search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:47
MENU CLOSE

Στα ύψη ο δείκτης φόβου λόγω του κορωνοϊού – Το ενδεχόμενο οικονομικού κραχ προκαλεί νευρική κρίση στις παγκόσμιες αγορές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2111
6-2-2020
10.02.2020 04:00
bull.jpg

 

Η παγκόσμια ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχει «καθηλώσει» την πλειονότητα των διεθνών αγορών. Ως αποτέλεσμα οι «δείκτες φόβου» που αποτυπώνουν τις τάσεις μεταβλητότητας στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου έχουν χτυπήσει «κόκκινο», καθώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο αναμενόμενο sell off των κινεζικών αγορών αλλά και στις ευρύτερες ανησυχίες των επενδυτών για ντόμινο. 

Οι φόβοι για τις αρνητικές συνέπειες της επιδημίας στο κινεζικό χρηματιστηριακό ταμπλό ανάγκασαν την κεντρική τράπεζα της Κίνας να ανακοινώσει ότι θα ρίξει στην αγορά ποσό «μαμούθ» ύψους 174 δισ. δολαρίων για να εμποδίσει πιθανό κραχ. Το γεγονός ότι τα κινεζικά χρηματιστήρια ήταν κλειστά από τις 23 Ιανουαρίου δικαιολογεί τους φόβους ότι, τουλάχιστον στην αρχή, θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κύμα μαζικών ρευστοποιήσεων από την πλευρά των επενδυτών. 

Στο μεταξύ, στη Wall Street, ο δείκτης VIX (που καταγράφει τη μεταβλητότητα, γνωστός και ως δείκτης φόβου) βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, αλλά με ανάλογη έκρηξη, όπως της περασμένης Παρασκευής, πολύ εύκολα μπορεί να πιάσει ή και να ξεπεράσει τα υψηλά του 2015 ή ακόμη και του 2011. Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή ο VIX ενισχύθηκε κατά 21,63%, στις 18,84 μονάδες, και πλέον βρίσκεται 38,42% υψηλότερα από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών. 
Ένα ακόμη σημάδι φόβου προκύπτει από το γεγονός ότι οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις μετοχές για ομόλογα. Στις 20 τελευταίες ημέρες συναλλαγών τα ομόλογα ξεπερνούν σε απόδοση τις μετοχές κατά 3,93 ποσοστιαίες μονάδες, που είναι από τις χειρότερες επιδόσεις των μετοχών σε σύγκριση με τα ομόλογα σε διάστημα δύο ετών.

Κατάσταση πανικού
Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου ιού εκτός Κίνας, σε όλα τα πλάτη και μήκη της υδρογείου, αλλά και τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισής του, όπως η καραντίνα σε μεγαλουπόλεις, συντηρούν την ανησυχία στις διεθνείς αγορές και, συνεπακόλουθα, και στην ελληνική αγορά. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκδηλώθηκε ο ιός (κινεζικό νέο έτος) εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ήδη «χτυπημένη» κινεζική οικονομία από 0,5% έως 1,2% στο ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών. 
Δηλαδή οι αγορές, ύστερα από ένα απόλυτο ράλι στο τέλος του 2019, έχουν περάσει στον απόλυτο φόβο και ο Φεβρουάριος εκτιμάται ότι θα είναι μήνας ακραίων ανησυχιών για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην οικονομία και την πορεία των χρηματιστηρίων. Η νέα επιδημία, αν και είναι λιγότερο φονική από προηγούμενες, δείχνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ικανή να «μολύνει» πολύ περισσότερο τις αγορές, καθώς βλέπουν να επηρεάζονται τα πάντα, ακόμη και οι αμερικανικές εκλογές.

Επιπλέον οι αμφιβολίες για την εγκυρότητα των στοιχείων που παρέχουν οι κινεζικές αρχές σε σχέση με τα ήδη γνωστά μέτρα που έχουν ληφθεί αυξάνουν την αβεβαιότητα στις τάξεις των διεθνών επενδυτών. Στο πλαίσιο αυτό όλες οι διεθνείς κεφαλαιαγορές συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις, παρά τη στήριξη κυρίως από την ανακοίνωση αμερικανικών εταιρικών αποτελεσμάτων και θετικών μακροοικονομικών δεικτών. 
Με δεδομένο το ότι οι βασικοί δείκτες βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, η μεταβλητότητα αυξάνεται μαζί με τον φόβο και ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ, αν και δεν μείωσε τα επιτόκια, προειδοποίησε κι αυτός για την αστάθεια των αγορών. Η αλήθεια είναι ότι, παρά τις προσπάθειες των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου, αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν οι οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού, διότι πολύ απλά το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα σταματήσει. 

Πάντως, αναλυτές συστήνουν ψυχραιμία σημειώνοντας ότι σε τέτοια απρόβλεπτα και σπάνια συμβάντα στην αρχή παρατηρείται εφησυχασμός και όσο το φαινόμενο εξελίσσεται οι ανησυχίες καταλήγουν να γίνονται υπερβολικές μέχρι την αποκλιμάκωσή του, μέχρι δηλαδή τη στιγμή που ο ιός θα αρχίσει να υποχωρεί.

Ποιοι θα επηρεαστούν πρώτοι
Η επιδημία της νέας ιογενούς πνευμονίας της Κίνας έχει ήδη σκοτώσει περισσότερα άτομα από το SARS (Οξύ και Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο, 349 θάνατοι το 2002 – 2003), αλλά για τους οικονομολόγους η σύγκριση με εκείνη την επιδημία, δεν είναι βάσιμη. Κι αυτό γιατί τις οικονομικές συνέπειες του SARS η Κίνα τις ξεπέρασε σχετικά σύντομα και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία ήταν μέτριες.
Στην περίπτωση του SARS το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ για παράδειγμα επηρεάστηκε αρνητικά και ανέκαμψε όταν ο αριθμός των κρουσμάτων κορυφώθηκε και άρχισε να υποχωρεί. Κανείς, ωστόσο, δεν περιμένει να περιοριστεί αντίστοιχα γρήγορα και άμεσα το φαινόμενο του κορωνοϊού, δηλαδή μέσα στον Φεβρουάριο, και γι’ αυτό εκφράζονται ανησυχίες ακόμη και για ντόμινο στις αγορές.

Η επιβράδυνση της Κίνας, η ανάπτυξη της οποίας επρόκειτο κατά τις προβλέψεις να πέσει κάτω από το συμβολικό όριο του 6% πριν από την εμφάνιση του ιού, είναι πιθανόν να επιβαρύνει πρώτα τις χώρες που έχουν τις στενότερες σχέσεις με αυτήν, όπως είναι η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Ολλανδία, η Ουγγαρία και η Ινδονησία.
Σε ό,τι αφορά την αγορά των ΗΠΑ οι πιο συντηρητικές προβλέψεις κάνουν λόγο για διόρθωση στη Wall Street της τάξης του 10% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, με τον S&P 500 να έχει ήδη καταγράψει απώλειες 3% και τον Dow 3,8%. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές και δούμε περαιτέρω διόρθωση της τάξης του 6%-7%, τότε η κατάσταση θεωρείται διαχειρίσιμη.

Όμως ο ΠΟΥ προειδοποίησε πως και άλλες χώρες εκτός της Κίνας θα πρέπει να προετοιμαστούν για ξέσπασμα του ιού αυξάνοντας τις πιθανότητες να επιβληθούν περιορισμοί στο εμπόριο, εξέλιξη που θα επηρεάσει πολύ αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές και κατ’ επέκταση τα χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με αναλυτές, μετά την κεντρική τράπεζα της Κίνας και άλλοι οργανισμοί θα προσπαθήσουν να «αποκρούσουν» τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας, ενώ η κεντρική τράπεζα της Σρι Λάνκα έχει ήδη αποδώσει εν μέρει τη μείωση των επιτοκίων στις ανησυχίες για τον κορωνοϊό. Αυτή την εβδομάδα αναμένονται ανάλογες κινήσεις σε Ταϊλάνδη και Φιλιππίνες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:46