search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:21
MENU CLOSE

Στα έργα τέχνης επενδύουν οι πλούσιοι συλλέκτες εν μέσω πανδημίας

18.04.2020 15:43
Στα έργα τέχνης επενδύουν οι πλούσιοι συλλέκτες εν μέσω πανδημίας - Media

 

Σε μια εποχή όπου η πανδημία του COVID-19 εξακολουθεί να πλήττει την παγκόσμια οικονομία, μερικοί πλούσιοι βλέπουν τα έργα τέχνης όχι μόνο ως μια ασφαλή επένδυση αλλά και ως μια σίγουρη πηγή ρευστότητας. Αυτό προκύπτει από έρευνα που έκανε το Business Insider, στην οποία πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις από πολλούς ανθρώπους της αγοράς και του κόσμου της τέχνης.

Η Elizabeth von Habsburg, διευθύνουσα σύμβουλος του Winston Art Group στη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο Business Insider ότι οι άνθρωποι ψάχνουν να αντλήσουν χρήματα από την τέχνη λόγω ενός μείγματος «οικονομικής αναστάτωσης και μειωμένων επιτοκίων» στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Athena Art Finance στη Νέα Υόρκη δήλωσε στο Business Insider ότι η εταιρεία βρίσκεται σε “ενεργές συζητήσεις” με διάφορους συλλέκτες έργων τέχνης και επενδυτές που αναζητούν ρευστότητα, ενώ η Fine Art Group με έδρα το Λονδίνο δήλωσε επίσης ότι έχει σημειωθεί αύξηση στις έρευνες για χρηματοδότηση η οποία αφορά σε υψηλή τέχνη και κοσμήματα τον περασμένο μήνα.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Fine Art Group, Freya Stewart, σημείωσε ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η ανάγκη για μετρητά αποτελεί προτεραιότητα ειδικά σε περιόδους «αστάθειας και αβεβαιότητας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Καθώς οι μετοχές υποχώρησαν και, στη συνέχεια, οι συνέπειες της πανδημίας άρχισαν να γίνονται εμφανείς, ορισμένοι πελάτες έψαχναν για γρήγορες επενδύσεις. Άλλοι απλώς θέλουν να εξασφαλίσουν κεφάλαια τώρα για να διασφαλίσουν ότι βρίσκονται σε καλή οικονομική θέση στους επόμενους μήνες», εκτιμά.

Δημοφιλείς οι επενδύσεις σε έργα τέχνης σε δύσκολους καιρούς

Η χρηματοδότηση της τέχνης ήταν ανέκαθεν δημοφιλής στους επενδυτές, επειδή τα έργα τέχνης θεωρούνται περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν την αξία τους, όπως σημειώνεται στην έκθεση Art & Finance του Deloitte 2019. Το έργο τέχνης γενικά δεν επηρεάζεται απαραίτητα από τους κινδύνους που συνδέονται συνήθως με τη χρηματοοικονομική αγορά, αναφέρουν οι Kazakina και Metcalf.

Για παράδειγμα, χρειάστηκαν πέντε χρόνια προκειμένου ο S&P 500 να ανακάμψει από την ύφεση του 2008, ενώ ο Artnet Index για τους 100 Καλύτερους Καλλιτέχνες χρειάστηκε αντίστοιχα μόνο τρία χρόνια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03