24/10/2020 23:37:17

Κορωνοϊός: Εργαζόμενοι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καταγγέλλουν μεγάλη εταιρεία logistics για απόκρυψη κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Εργαζόμενοι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καταγγέλλουν μεγάλη εταιρεία logistics για απόκρυψη κρουσμάτων - Media

 

Oι εργαζόμενοι του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης καλούν το ΔΣ του Μουσείου να ζητήσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις από την εταιρεία ΟΡΦΕΥΣ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ Α.Ε., ώστε να διαπιστωθεί αν με τις ενέργειές της έθεσε σε κίνδυνο την υγεία και τις ζωές των εργαζόμενων του Ε.Μ.Σ.Τ.

Αφορμή για την ανακοίνωση των εργαζιομένων του  ΕΜΣΤ ήταν οι καταγγελίες για την ύπαρξη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην εταιρεία ΟΡΦΕΥΣ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΑΕ, όπου ήδη ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του από την COVID19. Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και άλλοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε παρέμβαση από κοινού με το ΚΕ.Π.Ε.Κ. Δυτικής Αττικής (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου) στην έδρα της εταιρείας. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η εργοδοσία αλλά και ο Ε.Ο.Δ.Υ. δεν ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι στην επιχείρηση υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, ώστε στη συνέχεια διενεργώντας, ως όφειλαν, τις απαραίτητες εξετάσεις σε όλους να αποφευχθεί η διασπορά του ιού σε έναν χώρο εργασίας, όπου καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι φορτώνουν και ξεφορτώνουν εμπορεύματα σε/από δεκάδες φορτηγά.

Ταυτόχρονα η εταιρεία απέκρυψε την πληροφορία και από το ΕΜΣΤ, με το οποίο συνεργάζεται εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα όσοι εργαζόμενοι του Ε.Μ.Σ.Τ. ήρθαν σε επαφή με το προσωπικό της να μην προβούν στις ενδεικνυόμενες ενέργειες για τη διαφύλαξη της δικής τους υγείας, της υγείας των συναδέλφων και των οικείων τους. Αντίθετα όχι μόνο αποσιώπησε την ύπαρξη των κρουσμάτων αλλά και ζήτησε από εργαζόμενους στο Ε.Μ.Σ.Τ.( τόσο την 3η Απριλίου όσο και με εκ νέου e-mail στις 6 Απριλίου) να μεταβούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας για υποθέσεις του Μουσείου.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τονίζει μεταξύ άλλων: 

«Είναι προκλητική και επικίνδυνη η στάση της Κυβέρνησης, που κάνει τις πλάτες σε πολλούς εργοδότες σε μεγάλους χώρους δουλειάς προκειμένου να μην τηρούν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κοροναϊού, και την ίδια ώρα προχωρά σε μια σειρά από αντεργατικές ρυθμίσεις, μετακυλίοντας τα βάρη της πανδημίας στους εργαζόμενους και διασφαλίζοντας την πρόσκοπτη κερδοφορία εργοδοτών και μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο το γεγονός ότι μοιράζουν χρήματα σε καναλάρχες και κλινικάρχες ενώ ταυτόχρονα αφήνουν το Ε.Σ.Υ. ανοχύρωτο, δεν προχωρούν άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού και αντιμετωπίζουν τους υγειονομικούς ως αναλώσιμους, αφού δεν τους παρέχουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Το Σωματείο μας μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα θα δώσει τη μάχη για την υπεράσπιση της υγείας όλων των εργαζομένων και θα σταθεί απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που εμφανίζεται ακραία και αχαλίνωτη ακόμη και στις τωρινές συνθήκες της πανδημίας.»

Nα σημειωθεί ότι προ ημερών η εταιρεία «ΟΡΦΕΥΣ ΒΕΙΝΟΓΛΟΥ ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ Α.Ε.» αναδείχθηκε στις δέκα οχτώ πιο δυναμικές επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των Βραβείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας “Growth Awards”, 2020 που διοργανώθηκαν για τέταρτη συνεχή χρονιά από την Eurobank και την Grant Thornton.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.