search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:43
MENU CLOSE

Το Ηράκλειο του Πολιτισμού και του Μύρωνα…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2111
6-2-2020
08.02.2020 04:00
mixailidis-1.jpg

 

Έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στη μουσική ο μαέστρος Μύρων Μιχαηλίδης. Από τη Λυρική ώς την Ερφούρτη όπου μεγαλουργεί σήμερα πέρασαν πολλά χρόνια με τις μπαγκέτες στο χέρι και τους αγαπημένους του συνθέτες σαν φαντάσματα στο μυαλό του. Είχε ένα παιδικό στοίχημα για την ιδιαίτερη πατρίδα του και εδώ και λίγο καιρό το έκανε πραγματικότητα, αναλαμβάνοντας καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, ενός «κοσμήματος» για την Τέχνη της Κρήτης.

Το έργο αυτό μπήκε ήδη δυναμικά στη ζωή των πολιτών της Κρήτης από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και ξεκίνησε η πρώτη καλλιτεχνική περίοδος λειτουργίας.

– Πώς έγινε αυτό; Η κατασκευή μιας υποδομής πρωτοφανούς για τα ιστορικά και πολιτιστικά δεδομένα του νησιού;

«Για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου εργάστηκαν επί περίπου πέντε δεκαετίες όλες οι δημοτικές αρχές. Από το αρχικό όραμα του αείμνηστου δημάρχου Μανώλη Καρέλλη, τη μεγάλη αρχική δωρεά των ιδρυμάτων ‘‘Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού’’ και τη διαρκή στήριξη του δήμου και της πολιτείας, φτάσαμε σήμερα να απολαμβάνουμε χώρους πέντε αιθουσών υψηλής αισθητικής, σύγχρονων τεχνικών προδιαγραφών, εξαιρετικής ακουστικής, που μπορούν να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις για σπουδαίες παραστάσεις και άριστη διεξαγωγή τοπικών, εθνικών και διεθνών συνεδρίων».

– Τι είναι για κείνον η ιδιαίτερη πατρίδα;

«Η Κρήτη είναι δύναμη. Και παίρνει επιτέλους αυτό που αξίζει στην ιστορία και τον πολιτισμό της: ένα έργο που μπορεί να καταστεί πρότυπο και εξωστρεφές περιφερειακό πολιτιστικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εικαστικά, επιστήμη και διανόηση, έχουν τον πρώτο λόγο στον σύγχρονο ναό της τέχνης».

– Ποιο είναι το όραμά του;

«Οραματιζόμαστε υψηλότατο καλλιτεχνικό επίπεδο, έμφαση όχι μόνο στη λόγια μουσική αλλά και στον λαϊκό πολιτισμό, ανάδειξη της κρητικής παράδοσης, διάδραση μεταξύ των τεχνών και των πολιτισμών, στήριξη των σύγχρονων καλλιτεχνικών τάσεων, συμμετοχικές διαδικασίες, ανάδειξη του έργου των νέων καλλιτεχνών, τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης, συνεργασίες με σημαντικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Και, πάνω απ’ όλα, άμεση διασύνδεση του έργου αυτού με την κοινωνία, δείχνοντας ιδιαίτερη φροντίδα στη δημιουργία καλλιτεχνικών θεσμών και φυτωρίων νέων καλλιτεχνών».

Καλή επιτυχία, θα επανέλθουμε σύντομα με περισσότερα στοιχεία. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται, όσο ποτέ, τέτοιες πρωτοβουλίες…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:35