search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:33
MENU CLOSE

«Παράδοξο» η μεγάλη μείωση των εμφραγμάτων στην εποχή του κορωνοϊού – Πώς το εξηγούν επιστήμονες

15.04.2020 06:03
Βρήκε νεκρή την κόρη της στο Ηράκλειο - Media

 

Καθώς ο αγώνας όλων συνεχίζεται κατά του «αόρατου» εχθρού, στο μέτωπο των δημόσιων νοσοκομείων διαπιστώνεται ότι κυριαρχεί ο κορωνοϊός και έχουν «εξαφανιστεί» άλλα νοσήματα ή παθήσεις. Ακόμη και οι ασθενείς με εμφράγματα ή άλλα επείγοντα καρδιολογικά συμβάντα φαίνεται ότι είναι λιγότεροι τον τελευταίο μήνα που η χώρα και το σύστημα δημόσιας υγείας βρίσκεται στον κλοιό του κορωνοϊού, σύμφωνα με το protothema.gr

Το μόνιμο σκηνικό, που αποτυπωνόταν σε κάθε εφημερία πριν από την επέλαση του κορωνοϊού, με τους 1.000 και πλέον πολίτες στο ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού», τα 100 και πλέον ράντζα που αναπτύσσονταν έπειτα από κάθε εφημερία στο «Αττικόν», οι χιλιάδες κλήσεις ημερησίως στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ για ασθενοφόρο, έχει αλλάξει άρδην, προκαλώντας τον προβληματισμό όλων όσων βρίσκονται μέσα στο σύστημα υγείας. Πλέον στα εφημερεύοντα νοσοκομεία δεν καταγράφεται μεγάλη προσέλευση ασθενών, συνεπώς ούτε και πολύωρες αναμονές, τα ράντζα έχουν «εξαφανιστεί» σχεδόν από παντού, οι δε διασώστες του ΕΚΑΒ δέχονται κλήσεις και διακομίζουν όπως λένε, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του Κέντρου, μόνο επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία.

Γιατί μειώθηκαν και τα εμφράγματα

Σε νοσοκομεία της αλλοδαπής καταγράφεται μείωση έως και 80% στα επείγοντα καρδιολογικά συμβάντα. Στην Ελλάδα οι ειδικοί διαπιστώνουν εμπειρικά τη μείωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων κατά τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μελέτες σχετικά με αυτό. Συγκεκριμένα, θα συλλέξουν στοιχεία για τα συγκεκριμένα συμβάντα κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19 και θα τα συγκρίνουν με τα περσινά δεδομένα στους αντίστοιχους μήνες. Και θα ερευνήσουν αν η έκβαση των ασθενών ήταν η ίδια ή είχε διαφορές με την περσινή περίοδο.

Διακεκριμένοι Έλληνες καρδιολόγοι αναζητώντας τους λόγους της μείωσης των εμφραγμάτων το απέδωσαν στην δεδομένη αλλαγή της ατμόσφαιρας και στον περιορισμό των ρύπων ως αποτέλεσμα της λήψης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Άλλη πιθανή εξήγηση είναι η μείωση του εργασιακού άγχους καθώς πολλοί πλέον δεν πηγαίνουν στην εργασία τους ή εργάζονται από το σπίτι. «Οι συνθήκες αυτές έχουν ευεργετικές για την αντιμετώπιση του καθημερινού άγχους και έτσι πιθανόν να μειώνονται τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και γενικά τα έκτακτα καρδιακά προβλήματα. Επίσης, η παραμονή στο σπίτι λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί μειώνει τη σωματική δραστηριότητα των ανθρώπων και έτσι δεν καταπονείται το καρδιαγγειακό σύστημα. Πιθανώς, να κοιμόμαστε περισσότερο και οι καπνιστές αναγκαστικά να καπνίζουν λιγότερο. Η παραμονή στο σπίτι μπορεί να είναι επίσης ευεργετική για την καλύτερη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή. Ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς είναι πιθανόν να είναι πιο συστηματικοί στη λήψη των φαρμάκων» αναφέρουν οι διακεκριμένοι Έλληνες της Καρδιολογικής Εταιρίας.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50