search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:14
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Χαλαρώνουν από Δευτέρα οι περιορισμοί στη Σλοβενία

17.04.2020 06:51
Κορωνοϊός: Χαλαρώνουν από Δευτέρα οι περιορισμοί στη Σλοβενία  - Media

 

Οι αρχές της Σλοβενίας ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ ότι θα αρχίσουν σταδιακά να αίρουν κάποιους από τους περιορισμούς που επέβαλαν στα μέσα Μαρτίου για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη Σλοβενία, που περιβάλλεται από την Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία, καταγράφονταν ως χθες 61 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 επί συνόλου 1.268 κρουσμάτων μόλυνσης. Την Τετάρτη, για πρώτη φορά από την 29η Μαρτίου, δεν θρηνήθηκε κανένας θάνατος.

Οι αρχές στη Λιουμπλιάνα είχαν επιβάλει την αναστολή της λειτουργίας όλων των καταστημάτων, εξαιρουμένων μόνο των φαρμακείων και όσων πωλούν τρόφιμα. Ωστόσο, ανακοίνωση της κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε χθες αναφέρει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους τα καταστήματα επίπλων, οι αντιπροσωπείες και τα συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα που πωλούν υλικά κατασκευών κ.ά., θα μπορούν να αρχίσουν να λειτουργούν ξανά από την 20ή Απριλίου. Κομμωτήρια, κέντρα ομορφιάς, όπως και τα κέντρα φροντίδας κατοικίδιων ζώων θα ανοίξουν ξανά την 4η Μαΐου.

Ωστόσο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι βιβλιοθήκες και κέντρα πολιτισμού, όπως τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, δεν θα ξανανοίξουν προς το παρόν, ενώ η αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς παραμένει σε ισχύ, μέχρι νεοτέρας.

Οι πολίτες θα είναι εξάλλου υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα όταν πηγαίνουν σε καταστήματα, ενώ δεν θα επιτρέπονται δημόσιες συναθροίσεις. Δεν θα επιτρέπεται επίσης να εγκαταλείπουν τους δήμους ή τις κοινότητες όπου ζουν, παρά μόνο εάν χρειάζεται για να εργαστούν, να επισκεφθούν γιατρό ή εάν συντρέχουν άλλοι λόγοι, κατ’ εξαίρεση.

Η κυβέρνηση της χώρας των Βαλκανίων, η οικονομία της οποίας είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές και αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,4% πέρυσι, αναμένει ύφεση τουλάχιστον 6% το 2020 εξαιτίας του lockdown. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε την Τρίτη ότι η σλοβενική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8% του ΑΕΠ φέτος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:14