search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:01
MENU CLOSE

Απίστευτη ανικανότητα – Πρωτοφανείς χειρισμοί του Αυγενάκη έβαλαν μπουρλότο στο ποδόσφαιρο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2110
30-1-2020
31.01.2020 04:00
left-1.jpg

 

Ποιος να του το ’λεγε του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι, σχεδόν επτά μήνες μετά την πανηγυρική και θριαμβευτική ανάληψη της εξουσίας, θα βρισκόταν εγκλωβισμένος σε μια κατάσταση από την οποία θα είχε να μετρήσει μόνο απώλειες. Και μάλιστα με επίκεντρο όχι την οικονομία ή τα εθνικά θέματα, ή έστω το μεταναστευτικό, αλλά το… ποδόσφαιρο! Θα τον θεωρούσε τρελό.

Από τη Δευτέρα το απόγευμα όμως η κυβέρνηση έχει μπλέξει σε έναν κυκεώνα από τον οποίο είναι δύσκολο να βγει χωρίς πολιτική ζημιά, καθώς κατάφερε να βρεθεί στη δίνη της σφοδρής σύγκρουσης των ιδιοκτητών του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη και του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, οι οποίοι, εκτός από τους πολυάριθμους οπαδούς των ομάδων τους, έχουν επιπλέον στο οπλοστάσιό τους πολύ ισχυρά μιντιακά όπλα.
Η πιθανότητα οι δύο αυτοί πανίσχυροι ποδοσφαιροπαράγοντες να υποχωρήσουν και να δώσουν στην κυβέρνηση το περιθώριο να το «παίξει» ρυθμιστής της άγριας μεταξύ τους σύγκρουσης θα πρέπει να θεωρηθεί από ελάχιστη έως μηδαμινή.
Η σπίθα που έφερε την έκρηξη ήταν το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), τη Δευτέρα το απόγευμα, το οποίο βρήκε ένοχες τις ΠΑΕ ΠΑΟΚ για πολυϊδιοκτησία και Ξάνθη για παρατυπίες σχετικές με το μετοχολόγιό της, συνεπώς η ΕΕΑ αποφάσισε να εισηγηθεί στα αρμόδια αθλητικά όργανα την αφαίρεση της άδειας συμμετοχής τους στο πρωτάθλημα της Super League και τον υποβιβασμό και των δύο ομάδων.

Για τα θέματα αυτά είχε προσφύγει στην ΕΕΑ η ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία είχε καταθέσει τα στοιχεία επί των οποίων βασίστηκε η απόφαση της Επιτροπής. 
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του περιεχομένου του πορίσματος ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έγινε το πρόσωπο των ημερών, καθώς βρέθηκε αυτομάτως κατηγορούμενος και από τον ΠΑΟΚ και από τον Ολυμπιακό για εντελώς διαφορετικούς λόγους:
1. Ο ΠΑΟΚ τον κατηγορεί ότι, ενώ η καταγγελία του Ολυμπιακού εκκρεμοδικούσε, άλλαξε δύο μέλη της ΕΕΑ. Συγκεκριμένα ότι ο υφυπουργός αντικατέστησε δύο καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με δύο νέα μέλη, ένα εκ των οποίων καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, των οποίων οι ψήφοι ήταν καθοριστικές για την απόφαση περί ενοχής των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθης και κυρίως για την υπερψήφιση της εισήγησης περί υποβιβασμού τους.
Στο πλαίσιο αυτό η ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης αποκάλεσε τον υφυπουργό «εντολοδόχο του γραφείου Τύπου του Ολυμπιακού».
2. Ο Ολυμπιακός τον κατηγορεί για το περιεχόμενο της δήλωσής του αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του πορίσματος της ΕΕΑ: «Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση».

Η πειραιώτικη ΠΑΕ «εκφράζει τη λύπη της» διότι «ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης, για λογαριασμό της κυβέρνησης, φοβούμενος το δήθεν πολιτικό κόστος από τις αστείες απειλές και εκβιασμούς των μέσων και των ανθρώπων του Ιβάν Σαββίδη, ζήτησε ουσιαστικά από τους Έλληνες δικαστές να μην εφαρμόσουν τον νόμο, μεταβαλλόμενος ο ίδιος σε δικαστή, επιχειρώντας να ακυρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας Επιτροπής (4-1), χωρίς να γνωρίζει τα στοιχεία που αποδεικνύουν με απόλυτο τρόπο την ενοχή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης».

Πλήρης σύγχυση
Όμως ο Αυγενάκης δεν βρέθηκε μόνος του στη δίνη του ποδοσφαιρικού κυκλώνα, καθώς οι κραδασμοί πήραν μπάλα ολόκληρη την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. 
Επιφανή στελέχη της, όπως ο ευρωβουλευτής (και πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ) Θοδωρής Ζαγοράκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο δήμαρχος Κατερίνης, πρώην βουλευτής με τη Ν.Δ. και θρύλος του ελληνικού αθλητισμού Κώστας Κουκοδήμος και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος – ο καθένας με τον τρόπο του – είτε εξέφρασαν ανοιχτά τη διαφωνία τους με την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και των επιλογών της Ν.Δ. είτε στράφηκαν κατά του Αυγενάκη είτε απείλησαν ανοιχτά με ανεξαρτητοποίηση.

Τη νύφη πλήρωσε ο Ζαγοράκης, ο οποίος διεγράφη «με εντολή πρωθυπουργού» ώστε να μετριαστούν οι αντιδράσεις και να δοθεί το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται», όπως είπε την Τρίτη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Το δεύτερο βήμα της κυβέρνησης όμως για να ελέγξει κάπως την κατάσταση αποκάλυψε την πλήρη σύγχυσή της και την απώλεια ελέγχου, καθώς, ύστερα από το φάουλ με την αλλαγή σύνθεσης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού εν μέσω εκκρεμοδικίας, ο Πέτσας προχώρησε σε ένα ακόμη μεγαλύτερο καθώς ανακοίνωσε νομοθετική παρέμβαση ώστε να μην επιτρέπονται εξοντωτικές ποινές, όπως ο υποβιβασμός, για τα αδικήματα για τα οποία είχαν παραπεμφθεί από την ΕΕΑ ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη.
Δεν κατάφερε όμως η εξαγγελία αυτή να κρύψει τον πανικό της κυβέρνησης, τον οποίον ο εκπρόσωπος ομολόγησε με την εξής χαρακτηριστική φράση: «Την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο. Ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα. Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θα επιτρέψει, όμως, ένα θέμα του ποδοσφαίρου να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή που τόσο δοκιμάστηκε στα χρόνια της κρίσης».

Και λίγο αργότερα: «Είμαστε ταλαιπωρημένοι ύστερα από πολλά χρόνια κρίσης και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει ξανά με θέματα διχασμού της χώρας μας».
Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τη σύγκρουση κορυφαίων παραγόντων του ποδοσφαίρου και η στοχοποίησή της από τις δύο αντιμαχόμενες ποδοσφαιρικές εταιρείες, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν πολύ ευρύτερη οικονομική και μιντιακή δραστηριότητα, άρα και δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης, την οδηγεί στην παράλογη συσχέτιση του εν λόγω καυγά με… τα εθνικά θέματα, την κοινωνική συνοχή και το ενδεχόμενο διχασμού.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε γνωστό το περιεχόμενο της κυβερνητικής τροπολογίας, η οποία «εξαφανίζει» την ποινή του υποβιβασμού και «τιμωρεί» πλέον την πολυϊδιοκτησία και τις παράτυπες μεταβολές του μετοχολογίου των Ανώνυμων Αθλητικών Εταιρειών με ποινές αφαίρεσης 5 έως 10 βαθμών από τις ομάδες τους ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος. Δημιούργησε έτσι εύλογες απορίες για το αν η πολυϊδιοκτησία τιμωρείται.

Η επόμενη μέρα
Η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης έχει τον προφανή σκοπό, σε περίπτωση οριστικής καταδίκης του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, να επιτύχει έναν συμβιβασμό: ο μεν Ολυμπιακός να μείνει ικανοποιημένος με την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος και την εκθρόνιση του αντιπάλου του από την κορυφή, ο δε ΠΑΟΚ να γλιτώσει τα χειρότερα και να παραμείνει στο παιχνίδι τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, για πολλούς λόγους. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους πιο σοβαρούς:
1. Ό,τι και να προβλέπει το εσωτερικό αθλητικό δίκαιο, αν η υπόθεση φτάσει στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS), αυτό θα κρίνει και θα επιβάλει ποινές με βάση τα προβλεπόμενα από τη διεθνή αθλητική νομοθεσία, η οποία τιμωρεί πολύ αυστηρά την πολυϊδιοκτησία. Άρα, σε περίπτωση ενοχής των δύο εγκαλούμενων ομάδων, κανένα ενδεχόμενο δεν πρέπει να αποκλειστεί. Στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση θα βρεθεί κυριολεκτικά στριμωγμένη στα σχοινιά, διότι πλέον θα κινδυνεύει με διεθνή διασυρμό. Και ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός είναι πρόθυμοι να το τραβήξουν μέχρι τα άκρα.
2. Ο Ολυμπιακός πολύ δύσκολα θα είναι ικανοποιημένος με κάτι λιγότερο από τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και η μη επίτευξη του στόχου του ήδη χρεώνεται απευθείας στην κυβέρνηση, η οποία εγκαλείται ότι άλλαξε τους κανόνες στη διάρκεια της σύγκρουσης με στόχο να σώσει την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Μένει, συνεπώς, να δούμε – πέρα από τις ανακοινώσεις – και τη «γραμμή» του Mega, ιδιοκτησίας Μαρινάκη, το οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα να βγει στον αέρα.
3. Ακόμη και αν γλιτώσει τον υποβιβασμό χάρη στην κυβερνητική παρέμβαση, ο ΠΑΟΚ δεν θα αισθανθεί… υποχρεωμένος ή ευεργετημένος, καθώς χρεώνει στην κυβέρνηση και στον Αυγενάκη ότι συνέβαλαν – με την αλλαγή στη σύνθεση της ΕΕΑ – στην καταδικαστική απόφαση καθ’ υπόδειξιν του Ολυμπιακού.
4. Ακόμη χειρότερα οι οπαδικοί «στρατοί», που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται με τη… μολότοφ παρά πόδα και εσχάτως η δράση τους έχει αγριέψει, δεν καταλαβαίνουν από συμβιβασμούς. Ο θάνατος – ενίοτε κυριολεκτικώς – του αντιπάλου είναι η ζωή τους. Και οι ίδιοι πανέτοιμοι να «χωρίσουν την Ελλάδα στα δύο», όπως εκατέρωθεν απειλούν. Το δε πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο μπροστά του και πλέι οφ, όπερ σημαίνει ότι ενδέχεται Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ να συναντηθούν άλλες τρεις φορές φέτος.
5. Πιθανή τιμωρία του ΠΑΟΚ και απώλεια του πρωταθλήματος ενδέχεται να ενεργοποιήσει την απειλή του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ για απόσυρση όλων των τμημάτων του που συμμετέχουν σε ελληνικά πρωταθλήματα.
6. Ήδη απέναντι στη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης βρίσκονται μια σειρά άλλες ιστορικές ΠΑΕ (Άρης, Πανιώνιος, Ηρακλής), οι οποίες κατηγορούν την κυβέρνηση για επιλεκτική εφαρμογή της νομιμότητας, καθώς, όταν οι ίδιες τιμωρήθηκαν πολύ σκληρά (κάποιες και με υποβιβασμό) για μη αγωνιστικούς λόγους, καμιά κυβέρνηση δεν έσπευσε να τις σώσει με το πρόσχημα της ιστορικότητας και του λαϊκού μεγέθους τους όπως έκανε η σημερινή για ΠΑΟΚ και Ξάνθη.
7. Η επίκληση, εκ μέρους της κυβέρνησης, του κινδύνου για τα εθνικά θέματα και την κοινωνική συνοχή δίνει το πολύ επικίνδυνο μήνυμα ότι είναι ευάλωτη σε απειλές και ότι η κοινωνική συνοχή είναι πράγματι δυνατόν να απειληθεί από την κινητοποίηση μερίδας οπαδών.
8. Άσχετα με την εν λόγω υπόθεση, τους εμπλεκόμενους και το αν τεκμηριώνεται η ενοχή οποιουδήποτε, η κυβερνητική παρέμβαση, με την κατάργηση των όποιων ουσιωδών ποινών και την αποδυνάμωση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, κατ’ ουσίαν ενθαρρύνει τις ισχυρές ΠΑΕ να εξαγοράζουν άλλες μικρότερες ή να ασκούν παράνομη επιρροή και να τις καθιστούν δορυφόρους τους με αποτέλεσμα την επιδείνωση της αδιαφάνειας και την κατάργηση κάθε έννοιας υγιούς ανταγωνισμού.

Νέα απειλή
Η κυβέρνηση φαίνεται όμως ότι δεν πρόκειται να ησυχάσει, καθώς ήδη στον ορίζοντα έχει εμφανιστεί ακόμη μια απειλή. Ο ιδιοκτήτης του μπασκετικού Παναθηναϊκού Δημήτρης Γιαννακόπουλος, με άγνωστη επισήμως αιτία, έγραψε την Τρίτη στα social media: «Η Βόρεια Ελλάδα βράζει… Πού να δείτε τι έχει να γίνει στη Νότια Ελλάδα, μόλις βγουν οι κοροϊδίες σας. Very soon (Πολύ σύντομα)». Σε άλλο μήνυμα, αμέσως μετά, συμπλήρωσε: «Κυβέρνηση Ολυμπιακού».

Να σημειωθεί ότι ο Γιαννακόπουλος έχει πάρει πάνω του το εγχείρημα αναγέννησης του Παναθηναϊκού μέσω του σχεδίου με το όνομα «PAO Alive» και της κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων και γηπέδων της ομάδας στον Βοτανικό (Παναθηναϊκή Πολιτεία), κατόπιν συμφωνίας με τον Δήμο Αθηναίων και την κυβέρνηση. Πάντως η καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων για τον σκοπό αυτόν δεν έχει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα, καθώς μέχρι την Τρίτη το βράδυ είχαν μαζευτεί μόλις 765.729 ευρώ.
Ως εκ τούτου η απειλητική ανάρτησή του και ο χαρακτηρισμός «Κυβέρνηση Ολυμπιακού» προϊδεάζουν για κάτι… διόλου θετικό για την κυβέρνηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:01