search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:29
MENU CLOSE

Τσίπρας για κορωνοϊό: Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του ΕΣΥ (Video)

10.03.2020 14:03
Τσίπρας: Γιατροί και νοσηλευτές είναι οι ήρωες της εποχής μας – Να στηριχτεί το ΕΣΥ - Media
 
Προσλήψεις στην Υγεία και ενίσχυση του προϋπολογισμού για τη Δημόσια Υγεία με 150 εκ. ευρώ, νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό με αναπτυξιακά μέτρα για τη θωράκιση της οικονομίας και αναστολή του σχεδιασμού για την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι τα βασικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καταθέτοντας την πρόταση του κόμματος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
 
Υγεία: Προσλήψεις και έκτακτο κονδύλι 150 εκ.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. «Ούτε η σημερινή στελέχωση, ούτε ο σημερινός αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ είναι ικανός να ανταποκριθεί σε μια πιθανή εξάπλωση της επιδημίας» διαπίστωσε.
 
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία είναι:
  • Προκήρυξη 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών με διαδικασία που θα κινήσει άμεσα συσταθείσα διακομματική επιτροπή.
  • Τουλάχιστον 1000 επαγγελματίες υγείας πρέπει τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Αυτοί μπορούν να διοριστούν με ετήσιες ή διετείς συμβάσεις, έχοντας όμως ειδική μοριοδότηση για να καλύψουν μέρος των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν.
  • Ανανέωση όλων των συμβάσεων, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες.
  • Έκτακτο κονδύλι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας τουλάχιστον 150 εκ (και όχι μόνο 15 εκ. όπως προβλέπεται), ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο η μετατροπή μεγάλων νοσοκομειακών μονάδων σε ειδικές μονάδες νοσηλείας, όσο και η αγορά εξοπλισμού ΜΕθ, για τη στελέχωσή τους.
  • Να προβλεφθεί η επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «όλα τα παραπάνω μια υπεύθυνη Πολιτεία οφείλει να τα σχεδιάσει έγκαιρα» ακόμη και αν δε χρειαστούν.
 
Οικονομία: Μείωση του στόχου για πλεόνασμα, αναπτυξιακά μέτρα και προστασία της πρώτης κατοικίας
Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική προς την κυβέρνηση για το ότι «πολύ πριν κάνει την εμφάνισή του ο νέος ιός, τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ διέψευσαν παταγωδώς το αφήγημα περί μεγέθυνσης των ρυθμών ανάπτυξης. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε την οικονομία να τρέχει με ρυθμούς 2,8% το καλοκαίρι και το Δεκέμβρη την οδήγησε στο 1%». «Με τα νέα δεδομένα, που δημιουργεί ο νέος ιός» συνεχίζει, «είναι προφανές ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν ήδη εκτροχιαστεί». Ωστόσο, χτυπά το καμπανάκι, ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να σημάνει υποχωρήσεις ως προς την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
 
Σε αυτό το πλαίσιο προτείνει:
  • η κυβέρνηση «να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή συμπληρωματικό προϋπολογισμό με επαναπροσδιορισμό του ύψους της προβλεπόμενης ανάπτυξης αλλά και με νέα αναπτυξιακά μέτρα για την θωράκιση της οικονομίας». Αυτό, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα «προϋποθέτει άμεση διεκδίκηση μείωσης του στόχου του τρέχοντος έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα» ώστε να δημιουργηθεί «ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος τόσο για δαπάνες ενίσχυσης του ΕΣΥ όσο και για μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ενδεχομένως πληγούν».
  • η κυβέρνηση να αναστείλει τώρα τον σχεδιασμό της για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ξεκινά από 1η Μαίου. Είναι αδιανόητο σημειώνει ο πρέοδρος του ΣΥΡΙΖΑ « την ώρα που θα πρέπει συμπολίτες μας να μπαίνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, η κυβέρνηση να επιτρέπει στα funds να βγάζουν ολόκληρες οικογένειες έξω από τα σπίτια τους».
 
Στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι ο νέος κορωνοϊός δεν δοκιμάζει μόνο την αντοχή της Δημόσιας Υγείας, αλλά και τη συνοχή της κοινωνίας, και κάνει έκκληση προς κάθε κατεύθυνση κόμματα, η εκκλησία, και συλλογικούς φορείς να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να ακούσει και να υλοποιήσει αυτές τις προτάσεις, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει και να υλοποιήσει τις προτάσεις μας».
 
Κλείνοντας επισημαίνει ότι η εφαρμογή έκτακτων μέτρων δεν είναι ζήτημα αυταρχισμού και πειθαρχίας, αλλά κοινής λογικής και ανθρωπιάς.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:28