search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:44
MENU CLOSE

Το σκίτσο του Πικάσο για τον Μανώλη Γλέζο, τον ήρωα της Ακρόπολης (Photo)

31.03.2020 09:20
Το σκίτσο του Πικάσο για τον Μανώλη Γλέζο, τον ήρωα της Ακρόπολης (Photo)  - Media

 

Συγκινεί το εντυπωσιακό σκίτσο που είχε κάνει το 1959 ο κορυφαίος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο για τον μεγάλο αγωνιστή της Αντίστασης Μανώλη Γλέζο, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών.

Όλα έγιναν όταν ο Μανώλης Γλέζος συνελήφθη για τέταρτη φορά και παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία της κατασκοπείας, επειδή είχε συναντήσει τον Κώστα Κολιγιάννη, ο οποίος ασκούσε χρέη Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ και είχε μπει παράνομα στην Ελλάδα».

Ο Γλέζος προφανώς παραδέχθηκε τη συνάντηση και καταδικάστηκε σε πενταετή κάθειρξη για συνεργία σε κατασκοπεία και θα φυλακιστεί από το 1959 έως το 1962. Μόλις αποφασίστηκε η κάθειρξη, ξέσπασε στην Ευρώπη ένα κίνημα για την απελευθέρωσή του και σ’ αυτό συμμετείχε και ο κορυφαίος Γάλλος ζωγράφος. Έτσι, στις 2 Ιουλίου 1959, ο Πικάσο σχεδίασε ένα σκίτσο που δείχνει έναν «Παρθενώνα» και στην κορυφή απεικονίζεται ο Γλέζος να κρατά τη σημαία με το περιστέρι της ειρήνης.

Η ρίζα του βράχου είναι η υπογραφή του Πικάσο. Το σκίτσο έγινε πρωτοσέλιδο στην Humanite με τίτλο «Το μολύβι του Πικάσο σε βοήθεια του ήρωα της Ακρόπολης» και το σχέδιο ήταν να τυπωθεί το σκίτσο σε καρτ ποστάλ, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τον αγώνα υποστήριξης του Μανόλη Γλέζου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:43