search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:27
MENU CLOSE

Με δειλά βήματα η Ιταλία – Με δυσκολίες και επιφυλάξεις η μετάβαση την επόμενη φάση

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2124
7-5-2020
10.05.2020 03:00
italy2.jpg

 

Σχεδόν δύο μήνες μετά το ολικό «κλείδωμα» η Ιταλία προσπαθεί να επιστρέψει σε κάποιου είδους κανονικότητα. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα τέσσερα εκατομμύρια Ιταλοί επέστρεψαν στα γραφεία τους, ενώ κάποιες βιομηχανίες έχουν ήδη ανοίξει. Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη τόσο άσχημα από τον νέο κορωνοϊό και η πρώτη που επέβαλε καραντίνα στους πολίτες της από τις 9 Μαρτίου. 
Ο κόσμος παρατηρεί στενά τις κινήσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας της την ώρα που άλλες χώρες οι οποίες επλήγησαν από τον νέο κορωνοϊό σχεδιάζουν παρόμοιες κινήσεις. Η κυβέρνηση του Τζιουζέπε Κόντε καλεί τον κόσμο να φερθεί υπεύθυνα στη μερική άρση των περιορισμών, προειδοποιώντας πως ο κίνδυνος παραμένει ενεργός. 

Η Ρώμη ζωντάνεψε πάλι, καθώς πολλοί νέοι βγήκαν στα πάρκα για άθληση, ενώ στο Μιλάνο οι έλεγχοι της αστυνομίας είναι ασφυκτικοί, αφού ελέγχονται σχολαστικά τα δικαιολογητικά των πολιτών που θέλουν να πάρουν τρένα με προορισμό τον Νότο για οικογενειακούς λόγους ή εργασία. Στην υπόλοιπη χώρα πάντως οι μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας συνεχίζουν να επιτρέπονται μόνον σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και για εργασία.
Στη Βενετία, η οποία φέτος δεν ολοκλήρωσε τις καθιερωμένες καρναβαλικές της εκδηλώσεις, ο κόσμος στις γόνδολες είναι ακόμη πολύ λίγος. Ωστόσο προσπαθεί με δειλά βήματα να επανέλθει στην καθημερινότητά της ελλείψει του δυνατού χαρτιού της, αυτού του τουρισμού. Εντούτοις τα καταστήματα λιανικής παραμένουν κλειστά σε όλη την επικράτεια έως τις 18 Μαΐου. 

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις, πάντως, οι κάτοικοι δείχνουν να τηρούν τις επιβεβλημένες αποστάσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, των οποίων η χωρητικότητα για λόγους ασφαλείας είναι μειωμένη μέχρι και κατά 50%, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Αναφορικά με τη βιομηχανία, πιο συγκεκριμένα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Φρίουλι σήκωσε πάλι ρολά η εταιρεία η οποία παράγει ηλεκτρικές συσκευές, στην κεντρική περιοχή Μάρκε η εταιρεία συσκευών κουζίνας, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι μεγάλο επιπλοποιείο και στη Μαργκέρα, έξω από τη Βενετία, τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri. Κοντά στη Φλωρεντία άνοιξε και πάλι η βιομηχανική μονάδα παραγωγής του οίκου μόδας Gucci.

Παντού βέβαια καθίσταται υποχρεωτική η τήρηση μέτρων όπως η υποβολή του προσωπικού σε τεστ, η μέτρηση της θερμοκρασίας, η χρήση μάσκας και γαντιών, όπως και η απόσταση δυο μέτρων ανάμεσα στους εργαζόμενους, κατά τη φάση αλλαγής ενδυμάτων, στον χώρο εργασίας και την ώρα του φαγητού.
Σύσσωμοι οι Ιταλοί – από την κυβέρνηση Κόντε μέχρι και τους επιστήμονες – δεν σταματούν να υπογραμμίζουν με έμφαση πως οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, καθώς είναι πιθανή μια μελλοντική νέα έξαρση του νέου κορωνοϊού. Η υπεύθυνη στάση των πολιτών πρέπει να συμβάλει στο να μην αυξηθούν πάλι οι θάνατοι και τα κρούσματα, τα οποία εδώ και μερικές εβδομάδες καταγράφουν πτωτική πορεία. 
Στη Νότια Ιταλία ιδίως, όπου ο ιός έχει διαδοθεί πολύ λιγότερο, δήμαρχοι και περιφερειάρχες φοβούνται μαζικά κύματα αφίξεων από τις βόρειες περιφέρειες προειδοποιώντας για αυξημένο κίνδυνο. Η Σικελία παραμένει εντελώς κλειστή, με απαγόρευση εισόδου και εξόδου από το νησί. 

Επιδοτούμενος τουρισμός
Δεδομένου ότι η γειτονική χώρα στηρίζεται και στον τουρισμό, ο οποίος έπεσε επίσης θύμα της πανδημίας, αναφορικά με τον ευαίσθητο αυτόν τομέα η ιταλική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μέτρα στήριξης και ενίσχυσης στις οικογένειες με παιδιά και με περιορισμένο εισόδημα, επιδοτώντας δηλαδή τον εσωτερικό τουρισμό. Πιο συγκεκριμένα θα προσφέρει από 300 μέχρι 350 ευρώ στην κάθε οικογένεια για διακοπές εντός της ιταλικής επικράτειας.
Σε όλες τις πόλεις της χώρας χιλιάδες ενοικιαζόμενα σπίτια και δωμάτια έχουν μείνει απελπιστικά άδεια. Σημειώνεται πως ο τουριστικός τομέας παράγει κάθε χρόνο το 15% του ΑΕΠ της χώρας.

Όσο για τις κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, πολλές περιφέρειες κατηγορούν τον Τζουζέπε Κόντε ότι διστάζει υπερβολικά. Η απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων από τις 18 Μαΐου δεν ικανοποίησε τις περιφέρειες του ιταλικού Νότου, οι οποίες, επικαλούμενες τον χαμηλό αριθμό θανάτων και κρουσμάτων, ζήτησαν το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης.
Στην Καλαβρία ο περιφερειάρχης Γιόλε Σαντέλι άνοιξε ήδη τα καφέ – μπαρ και τα εστιατόρια που διαθέτουν τραπέζια σε εξωτερικό χώρο και προειδοποίησε πως, αν δεν επαναλειτουργήσουν αμέσως όλα τα καταστήματα, θα τα αγοράσει σίγουρα για ένα κομμάτι ψωμί η τοπική μαφία, η οποία, εκμεταλλευόμενη την κρίση της πανδημίας, άνοιξε τον κύκλο των «εργασιών» της (Βλ. «Το Ποντίκι», 16 Μαρτίου, φύλλο 2121). 

Τέλος στους παράνομους δεσμούς
Και ενώ παραμένει σε ισχύ η υπεύθυνη δήλωση σε κάθε μετακίνηση, την οποία οι Ιταλοί πρέπει να υπογράφουν σε κάθε έλεγχο αστυνομικών ή καραμπινιέρων, υπήρξαν αμφιβολίες για μετακινήσεις και συναντήσεις… συναισθηματικής φύσεως. 
Στο εξής οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι για να πηγαίνουν στη δουλειά, για λόγους υγείας, για έκτακτες, σοβαρές ανάγκες και για να επισκέπτονται ανθρώπους με τους οποίους διατηρούν «μόνιμη αισθηματική σχέση», όπως αποσαφηνίζεται σε απόφαση της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα επιτρέπεται η συνάντηση με συζύγους, συντρόφους, συγγενείς μέχρι και έκτου βαθμού, αρραβωνιαστικές και αρραβωνιαστικούς, αλλά όχι με φίλους… ιδιαίτερα κοντινούς.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:26