search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 05:33
MENU CLOSE

Μεσολόγγι: Έριξαν φόλες σε προστατευόμενο είδος γύπα – 11 όρνια νεκρά (Photos)

19.02.2020 11:54
Μεσολόγγι: Έριξαν φόλες σε προστατευόμενο είδος γύπα - 11 όρνια νεκρά (Photos) - Media

 

Έντεκα όρνια εντοπίστηκαν δηλητηριασμένα στην ευρύτερη περιοχή του φαραγγιού της Κλεισούρας, στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού. 

Πρόκειται για προστατευόμενο και κρισίμως απειλούμενο είδος γύπα, ενώ είναι το σοβαρότερο περιστατικό δηλητηρίασης που έχει καταγραφεί στη χώρα, μετά από αυτό στα Στενά του Νέστου το 2012, και το μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο όσον αφορά στα Όρνια.

ΌΠως αναφέρει το ecozen.gr, εννιά Όρνια βρέθηκαν νεκρά, ύστερα από συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ενώ άλλα δύο περισυλλέχθηκαν από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης και Θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου Μεσολογγίου και στάλθηκαν στον Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, όπου και αναρρώνουν, δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης από τη δηλητηρίαση.

Η ανησυχία για την τύχη των υπόλοιπων Όρνιων της περιοχής είναι έντονη και ο κίνδυνος για την κατάρρευση του τοπικού πληθυσμού γυπών παραμένει. Η αποικία Όρνιων της Κλεισούρας, μαζί με αυτή των Ακαρνανικών, είναι οι μόνες που έχουν απομείνει στη Δυτική Ελλάδα και οι μεγαλύτερες εναπομείνασες στην ηπειρωτική χώρα.

Το περιστατικό αυτό έρχεται σε συνέχεια του προ δύο ετών σοβαρού περιστατικού στην ίδια περιοχή, με συνολικά επτά Όρνια θύματα δηλητηρίασης.

Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, παρόλο που απαγορεύτηκε οριστικά το 1993, εξακολουθεί να αποτελεί μια διαδεδομένη και εξαιρετικά επιζήμια πρακτική που βλάπτει τη ζωή της υπαίθρου. 

Σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες οι πληθυσμοί των γυπών, κυρίως στην Ηπειρωτική Ελλάδα, κατέρρευσαν εξαιτίας της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και τοπικές εξαφανίσεις των ειδών αυτών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30