search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:34
MENU CLOSE

Απόλυτος ο έλεγχος των πολιτών στις ΗΠΑ – Αυστηρή ηλεκτρονική επιτήρηση των κινήσεών τους σχεδιάζει η κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2118
24-3-2020
27.03.2020 04:00
net.jpg

 

Τρόπους για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού συζητεί η αμερικανική κυβέρνηση με τις εταιρείες – κολοσσούς του διαδικτύου Facebook και Google, με άλλες τεχνολογικές εταιρείες καθώς και με ειδικούς του τομέα της Υγείας. Μάλιστα, γίνονται σκέψεις για τη χρήση δεδομένων εντοπισμού θέσεων των πολιτών μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις μεταξύ τους.
Με αυτόν τον τρόπο η αμερικανική κυβέρνηση θα αναλάβει τον έλεγχο της συμπεριφοράς των πολιτών, μέχρι και για το πού στέκονται ή περπατάνε. Επίσης θα μπορεί να ελέγχει πού πηγαίνουν, αλλά και θα παρατηρεί λεπτομέρειες από την καθημερινότητά τους.

Οι ειδικοί επί θεμάτων της δημόσιας υγείας ενδιαφέρονται για το ενδεχόμενο οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να συγκεντρώσουν τα δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν για να χαρτογραφήσουν την εξάπλωση του ιού, σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post».
Η ανάλυση των τάσεων για τους ιδιοκτήτες «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα ισχυρό εργαλείο για τις υγειονομικές αρχές που προσπαθούν να εντοπίσουν κρούσματα του κορωνοϊού, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερους από 350.000 ανθρώπους παγκοσμίως. 

Ωστόσο, αυτό το εγχείρημα θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση τους πολίτες, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί, δεδομένης της ευαισθησίας για την αποκάλυψη δεδομένων της προσωπικής καθημερινότητάς τους. Πολλές πηγές τόνισαν ότι, αν προχωρήσουν σε αυτό το εγχείρημα, δεν θα συναινέσουν στη δημιουργία μιας κρατικής βάσης δεδομένων.

Τι υποστηρίζουν οι «γίγαντες»
Σε πρόσφατες συνεντεύξεις στελέχη του Facebook δήλωσαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την κατανόηση των μοτίβων των κινήσεων των ανθρώπων, τα οποία μπορούν να προκύψουν από δεδομένα που συλλέγει η εταιρεία από τους χρήστες που το επιτρέπουν. 
Ο τεχνολογικός «γίγαντας» είχε δώσει και παλαιότερα τέτοιες πληροφορίες σε ερευνητές με τη μορφή στατιστικών στοιχείων, τα οποία στην περίπτωση του κορωνοϊού θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αξιωματούχους να προβλέψουν το επόμενο σημείο έξαρσης του ιού ή να αποφασίσουν πού να αξιοποιήσουν περισσότερους πόρους για την υγεία.

Επίσης η Google επιβεβαίωσε ότι είχε συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, τεχνολογικούς κολοσσούς και εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας. Η εταιρεία λέει ότι δουλεύει μόνη της για να αξιοποιήσει τα δεδομένα του εντοπισμού θέσεων GPS, ιδιαίτερα τις πληροφορίες που μπορεί να αντλήσει από τη δημοφιλή εφαρμογή της με χάρτες Google Maps.
«Εξετάζουμε τρόπους με τους οποίους οι συγκεντρωμένες πληροφορίες ανώνυμου εντοπισμού τοποθεσίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του Covid-19» δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Johnny Luu προσθέτοντας ότι κάθε τέτοιου είδους συνεργασία «δεν θα περιλαμβάνει τη διακίνηση πληροφοριών για την τοποθεσία συγκεκριμένων ατόμων, την κίνηση ή τις επαφές ενός ατόμου».
Στον Λευκό Οίκο αξιωματούχος του Γραφείου Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «ενθαρρύνεται από αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν συγκεντρωμένα, ανώνυμα δεδομένα για να βρουν βασικά σημεία – κλειδιά για τις προσπάθειες μοντελοποίησης του Covid-19».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι αυτές οι γνώσεις μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους της δημόσιας υγείας, τους ερευνητές και τους επιστήμονες να βελτιώσουν την κατανόησή τους για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι εύλογες αντιδράσεις
Τα smartphones συχνά μεταφέρουν πληροφορίες για την τοποθεσία τους σε παρόχους τηλεπικοινωνιών και συχνά σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Google και του Facebook, για να λειτουργούν κάποιες από τις υπηρεσίες τους. 
Οι δημιουργοί εφαρμογών που παρέχουν μετεωρολογικές υπηρεσίες ή βοηθούν τους χρήστες να βρουν ένα κοντινό σε αυτούς κατάστημα καφέ συλλέγουν συχνά πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και κάποιοι τις πωλούν σε τρίτες επιχειρήσεις που συλλέγουν τα δεδομένα για επιχειρηματικές ιδέες και ευκαιρίες.

Οι υποστηρικτές του απορρήτου συνήθως εναντιώνονται σε τέτοιες εμπορικές χρήσεις των δεδομένων εντοπισμού τοποθεσιών των χρηστών ζητώντας αυστηρότερη νομοθεσία.
Τα σχέδια της κυβέρνησης του Ισραήλ για χρήση δεδομένων εντοπισμού θέσης για την παρακολούθηση του κορωνοϊού προκάλεσαν έντονες συζητήσεις σχετικά με τις νομικές και ηθικές συνέπειες που προκύπτουν.
«Η ισορροπία μεταξύ της πολιτικής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της προστασίας για την πανδημία είναι λεπτή» δήλωσε ο Αλ Γκιντάρι, διευθυντής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο Κέντρο για το Διαδίκτυο και την Κοινωνία της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ. «Η τεχνολογία μπορεί να σώσει ζωές, αλλά, αν η εφαρμογή της απειλεί αδικαιολόγητα την ιδιωτική ζωή, τότε περισσότερες ζωές μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο».

«Η ιδιωτικότητα είναι η πρώτη που θα καμφθεί όταν υπάρχουν ζητήματα εθνικής ασφάλειας» δήλωσε ο Ασκάν Σολτάνι, πρώην επικεφαλής τεχνολόγος του αμερικανικού κυβερνητικού οργανισμού Federal Trade Commission, ο οποίος κάλυψε ως δημοσιογράφος τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν.
Πάντως, από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές επισήμαναν στην «Washington Post» ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιδιώκει να συλλέξει και να διατηρήσει μια βάση δεδομένων για τους Αμερικανούς πολίτες στη μάχη με τον κορωνοϊό. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:33