search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:29
MENU CLOSE

Μέτωπο στις προκλήσεις Ερντογάν από Τσίπρα – Ανησυχία της Κουμουνδούρου για την κλιμάκωση της ρητορικής του Τούρκου Προέδρου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2116
12-3-2020
13.03.2020 04:00
tsipras_7-1.jpg

 

Μπορεί η Κουμουνδούρου να έχει υψώσει τους τόνους της κριτικής απέναντι στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τη διαχείριση της νέας κρίσης που ανέκυψε μετά την «εργαλειοποίηση» του προσφυγικού από την Τουρκία, ωστόσο χθες απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και τις ενέργειές του ο Αλέξης Τσίπρας επέδειξε στάση «πατριωτικής ευθύνης». 
Απέναντι στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου περί των Ελλήνων που συμπεριφέρονται ως «ναζί» στους πρόσφυγες, ύστερα μάλιστα από προκλητική ενέργεια τουρκικής ακταιωρού που προσπάθησε να εμβολίσει ελληνικό σκάφος στην Κω τα ξημερώματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε δήλωση που στρέφεται εξ ολοκλήρου προς τον Ερντογάν: μιλά για «θράσος» και για την ανάγκη η χώρα «να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά».

Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι – όπως ο ίδιος είπε στη δήλωσή του – οι τουρκικές προκλήσεις έχουν αναβαθμιστεί σε επικίνδυνο βαθμό, έστειλε το μήνυμα ότι παρά τις εσωτερικές «κόντρες», απέναντι στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας η χώρα κινείται συντεταγμένα, το εσωτερικό μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις είναι αρραγές και πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύει στάση ευθύνης. Η δήλωση αυτή, παράλληλα, στρέφεται και στο εσωτερικό του κόμματος και επιχειρεί να διασκεδάσει εντυπώσεις που καλλιεργούνται στο κεντρώο ακροατήριο από ακραίες και αριστερίστικες τοποθετήσεις στελεχών και μελών. 
Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του σημείωσε ότι «οι απόπειρες διεμβολισμού ελληνικών ακταιωρών του λιμενικού σώματος και κυρίως η σημερινή υπερπτήση τουρκικού F-16 πάνω από τον βόρειο Έβρο, αποτελούν μια πρωτοφανή και επικίνδυνη κλιμάκωση».

«Πάει πολύ…»
Επισήμανε όμως ως πιο ανησυχητική τη ρητορική κλιμάκωση εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος «μιλά παντού για τη χώρα μας με λόγια ακραία» και «μας συγκρίνει με τους ναζί και προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα μίας χώρας εγκληματία, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο».
Εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να το κάνει είτε «για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη της χώρας του για επιθετικές πράξεις έναντι της Ελλάδας» είτε γιατί «απλώς παζαρεύει κάτι παραπάνω από την ευρωπαϊκή ηγεσία».

Ό,τι και να συμβαίνει, είπε, «πάει πολύ η Τουρκία, που κατέχει παράνομα τη βόρεια Κύπρο και τμήμα της Συρίας, που παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, η τουρκική ηγεσία που καθημερινά πραγματοποιεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παριστάνει από πάνω και τον τιμητή έναντι της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο».
Και συνέχισε: «Όποια λάθη και αν έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν περιγράφεται με μια μόνο λέξη: θράσος. Και απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά. Χωρίς εθνικιστικές κορώνες και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με πατριωτική ευθύνη. Καμία πρόκληση δεν θα πετύχει τον στόχο της, καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν θα πρέπει να μένει αναπάντητη».

Σχετική ανακοίνωση είχε εκδώσει λίγο νωρίτερα και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι οι (χθεσινές) επιθετικές δηλώσεις αλλά και ενέργειες της Τουρκίας, «τόσο με την τουρκική ακταιωρό στην Κω όσο και με την υπερπτήση τουρκικού μαχητικού πάνω από τον Έβρο είναι απαράδεκτες και αντανακλούν τον ολισθηρό και εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο που επιλέγει να ακολουθήσει η τουρκική ηγεσία. Οφείλει να κατανοήσει ότι το διεθνές δίκαιο και η αρχή καλής γειτονίας αποτελούν τη μόνη βάση για ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή». Η ανακοίνωση κατέληγε επίσης με το μήνυμα ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι και οι απόπειρες Ερντογάν να διχάσει την Ελλάδα στο εσωτερικό πέφτουν στο κενό: «Να γνωρίζει η τουρκική ηγεσία ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Οργή για τον «Δούρειο Ίππο»
Σαφώς η αξιωματική αντιπολίτευση ύψωσε τους τόνους μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, κατηγορώντας τον ουσιαστικά για ατολμία να προβεί σε εκείνες τις ενέργειες που συνιστούν πραγματική διεθνοποίηση του ζητήματος. 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι «δεν κάναμε την Ευρώπη άνω κάτω» στην κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για το προσφυγικό. Κάλεσε την κυβέρνηση ακόμη και να συγκρουστεί με τους εταίρους προκειμένου να αποτραπεί η καταστρατήγηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας αλλά και για να εφαρμοστεί ένα νέο πρόγραμμα άμεσης επαναγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλα κράτη – μέλη.

Τις προηγούμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με σφοδρότητα στη δήλωση Πέτσα με την οποία χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «Δούρειο Ίππο του Ενρτογάν» εγκαλώντας τον για διχαστικό λόγο και αθλιότητα που, όπως σημείωναν από την Κουμουνδούρου, αγγίζει τον ίδιο τον Μητσοτάκη όσο δεν την καταδικάζει. Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα επιμένει να καταγγέλλει την τουρκική προκλητικότητα και την εργαλειοποίηση των προσφύγων από τον Ερντογάν».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 08:26