητα να βιώσουν χαρά και έλλειψη κινήτρων την προηγούμενη εβδομάδα.

Στους μισούς συμμετέχοντες δόθηκαν οδηγίες να προσθέσουν φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο στη διατροφή τους, μειώνοντας παράλληλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι υπόλοιποι συνέχισαν να τρώνε όπως πριν.

Τρεις εβδομάδες αργότερα εκείνοι που συστηματικά έτρωγαν καλύτερης ποιότητας φαγητό ανέφεραν και σαφώς βελτιωμένη διάθεση. Τη στιγμή που τα άτομα της ομάδας ελέγχου που δεν είχαν τροποποιήσει τη διατροφή τους συνέχισαν να παρουσιάζουν μέτρια προς έντονα καταθλιπτικά συμπτώματα, τα άτομα της ισορροπημένης διατροφής ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα ανησυχίας.

Τι ακριβώς περιόρισαν όσοι τρέφονταν πιο υγιεινά; Τα γλυκά, το έτοιμο και πρόχειρο φαγητό και τα αναψυκτικά. Τι αύξησαν; Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και ελαιόλαδο.

«Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί μια σημαντική πτυχή της έρευνας, το γεγονός δηλαδή ότι οι διατροφές αλλαγές είναι μικρές και εύκολα υλοποιήσιμες» σχολίασε η Δρ. Francis. «Η κατάθλιψη σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού και η ανεπαρκής διατροφή αυξάνει τη συστηματική φλεγμονή και επίσης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την κατάθλιψη» συμπλήρωσε.

Πηγή: ygeiamou.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:47