search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:33
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Στο κόκκινο οι τηλεπικοινωνίες – Οι παράπλευροι κίνδυνοι από τη μεγιστοποίηση της τηλεργασίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2117
19-3-2020
22.03.2020 04:00
maska_0-5.jpg

 

Οι φόβοι για την εξάπλωση του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει το κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων, ενώ αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας συνέστησαν την περασμένη εβδομάδα να δοθεί η δυνατότητα στους υπαλλήλους να μείνουν στα σπίτια τους.
Το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους οργανισμούς να προετοιμαστούν για να επιτρέψουν στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να εργάζονται εξ αποστάσεως.
Αυτό τέθηκε στο «τραπέζι» του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο έκλεισε τις εγκαταστάσεις του στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, όταν ενημερώθηκε ότι υπάλληλος επισκέφθηκε τη μονάδα Life Care στην πόλη Κέρκλαντ, η οποία αποτέλεσε το σημείο «μηδέν» για το ξέσπασμα του κορωνοϊού Covid-19. Οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι ενημερώθηκαν για κατ’ οίκον καραντίνα για δύο εβδομάδες και το κτήριο απολυμαίνεται.

Δεν είναι μόνο η αμερικανική κυβέρνηση που επιτρέπει στους υπαλλήλους να εργάζονται με τηλεργασία ή τηλεδιάσκεψη. Εταιρείες όπως η Amazon, η Google, το Facebook και άλλες προσπαθούν να κρατήσουν ασφαλείς τους εργαζομένους, επιτρέποντάς τους να εργάζονται από το σπίτι τους.
Οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να ζητούν από τους υπαλλήλους να εργάζονται εξ αποστάσεως ή σκέφτονται να το θέσουν σε εφαρμογή. Παρόμοια μέτρα με αυτά της Ουάσιγκτον εξετάζονται στη Νέα Υόρκη και σε άλλα κράτη. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα βήματα μπορεί να δημιουργήσουν άλλα σοβαρά προβλήματα.

«Οι κίνδυνοι – συμπεριλαμβανομένων των ανασφαλών συνδέσεων WiFi, των ανοιχτές θυρών εκτυπωτών, των browser, των social media, των εγγράφων που μοιράζονται στους φακέλους που δεν έχουν προστατευτεί και πολλά άλλα – θα μας προδώσουν» είπε ο Τζιμ Πουρτίλο, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Οι βασικοί κίνδυνοι
Προτού μια εταιρεία στείλει τους εργαζόμενους στα σπίτια τους, πρέπει να σταθμίσει τους κινδύνους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι κίνδυνοι που φέρνουν ο κορωνοϊός και η ασθένεια Covid-19, αλλά, ακριβώς όπως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες για την υγεία, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι κίνδυνοι στο Διαδίκτυο.
«Πρώτον, θα υπάρξουν πολλές διαδικτυακές απάτες που σχετίζονται με την κάλυψη ιατρικών και υγειονομικών ζητημάτων. Οι χάκερ δεν αφήνουν ποτέ μια κρίση να πάει χαμένη και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα» προειδοποίησε ο Colin Bastable, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για την ασφάλεια Lucy Security.

Ο κίνδυνος είναι ότι όσοι βρίσκονται εκτός γραφείου ίσως αισθάνονται πιο άνετα απ’ ό,τι στο γραφείο με κάθε τρόπο. Δεν πρόκειται μόνο για επιλογές όπως το τι θα φορέσουν. Αλλά πρόκειται για το πώς θα συγκεντρωθούν για να εργάζονται εξ αποστάσεως.
«Αποσπάται πιο εύκολα η προσοχή των ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι, ειδικά εάν συνήθως εργάζονταν στο γραφείο, και θα συνδυάζουν την εργασία με το προσωπικό τους ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και την περιήγηση στο Διαδίκτυο» δήλωσε ο Bastable στο TechNewsWorld.
«Αυτό αυξάνει τους κινδύνους στους οποίους μπορούν να εκθέσουν τους εαυτούς τους, τους συναδέλφους τους και τους εργοδότες τους σε κακόβουλο λογισμικό κάνοντας κλικ σε συνδέσμους. Πάνω από το 90% των επιθέσεων πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» υποστήριξε. «Επειδή η επικοινωνία με τους διαχειριστές δεν είναι τόσο άμεση και μειώνεται η δυνατότητα ελέγχου, αναμένουμε από τους απομακρυσμένους εργαζόμενους να πέσουν θύματα και αυτών των επιθέσεων» πρόσθεσε.

Ένας από τους μεγάλους κινδύνους είναι ότι όλοι έχουν εστιάσει περισσότερο στον κορωνοϊό και οι ιοί των υπολογιστών και άλλα κακόβουλα προγράμματα παραβλέπονται από τους εργαζομένους, τους προϊσταμένους και τους εργοδότες. Ωστόσο, μια ομάδα εργαζομένων που δεν ξεχνάει τους διαδικτυακούς ιούς είναι προετοιμασμένη για εκείνους που εκμεταλλεύονται στιγμές μέσα στο χάος.
Διαδίδεται παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο μέσω e-mail και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media). Αν οι ειδήσεις που σχετίζονται με την πανδημία ή οι συμβουλές και οι οδηγίες δεν προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το υπουργείο Υγείας, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ή άλλες αξιόπιστες ιατρικές πηγές, τότε δεν πρέπει να τις πιστέψουν ή να τις ακολουθήσουν.

Μέτρα προστασίας
Το πιο σημαντικό μέτρο διαδικτυακής προστασίας είναι να μην κάνετε «κλικ» σε αμφισβητήσιμους συνδέσμους στα social media, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, σε φόρουμ ή οπουδήποτε αλλού. Πηγαίνετε απευθείας στις επίσημες ιστοσελίδες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή του υπουργείου Υγείας για να ενημερωθείτε.
Τα πρωτόκολλα ασφάλειας κατά των ιών και κατά των κακόβουλων λογισμικών θα πρέπει να ενημερώνονται καθημερινά. Τα περισσότερα μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να ελέγχουν για την ύπαρξη ενημερώσεων ανά ώρα και αυτό μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό των κινδύνων. 

Εάν η εργασία από το σπίτι αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, τότε οι τεχνικοί θα πρέπει να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους, εκπαιδεύοντάς τους σχετικά με τους κινδύνους.
«Το πρώτο βήμα είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό για εργασία στο σπίτι, όπως φορητοί υπολογιστές, δυνατότητα για τηλεδιάσκεψη, καθώς και ασφαλή δικτύωση και πρόσβαση» δήλωσε ο Marc Gaffan, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Hysolate.
Πάντως, η εργασία εξ αποστάσεως θα μπορούσε να καθιερωθεί όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού, αλλά για πολλούς άλλους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της παραγωγικότητας, των μικρότερων γραφείων και των προσπαθειών των εταιρειών να μειώσουν τις μετακινήσεις των εργαζομένων.

Ωστόσο, σε περιόδους κρίσης, είναι πιθανό ότι πάρα πολλοί άνθρωποι μπορεί να εργάζονται ταυτόχρονα εξ αποστάσεως. Αυτό μπορεί να προβληματίσει τους τεχνικούς με απροσδόκητους τρόπους. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μάθουν πώς να λειτουργούν, όπως άλλωστε και οι τεχνικοί και οι ειδικοί για την επίλυση δύσκολων ζητημάτων στο Διαδίκτυο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 15:32