search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:52
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Ποια σούπερ μάρκετ θα εξυπηρετούν ως και 1.000 πελάτες ταυτόχρονα

16.03.2020 10:15
Κορωνοϊός-Απαγόρευση κυκλοφορίας: Δείτε όλους τους τρόπους έκδοσης της βεβαίωσης μετακίνησης - Media

 

Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες να είδαμε μεγάλε ςουρές εντός των καταστημάτων, ωστόσο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει πλαφόν πελατών εντός των σούπερ μάρκετ, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα τους, οι ουρές είναι σαφές ότι θα “μετακομίσουν” έξω από τα καταστήματα, στα πεζοδρόμια και τους δρόμους. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο “οι επιχειρήσεις των υπεραγορών τροφίμων με ευθύνη των διοικήσεών τους, διασφαλίζουν ότι η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται, τηρώντας την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα μεταξύ τους”.

Αυτό σημαίνει ότι στο μικρό κατάστημα γειτονιάς , της τάξης των 50 μέτρων, θα εξυπηρετούνται 5 πελάτες ενώ σε ένα hypermarket των 10.000 τ.μ. θα υπάρχει η δυνατότητα να συνυπάρχουν στους διαδρόμους του έως και 1.000 άτομα ταυτόχρονα.

Βέβαια ακόμα κι έτσι, είναι αμφίβολο αν κάτι θα καταφέρουμε όσον αφορά στον περιορισμό του συνωστισμού και της επέκτασης των κρουσμάτων. Καθώς σε κάποια ράφια με “δημοφιλή” για την περίοδο προϊόντα (αντισηπτικά, χαρτιά υγείας, τρόφιμα κ.α.) είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει συγχνωτισμός και συνωστισμός. 

Πώς θα λειτουργήσει

Σύμφωνα με το News24/7  ,στις εισόδους θα είναι αναρτημένη ανακοίνωση που θα ενημερώνει τους καταναλωτές για τον αριθμό των πελατών που μπορεί, με βάση τα νέα μέτρα, να εξυπηρετήσει το κάθε κατάστημα. Ο διευθυντής του καταστήματος ή κάποιος υπάλληλος θα εκτελεί χρέη “πορτιέρη” ώστε ο αριθμός να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στα όρια που έχουν τεθεί.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η χθεσινή εγκύκλιος “οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου στις εισόδους των καταστημάτων με φυσικά ή τεχνικά – ψηφιακά μέσα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και συμφόρησης στους χώρους στάθμευσης”.

Μερικά από τα μέτρα που λαμβάνουν από αύριο κάποιες αλυσίδες είναι η σύσταση από τα μεγάφωνα για ανέπαφη χρήση πλαστικού χρήματος καθώς και τοποθέτηση πλαστικών ταινιών στους χώρους πριν τα ταμεία ώστε να διατηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων. Παράλληλα θα δίνουν προτεραιότητα στην είσοδο και στην εξυπηρέτηση σε άτομα τρίτης ηλικίας, εγκύους και σε ΑΜΕΑ.

Τέλος όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο “στις εισόδους των καταστημάτων, θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμαντικό – αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν , προς ελεύθερη χρήση από τους καταναλωτές”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50