search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:43
MENU CLOSE

«Καμπανάκι» Κόντε προς ΕΕ: Βοηθήστε μας με τον κορωνοϊό αλλιώς θα φουντώσει ο εθνικισμός

30.03.2020 12:12
Κόντε: Η Ιταλία θα είναι πιο ασφαλής αν παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Media

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στην αναγκαιότητα να υπάρξει μια δυναμική αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση του κορονοϊού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

«Τα εθνικιστικά ένστικτα, στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες, θα είναι πολύ δυνατά, αν η Ευρώπη δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων”, τονίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Αναφέρθηκα σε ένα Σχέδιο Ευρωπαϊκής Ανάκαμψης ή σε “Επανεπένδυση”. Δεν έχω στο μυαλό μου μόνο έναν τρόπο, αλλά ήρθε η στιγμή να υιοθετήσουμε κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα», προσθέτει.

«Το πρόβλημα δεν είναι πότε θα βγούμε από την ύφεση, αλλά να το πράξουμε το γρηγορότερο δυνατό. Ο χρόνος είναι το στοιχείο κλειδί», υπογράμμισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Ο ιταλός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν ζητά από την Ευρώπη την αμοιβαιοποίηση όλου του δημόσιου χρέους της Ιταλίας, «αλλά να αντιδράσει δυναμικά για να βγουν οι χώρες από το τσουνάμι αυτό».

Κινδυνεύει το ευρωπαϊκό σχέδιο

Η επιδημία Covid-19 θέτει σε κίνδυνο “το ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο κινδυνεύει να βυθιστεί” στις εσωτερικές διαιρέσεις της ΕΕ, προειδοποίησε σήμερα και ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι.

“Το ευρωπαϊκό σχέδιο κινδυνεύει να βυθιστεί. Είναι σαφές ότι, αν οι οικονομικές αποκλίσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες αυξηθούν και αν η κρίση ενισχύσει τις διαφορές ανάμεσα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αντί να τις αμβλύνει (…), θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό σχέδιο”, δήλωσε ο Τζεντιλόνι στο Radio Capital.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας υπογράμμισε εξάλλου ότι μια λύση θα πρέπει να βρεθεί “αναπόφευκτα μέσω ενός διαλόγου με την Γερμανία χωρίς την οποία δεν θα επιτύχουμε έναν συμβιβασμό”.

Ένα χάσμα χωρίζει τις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, τις οποίες υποστηρίζει η Γαλλία, από αυτές του βορρά, με επικεφαλής την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Οι πρώτες, οι οποίες έχουν περισσότερο πληγεί μέχρι στιγμής από την πανδημία του νέου κορονοϊού και έχουν εύθραυστα δημοσιονομικά, θέλουν μια συλλογική χρηματοπιστωτική υποστήριξη από την ΕΕ για να ξεπεράσουν τις υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Αυτές ζητούν μια αμοιβαιοποίηση των χρεών των χωρών της ευρωζώνης, η οποία θα μπορούσε να πάρει την μορφή “κορονοομολόγων” (corona bonds), κάτι το οποίο αρνούνται οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

“Δυστυχώς στη δυναμική των σχέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, υπερίσχυσε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσθηκαν οι προηγούμενες κρίσεις. Γεγονός είναι ότι η συζήτηση αυτή, η οποία είναι απολύτως θεμιτή, δεν έχει προσαρμοστεί στην κατάσταση που ζούμε”, πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:43