search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:03
MENU CLOSE

Απολυμαντικά χεριών: Μόνο δύο καταπολεμούν τον κορωνοϊό

25.04.2020 09:45
Απολυμαντικά χεριών: Μόνο δύο καταπολεμούν τον κορωνοϊό - Media

 

Νέες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι μόνο δύο είδη απολυμαντικών που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξουδετερώνουν τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid -19. 

Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με την δράση των απολυμαντικών κατά του κορωνοϊού δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases.

Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει εμβολίο ή κάποιο φάρμακο που να καταπολεμά τον κορωνοϊό οι κανόνες υγιεινής και το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα είναι από τα λιγοστά μας “όπλα” κατά του SARS-CoV-2.

Τα απολυμαντικά χεριών είναι μια γρήγορη λύση. Παρόλα αυτά δεν ήμασταν έως τώρα σίγουροι ότι μπορούν να εξουδετερώσουν τον ιό. Βαζιζόμασταν στο γεγονός ότι τα απολυμαντικά “κάνουν τη δουλειά τους» επειδή ακριβώς προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι ήταν αποτελεσματικά έναντι των άλλων κορονοϊών.

Σε κάθε περίπτωση ΔΕΝ είναι όλα αποτελεσματικά αλλά δύο συγκεκριμένα τα οποία έχει προτείνει ο ΠΟΥ.

Το πρώτο περιέχει:

  • Αιθανόλη – 80%
  • Γλυκερίνη 1.45%  και
  • υπεροξείδιο του υδρογόνου   0,125%

Το δεύτερο αποτελείται από:

  • ισοπροπανόλη (επίσης γνωστή ως 2-προπανόλη ή ισοπροπυλική αλκοόλη) – 75% vol
  • Γλυκερίνη 1.45%
  • και υπεροξείδιο του υδρογόνου ,  0,125%

Και τα δύο είναι εξίσου αποτελεσματικά όπως επιβεβαιώνει η ομάδα της καθηγήτριας Stephanie Pfänder του τμήματος  Μοριακής και Ιατρικής Ιολογίας του πανεπιστημίου Ruhr-Universität Bochum, στη Γερμανία.

Παρόλα αυτά τα απολυμαντικά δεν αρκούν για όλους καθώς είναι σε έλλειψη,  έτσι τα φαρμακεία των νοσοκομείων πήραν το πράσινο φως για να μπορούν να παρασκευάζουν τα δικά τους σύμφωνα με τις δοσολογίες που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα συστατικά των απολυμαντικών πρέπει να βρίσκονται στην παραπάνω αναλογία. Ούτε η αιθανόλη, ούτε η ισοπροπανόλη είναι αποτελεσματική από μόνο της σε ποσοστό 30% όπως εξετάστηκε. Πρέπει  να υπάρχει τουλάχιστον 60% αλκόολη για να γίνει σωστή αντισηψία. Κάποια απολυμαντικά που πωλούνται στα φαρμακεία έχουν περίπου 60%.

Ακόμα και τα χειροποίητα απολυμαντικά που κάποιοι φτιάχνουν στο σπίτι δεν είναι ακριβώς που πρέπει για να γίνει αντισηψία. Μπορεί να αφυδατώσουν τα χέρια μας και να προκαλέσουν ενοχλήσεις και ξηρότητα.

Τέλος, ούτε η βότκα είναι κατάλληλη για αντισηψία πάντως γιατί δεν έχει τον κατάλληλο βαθμό αλκόολης για αυτό το σκοπό σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Επισημαίνεται ότι για να δράσει αποτελεσματικά το απολυμαντικό έναντι του κορωνοϊού πρέπει να δράσει για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα πάνω στα χέρια μας.

Με πληροφορίες από medicalnewstoday.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:03