search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:46
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: «Λουκέτο» από σήμερα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης – Τα δύο νέα επιστημονικά δεδομένα που άλλαξαν την κατάσταση

11.03.2020 06:27
koronoios-sxoleia.jpg

 

Αναστέλλεται από σήμερα η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας με απόφαση της κυβέρνησης. Στόχος είναι να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Το μέτρο αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα έχει άμεση εφαρμογή.

Θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα. Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, απαγορεύεται η λειτουργία των φροντιστηρίων για 14 ημέρες.

Ενενήντα κρούσματα, τρία σε σοβαρή κατάσταση

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 90 – στα 89 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες το πρωί προστέθηκε ένα ακόμη αργά χθες το βράδυ. 

Σε τέσσερα νοσοκομεία αναφοράς καθώς και σε ένα γενικό νοσοκομείο, σε εκείνο της Μυτιλήνης, νοσηλεύονται συνολικά 36 ασθενείς, στην πλειονότητά τους με ήπια συμπτώματα. Η ασθενής από τη Λέσβο περιγράφεται ως κρούσμα που συνδέεται με το Ισραήλ όπου είχε πραγματοποιήσει ταξίδι στο τέλος Φεβρουαρίου και διαγνώστηκε θετική στον ιό προχθές. 

Στην Αττική, στα δύο νοσοκομεία Αναφοράς, το Αττικόν και το Σωτηρία, νοσηλεύονται άλλοι 10 ασθενείς. Κατά πληροφορίες, από τα νοσηλευόμενα περιστατικά, το ένα έχει εκδηλώσει σοβαρή εικόνα λοίμωξης τις τελευταίες ημέρες, και τα άλλα έχουν ήπια συμπτωματολογία.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου βρίσκονται 18 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κάτοικοι της Ηλείας, οι γνωστοί πλέον ταξιδιώτες στο Ισραήλ που πραγματοποίησαν εκδρομή στο τέλος Φεβρουαρίουκαι κατά την επιστροφή τους «έφεραν» στη χώρα τον κορωνοϊό. Ο 66χρονος, ο πρώτος άνθρωπος που διαγνώστηκε και νοσηλεύτηκε στο Ρίο, είναι διασωληνωμένος τα τελευταία 24ωρα, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για δραματική, πολύ δύσκολα αναστρέψιμη, επιβάρυνση της κατάστασής του. Στο ίδιο νοσοκομείο, αλλά όχι στη Μονάδα, νοσηλεύεται και η σύζυγος του 66χρονου. Επίσης, με πνευμονία νοσηλεύεται από την περασμένη εβδομάδα και ένας αρχιμανδρίτης από την περιοχή της Ηλείας, ο οποίος είχε οργανώσει την εκδρομή στους Αγίους Τόπους όπως και ο αδελφός του.

Στο ΑΧΕΠΑ ο αριθμός των νοσηλευομένων έχει ανέλθει στους 7. Υπενθυμίζεται ότι στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύτηκε την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου η πρώτη γυναίκα που νόσησε, κατά τους ειδικούς η «ασθενής-μηδέν», το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα από την Ιταλία.

Στους 6 ασθενείς προστέθηκε το πρωί της Τρίτης ένας ακόμη, πρόκειται για έναν 53χρονο εργαζόμενο από το νοσοκομείο Καστοριάς, ο οποίος μάλιστα έφθασε στο ΑΧΕΠΑ έπειτα από μια μαραθώνια διαδρομή σε μονάδες υγείας της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο ασθενής, που φαίνεται ότι αποτελεί ένα από τα 5 προς το παρόν κρούσματα χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης του κορωνοϊού, εκδήλωσε συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού χωρίς να έχει ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές (Κίνα, Χονγκ-Κονγκ, Ιράν, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ισραήλ, Αίγυπτος). Η διαδρομή του ως ασθενή περιλαμβάνει το Κέντρο Υγείας Σιάτιστας, το νοσοκομείο Κοζάνης, και το νοσοκομείο Πτολεμαϊδας που είναι και νοσοκομείο Αναφοράς. Η κατάστασή του επιβαρύνθηκε σταδιακά τόσο που διασωληνώθηκε και διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ – στο νοσοκομείο Αναφοράς δεν υπήρχε απομονωμένη κλίνη ΜΕΘ ώστε να μην νοσηλευτεί με άλλους ασθενείς.

 

Γιατί η επιτροπή έκλεισε όλα τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Η απόφαση για την καθολική αναστολή της λειτουργίας όλων των βαθμίδων στην εκπαίδευση δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κορωναϊό, όπως αναφέρουν έγκυρες πήγες από την ίδια την επιτροπή, η οποία είχε συζητήσει το θέμα από το προηγούμενο Σάββατο. Στις αποφάσεις που θα εκδοθούν περιλαμβάνονται επίσης όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα και φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα δια βίου μάθησης κ.α.

Το μέτρο αυτό συνοδεύεται και από την αυστηρή σύσταση στους γονείς «να περιορίσουν τις εξόδους των παιδιών τους» κάτι που και οι ίδιοι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι «δεν είναι εφικτό, αλλά καλό είναι οι γονείς τους να προσπαθήσουν να τα πείσουν να πειθαρχήσουν».

Γιατί λοιπόν η Επιτροπή προχώρησε σήμερα και όχι το Σάββατο στο δραστικό μέτρο για κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Β.Κικίλιας;

Tα δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα

Η απόφαση είχε να κάνει με δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν στην επιτροπή και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους. Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το μέτρο που έχει ανακοινωθεί αφορά κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για δύο εβδομάδες, αλλά θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή και δεν είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν ο κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος. Ενδεχόμενο αρκετά πιθανό, καθώς όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αναμένουν την έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας, σε δύο με τέσσερις εβδομάδες από σήμερα. Οι ίδιοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς κάνουν λόγω για έναν ιό «που συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, κάτι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί, είναι σαν όπλο!». Μάλιστα αναφέρουν ότι πολλοί από όσους μολύνονται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 69 ετών φέρουν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους, μέχρι και 20 ήμερες. Πάντως είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί μετά τις πρώτες 10 ημέρες.

Επίσης λένε ότι δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητα του, που τους εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του, μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν. Γι αυτό και η μεγάλη αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», καθώς αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς αυτοί που πρώτοι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες του, θα είναι οι βαριά νοσούντες από τον ιό, με χρόνια προβλήματα υγείας.

Τα μέλη της επιτροπής αναφερόμενα στην κατάσταση της υγείας των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, επισημαίνουν ότι ο 66χρονος στο νοσοκομείο της Πάτρας δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, καθώς εμφάνισε πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ άλλοι τρεις που είναι άνω των 60 ετών περνούν μια πνευμονία, η οποία προς το παρόν ελέγχεται.

Έμφαση πάντως θα δοθεί και στη χώρα μας, όπως ήδη συμβαίνει και σε άλλες χώρες στη διάγνωση των σοβαρών περιστατικών και όχι όσων περνούν ως μια απλή ίωση τον κοροναϊό. Αυτό δεν θα γίνει μόνο σε διαγνωστικό αλλά και σε θεραπευτικό επίπεδο. Για αυτό το ενδεχόμενο ήδη αναζητούνται κρεβάτια σε ειδικά διαμορφωμένες ΜΕΘ για ασθενείς με κοροναϊό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 17:43