search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 00:53
MENU CLOSE

Κορωνοϊός – Παναγιωτακόπουλος (Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ): Σε συναθροίσεις στο σπίτι είναι πιο εύκολη η μετάδοση του ιού

19.03.2020 06:28
Κορωνοϊός - Παναγιωτακόπουλος (Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ): Σε συναθροίσεις στο σπίτι είναι πιο εύκολη η μετάδοση του ιού - Media

 

“Ενθαρρυντικά” χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη Γαλλία, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος μιλώντας στη διάρκεια της εκπομπής της ΕΡΤ1 “Δέκα”. 

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, παθολόγος και Επίκουρος καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών , αναφέρθηκε και στο μέτρο περιορισμού των συναθροίσεων και εξήγησε γιατί θα πρέπει να αποφεύγουμε τη  συγκέντρωση πολλών ατόμων ακόμα και στο σπίτι. 

“Μέσα στο σπίτι η μετάδοση του ιού είναι πιο εύκολη γιατί οι αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων είναι μικρές . Επί πλέον χρησιμοποιούν κοινά σκεύη , κοινές τουαλέτες κ.α. Όμως, ακόμα και μέσα στο σπίτι υπάρχουν τρόποι περιορισμού της μετάδοσης, όχι εκμηδένισης. Η επιδημιολογία δεν μιλάει ποτέ για εκμηδένιση , μιλάει για περιορισμό. Και ο περιορισμός των συναθροίσεων περιορίζει τον κύκλο της μετάδοσης.  Αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο εργαλείο είναι ο συνδυασμός της υψηλής ατομικής ευθύνης και της υψηλής κοινωνικής αλληλεγγύης”.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος έκανε λόγο για “μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα , για την ανίχνευση του κορωνοϊού, όταν έρθει στη χώρα μας το σύστημα rapid test, το ταχύ τεστ “:

“Σύντομα θα έρθει το rapid test, το ταχύ τεστ το οποίο θα μπορεί να γίνεται σε 15΄- 20΄ σε οποιοδήποτε ιατρείο και θα αλλάξει όλη την εικόνα. Διότι το μοριακό τεστ που γίνεται μέχρι στιγμής, είναι και κοστοβόρο και χρονοβόρο κι αυτό γιατί χρειάζονται ειδικά εργαστήρια και εξειδικευμένο προσωπικό.  Το ταχύ τεστ θα έρθει στο επόμενο ορατό διάστημα αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω αν θα είναι εδώ σε 20 ή σε 25 ή σε 35 μέρες”.

Αναφερόμενος στις μελέτες που γίνονται στη Γαλλία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Παναγιωτακόπουλος επισήμανε ότι “πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες για να ξέρουμε αν τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα”

“Τις μελέτες στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Μασσαλία τις εφάρμοσε ο Ραούλ, ένας διαπρεπής λοιμοξιολόγος – ερευνητής. Χρησιμοποίησε συνδυασμό χλωροκίνης που είναι ανθελονοσιακό φάρμακο και αζυθρομυκίνης που είναι ένα κοινό αντιβιοτικό και είδε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα . Να πούμε όμως ότι η μελέτη είναι πιλοτική και μικρής έκτασης. Πρέπει να συνεχιστεί σε πολύ μεγαλύτερη έκταση για να είναι τα αποτελέσματα αξιοποιήσιμα και αξιόπιστα. Θα ξέρουμε ίσως στις επόμενες εβδομάδες”

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42