search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:33
MENU CLOSE

Μόνιμα θεωρεί τα… «προσωρινά» εργασιακά μέτρα το ΚΚΕ και χτυπά το «καμπανάκι» για την επόμενη μέρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2121
15-4-2020
17.04.2020 03:00
kke1.jpg

 

Την οικοδόμηση ενός νέου αφηγήματος για την «επόμενη μέρα», όταν η οξεία φάση της υγειονομικής κρίσης θα έχει περάσει και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες, είδαν στο διάγγελμα του πρωθυπουργού οι επιτελείς του Περισσού. 
Είτε αυτή η επόμενη μέρα περιλαμβάνει πρόωρες εκλογές είτε κυβερνήσεις συνεργασίας, το ΚΚΕ θεωρεί βέβαιο ότι τα βάρη θα φορτωθούν στα «συνήθη υποζύγια» και τα έκτακτα μέτρα που αφορούν στις εργασιακές συνθήκες ήρθαν για να μείνουν και μετά.

Αυτό το χάπι θέλησε να χρυσώσει ο πρωθυπουργός στους εργαζόμενους, είναι η εκτίμηση του Περισσού, όπως αποτυπώνεται και στον επίσημο σχολιασμό του κόμματος για το διάγγελμα της Δευτέρας: «Σήμερα, με επικοινωνιακά λόγια συμπάθειας για τους εργαζόμενους και τους υγειονομικούς, προσπαθεί να χτίσει το αφήγημα της επόμενης ημέρας, που στον πυρήνα του έχει την επιβολή στον λαό μιας ‘‘μάσκας σιωπής’’ για όλα αυτά που του ετοιμάζουν» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. 

Μπορεί λένε η κυβέρνηση να προσπάθησε να αποκρύψει «πίσω από την αποθέωση της ατομικής ευθύνης τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις, καθώς και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι τα μεγάλα θύματα της πανδημίας», όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. «Οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, παρά τα μπαλώματα, η ανασφάλεια, η ανεργία, η πλήρης αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, αργά ή γρήγορα, θα αποκαλύψουν την προσπάθεια να φορτωθεί από το κεφάλαιο, την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις και αυτή η κρίση στους εργαζόμενους και τους λαούς» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν»

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του AΝΤ1 o γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ έκανε κάποιες επισημάνσεις πάνω στις οποίες φαίνεται να βασίζει το κόμμα τις δυσοίωνες προβλέψεις του για την επόμενη μέρα. 
Σημείωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στα εργασιακά δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «προσωρινά». Κι αυτό διότι είναι μέτρα που αφενός εμπίπτουν σε βασικές στρατηγικές της Ε.Ε., αφετέρου εμπεριέχονται στα αιτήματα του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση. «Όλα αυτά περί αναστολής συλλογικών συμβάσεων, περί μείωσης προσωπικού, περί οικειοθελών αποχωρήσεων που γίνονται αναγκαστικές παραιτήσεις, περί μειώσεων μισθών και άλλων, επιδομάτων, υπερωριών κ.λπ., εντατικοποίησης της εργασίας, εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασίας, ή μια σειρά ζητήματα που θίγουν τον εργαζόμενο άνθρωπο και τα δικαιώματά του, υπάρχουν καταγραμμένα όχι απλώς ως πρόθεση, αλλά ως πρόταση και ως απαίτηση από τον ΣΕΒ να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση» σημείωσε.

Επιπλέον σημείωσε ότι ακριβώς επειδή η ελληνική οικονομία είναι εξωστρεφής, στηρίζεται δηλαδή σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, τις μεταφορές, τη ναυτιλία, δηλαδή κλάδους που επηρεάζονται περισσότερο από διεθνείς κρίσεις, εκτίμησε, με βάση και τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών, πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα είναι πράγματι μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Στη βάση αυτή διέβλεψε πως η αστική τάξη της χώρας θα κληθεί να διαχειριστεί και αυτή την κρίση με την πεπατημένη πολιτική, δηλαδή την επίρριψη των βαρών στους αδύναμους. 

Στο κάδρο αυτής της διαχείρισης ενέταξε και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ήδη διαμορφώνεται το έδαφος για συγκλίσεις μεταξύ των μεγάλων «αστικών» κομμάτων, υπό την έννοια ότι σε στρατηγικής φύσης ζητήματα υπάρχει συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση κάλεσε τον λαό να είναι σε εγρήγορση απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 13:33