search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:28
MENU CLOSE

Δυνατό κρας τεστ για την οικονομία – Ισχυρό σοκ λόγω κορωνοϊού βλέπουν οι διεθνείς οίκοι, δύσκολα τα πράγματα για την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2116
12-3-2020
15.03.2020 04:00
office.jpg

 

Τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αναθεωρεί προς τα κάτω η Moody’s προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού έχει ως αποτέλεσμα ταυτόχρονο σοκ στην προσφορά και τη ζήτηση. Ιδιαίτερα απαισιόδοξες οι προβλέψεις του οίκου για την Ευρωζώνη και την Ιταλία. Για «απότομη, αν και σύντομη» παγκόσμια ύφεση προειδοποιεί η Capital Economics. «Ισχυρό σοκ» στο πρώτο εξάμηνο του 2020 βλέπει η Morgan Stanley. Τα συμπτώματα από τον Covid-19 είναι ήδη ορατά. 
Ο νέος κορωνοϊός θα αποτελέσει τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομία φέτος, σύμφωνα και με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη, στο 2,4% (από 2,9%), και προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη αν η επιδημία εξαπλωθεί.

Οι πρώτες ανησυχίες αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην ελληνική οικονομία, αποτυπώθηκαν προ ημερών στο ελληνικό χρηματιστήριο. 
Την ίδια ώρα η αποκαλούμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας κινδυνεύει να δεχτεί ισχυρότατο χτύπημα. Το μέγεθος του πλήγματος που (νομοτελειακά) θα υποστεί η χώρα μας φέτος στον τουρισμό από την εξάπλωση του κορωνοϊού φαίνεται από το ντόμινο ακυρώσεων τις τελευταίες εβδομάδες πρωτίστως σε ξενοδοχεία των αστικών κέντρων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη). Ο κορωνοϊός χτύπησε και τον τουρισμό στην Κρήτη. Ακόμη και οι ομάδες… swingers (!), που συνηθίζουν να επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο, ακύρωσαν την επίσκεψή τους.

Οι κρατήσεις είναι λιγότερες από πέρυσι, ενώ οι ακυρώσεις διαδέχονται πλέον η μία την άλλη στη Σαντορίνη, ελέω και της διακοπής των πτήσεων της Air China από το Πεκίνο στην Αθήνα. Το χτύπημα αυτό μπορεί να μην συγκρίνεται με τη δραματικών διαστάσεων μείωση των αφίξεων που έχουν χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, όμως ανάλογα με την κλιμάκωση ενδέχεται να προκαλέσει τεράστιους κλυδωνισμούς στην τουριστική βιομηχανία και σ’ όλη την «αλυσίδα» παροχής συνδεόμενων υπηρεσιών.
Και κάπως έτσι φαίνεται ότι σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζει η ελληνική τουριστική βιομηχανία και το πρώτο μεγάλο κρας τεστ για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα το 2020 είναι η περίοδος των διακοπών του Πάσχα. 

Θυμίζουμε ότι πέρυσι, όταν το Πάσχα των Καθολικών ήταν στις 21 Απριλίου, οι αεροπορικές αφίξεις που κατεγράφησαν προς την Ελλάδα σημείωσαν άνοδο 18,7% και ανήλθαν σε 1,2 εκατομμύρια έναντι 1 εκατομμυρίου αφίξεων το 2018. Μάλιστα πέρυσι τον Απρίλιο κατεγράφησαν και 663.000 οδικές αφίξεις, μειωμένες κατά 6,4% σε σχέση με το 2018. 
Να τονιστεί ότι εφέτος οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα, στον πρώτο μήνα του έτους κινήθηκαν δυναμικά καταγράφοντας άνοδο 8,3% (407.000 αεροπορικές αφίξεις), ποσοστό που μεταφράζεται σε 31.000 επιπλέον επιβάτες σε σχέση με πέρυσι.

Δεν κουνιέται φύλλο
Ωστόσο φέτος ο φόβος εξάπλωσης του ιού και τα μέτρα πρόληψης ακυρώνουν ή αναβάλλουν όλα τα οργανωμένα events. Αυτό το διάστημα… δεν κινείται τίποτα, καθώς ακυρώνεται σχεδόν κάθε επιχειρηματική εκδήλωση, κάθε συνέδριο (Φόρουμ των Δελφών), κάθε έκθεση μεγάλου βεληνεκούς (Food Expo), ενώ το πλήγμα στον (εσωτερικό) τουρισμό, όπως φάνηκε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, είναι μεγάλο.

Η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε πόλεις όπως Πάτρα, Ρέθυμνο και Ξάνθη, επέφερε σοβαρό πλήγμα στις εν λόγω περιοχές και σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους χώρους της φιλοξενίας, της εστίασης και της διασκέδασης.
Παράλληλα, με δεδομένο το κλείσιμο των σχολείων, το οποίο πιθανόν θα διαρκέσει επ’ αόριστον, πλήγμα στον εσωτερικό τουρισμό θα επιφέρει και η ακύρωση των… κλασικών πενθήμερων σχολικών εκδρομών σε δημοφιλείς προορισμούς όπως τα Γιάννενα, η Κέρκυρα κ.λπ., παρότι βεβαίως κάτι τέτοιο θα έχει συστημικούς κραδασμούς και σοβαρή επίπτωση σε μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις.

Πήλινα πόδια
Η Ελλάδα θα χτυπηθεί στον τουρισμό και την εστίαση – αυτό αρχίζει να γίνεται βεβαιότητα. Ιδιαιτέρως έναν τουρισμό που έμαθε τόσα χρόνια να βασίζεται σε ξένα πακέτα. Ίσως παρατηρηθούν και ελλείψεις σε συγκεκριμένα προϊόντα, καθώς θα προχωρά η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Το μόνο που ίσως θα «προστατέψει» σε έναν μεγάλο βαθμό τον ελληνικό τουρισμό είναι ότι περίπου το 70% του συνολικού εκτοπίσματος της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας, σε επισκέψεις αλλά και έσοδα, συμπυκνώνεται μέσα σ’ ένα τρίμηνο, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως όποιο πλήγμα υπάρχει τώρα στην αρχή δύναται να καλυφτεί έως έναν βαθμό αργότερα, αν βεβαίως καταγραφεί αποκλιμάκωση του φόβου μετάδοσης και αν υπάρξει εμφανής ύφεση των νέων κρουσμάτων. 
Πάντως αυτή την ώρα η κατάσταση κάθε άλλο παρά ευοίωνη διαγράφεται.

Αεροπλάνα καθηλώνονται και σταματούν την «επικοινωνία» μεταξύ ολόκληρων χωρών, κρουαζιερόπλοια, υπερωκεάνια και φορτηγά πλοία μένουν αγκυροβολημένα, συνέδρια και εκθέσεις παγκόσμιου βεληνεκούς ακυρώνονται, τρένα σταματούν, δημόσιες συνάξεις ματαιώνονται, προσκυνήματα αναβάλλονται, σχολεία κλείνουν, αθλητικές διοργανώσεις ακυρώνονται.

Αερομεταφορές και κρουαζιέρα
Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ακυρώνονται ή μειώνονται πτήσεις από 28 αεροπορικές εταιρείες, ενώ οι προβλέψεις της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) είναι απογοητευτικές. Για την ακρίβεια η Ένωση εκτιμά ότι εξάπλωση του κορωνοϊού θα μπορούσε να κοστίσει στις παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες πάνω από 100 δισ. δολάρια.
Η ΙΑΤΑ δήλωσε ακόμη ότι αναμένει να χαθούν έσοδα από 63 έως 113 δισ. δολ. το 2020, όταν πριν από δύο εβδομάδες προέβλεπε 30 δισ. δολάρια.

«Η κατάσταση που δημιουργείται από τον Covid-19 είναι σχεδόν χωρίς προηγούμενο» τονίζει ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της IATA Αλεξάντρ Ντε Ζουνιάκ. Πολλές αεροπορικές εταιρείες, είπε, μειώνουν την παραγωγική τους ικανότητα και λαμβάνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για τη μείωση του κόστους. Οι αεροπορικές εταιρείες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνουν στη ζωή, καθώς εκτελούν το ζωτικό έργο της σύνδεσης των οικονομιών του κόσμου. 
Την ίδια ώρα οι εταιρείες κρουαζιέρας μπορεί να δουν τις τιμές τους να υποχωρούν κατά τουλάχιστον 10% εντός του 2020, καθώς το «μαξιλάρι» των κρατήσεών τους εξανεμίζεται μετά τα επιθετικά πρωτοσέλιδα που αφορούν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη Nomura Instinet.

Οι Carnival Corp., Royal Caribbean Cruises Ltd. και Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. είδαν τη χρηματιστηριακή τους αξία να υποχωρεί κατά τουλάχιστον 43% από τις αρχές της χρονιάς, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα στην Carnival αρκετοί επιβάτες μολύνθηκαν με τον Covid-19. Στο επίκεντρο βρέθηκε το κρουαζιερόπλοιο «Grand Princess» μετά τον θάνατο από κορωνοϊό ενός άνδρα 71 ετών από την Καλιφόρνια, ο οποίος είχε ταξιδέψει με το συγκεκριμένο πλοίο.

Ευάλωτοι οι μικρομεσαίοι
Ανησυχητικές είναι ακόμη οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, καθώς αναμένει αρνητική ανάπτυξη 1% με 3% για φέτος και εκτιμώμενες απώλειες τουριστικών εσόδων μεταξύ 30 και 50 δισ. δολαρίων. Προτού ο Covid-19 κάνει την εμφάνισή του, ο UNWTO προέβλεπε αύξηση του παγκόσμιου τουρισμού με ρυθμούς 3%-4% για φέτος.
Στην πρώτη του εκτίμηση για τις προοπτικές του διεθνούς τουριστικού κλάδου, ο οποίος «νοσεί» λόγω του Covid-19, ο UNWTO – που υπάγεται στα Ηνωμένα Έθνη – αναμένει ότι οι περιοχές Ασίας και Ειρηνικού θα δεχθούν ισχυρότερο πλήγμα, με εκτιμήσεις για πτώση των τουριστικών αφίξεων έως και 12%. Οι εκτιμήσεις για τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου είναι ακόμη πρόωρες, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού συνιστά προσοχή αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει ξανά τις προβλέψεις του.

Ο Οργανισμός καλεί για οικονομική και πολιτική στήριξη του τουριστικού κλάδου. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Ζουράμπ Πολοκασβίλι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 80% του τουριστικού τομέα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, όπως και ολόκληρες κοινότητες που εξαρτώνται από τον τουρισμό.
Η ματαίωση – για προληπτικούς λόγους – της μεγαλύτερης έκθεσης τουρισμού, παγκοσμίως, της ΙΤΒ στο Βερολίνο, που θα άνοιγε τις πύλες της στις 10 Μαρτίου, επέφερε επιπρόσθετα προβλήματα και έχει σοβαρό αντίκτυπο στους χιλιάδες τουριστικούς επαγγελματίες από 180 χώρες που ετοιμάζονταν να συναντηθούν στο Βερολίνο. 
Οι μέχρι στιγμής συνέπειες, σε κοινωνικό, εμπορικό και ταξιδιωτικό επίπεδο, είναι τεράστιες και ουδείς γνωρίζει πού θα καταλήξουν, καθώς η ανθρωπότητα… κλειδαμπαρώνεται.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:25