search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:09
MENU CLOSE

Έξι στους 10 Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους

08.05.2020 13:08
Έξι στους 10 Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους - Media

 

H αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων για τους Έλληνες καταναλωτές είχε έρθει στην χώρα πολύ πριν τον νέο κορωνοϊό. Η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης δανείων και απαιτήσεων στην Ευρώπη, η Σουηδική INTRUM πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα σε 24 χώρες  της γηραιάς ηπείρου στην οποία συμμετείχαν 24.000 καταναλωτές.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι Έλληνες καταναλωτές δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις  οικονομικές τους υποχρεώσεις από ….τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία της δείχνουν πως τα έξοδα των Ελλήνων καταναλωτών αυξάνονταν με ρυθμό ταχύτερο από το εισόδημα τους, με αποτέλεσμα το 61% να δηλώνουν αδυναμία έγκαιρης εξόφλησης των λογαριασμών τους.

Το 40% των καταναλωτών ήταν αναγκασμένο να δανειστεί για να ανταποκριθεί στις βασικές του υποχρεώσεις.

Και όλα αυτά, τον Σεπτέμβριο 2019, πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού με τα δραματικά επακόλουθα της.

Όπως αναφέρει το nplconfidential.com, σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησαν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Η πανευρωπαική έρευνα – βαρόμετρο της INTRUM πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε 24.000 καταναλωτές από 24 χώρες της Ευρώπης . Στο Ελληνικό τμήμα της έρευνας, το 61% δηλώνει ότι οι λογαριασμοί που πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το εισόδημα του.

Ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 45%. Μόνο το 56% των Ελλήνων καταναλωτών είναι σίγουροι για την ικανότητά τους να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα, με το 40% να είναι αναγκασμένο να δανειστεί για τους εξοφλήσει. Στη Γερμανία το ποσοστό αυτό φθάνει το 90%.

Στην Ευρώπη μόνο το 24% των καταναλωτών δανείζεται για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του.

Το 67% από εκείνους που δεν πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους στην Ευρώπη απάντησε ότι αυτό δεν είναι περιστασιακό και συμβαίνει σε μόνιμη βάση.

Προφανώς, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας επιδεινώθηκαν  βίαια και ξαφνικά λόγω της πανδημίας CoViD-19, με την εθνική παραγωγή να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 10% το 2020, καθιστώντας την ελληνική οικονομία “πρωταθλήτρια” με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Αποταμίευση

Η έρευνα της Intrum δείχνει ότι το 38% των Ελλήνων καταναλωτών δεν αποταμιεύει καθόλου χρήματα, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, το 93% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι περιμένουν επιδείνωση των οικονομικών τους μεγεθών στα επόμενα πέντε χρόνια έναντι 54% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη που έδωσαν την ίδια απάντηση.

 “Οι Έλληνες καταναλωτές, αντιμετωπίζουν μια πολύ πιο δύσκολη οικονομική εικόνα. Ο μέσος μισθός της Ελλάδας είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη και η ανεργία είναι η υψηλότερη.

Η διαφορά μεταξύ της αύξησης των μισθών και του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης αυξάνει ακόμη περισσότερο την πίεση στους Έλληνες καταναλωτές: το 61% απαντά ότι οι λογαριασμοί τους αυξάνονται με υψηλότερο ρυθμό από ό, τι το εισόδημά τους (πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 45%).

Μόνο το 56% των Ελλήνων καταναλωτών είναι σίγουροι για την ικανότητά τους να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους κάθε μήνα”.

Απλήρωτοι Λογαριασμοί

Το 33% των Ευρωπαίων καταναλωτών δηλώνει ότι δεν πλήρωσε έγκαιρα την πληρωμή ενός λογαριασμού τους τελευταίους 12 μήνες. Σχεδόν οι μισοί (47%) από αυτούς τους καταναλωτές λένε ότι είναι ένα συνηθισμένο περιστατικό.

Το φαινόμενο είναι το πιο συνηθισμένο μεταξύ των καταναλωτών στην Ελλάδα (61%), τη Νορβηγία (48%) και τη Φινλανδία (46%).

Σχεδόν οι μισοί (48%) από τους Ευρωπαίους καταναλωτές,  αποδίδουν την μη έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών τους σε έλλειψη χρημάτων.

Δανείζονται για να εξοφλήσουν

Ένας στους τέσσερις (24%) των Ευρωπαίων καταναλωτών δηλώνει ότι δανείζεται χρήματα για να πληρώσει λογαριασμούς, ενώ το 2018 μόνο το 20% δανειζόταν για το σκοπό αυτό. Το φαινόμενο του δανεισμού για την εξόφληση των μηνιαίων εξόδων είναι πιο έντονο μεταξύ των καταναλωτών στην Ελλάδα καθώς φθάνει το 40%), την Πολωνία και τη Ρουμανία (και οι δύο 33%).

Πάνω από έξι στις δέκα (65%) γυναίκες λένε ότι δανείστηκαν από την οικογένεια / τους φίλους. Αν και τα ανεπίσημα δάνεια από την οικογένεια / τους φίλους είναι η κύρια πηγή και για τους άνδρες, περισσότεροι άντρες από τις γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν δανειστεί χρήματα από τράπεζες.

Aνασφάλεια

Η διαφαινόμενη – και πριν από την κρίση CoViD-19 – οικονομική επιβράδυνση αυξάνει την αβεβαιότητα των καταναλωτών. Σχεδόν οι μισοί (44%) των ευρωπαίων καταναλωτών ανησυχούν ότι μια εξασθενημένη ΕΕ θα επιδεινώσει περαιτέρω τα οικονομικά τους, σε σύγκριση με το 42% το 2018. Αυτό είναι το πιο εμφανές μεταξύ των καταναλωτών από την Πορτογαλία (64%), την Ελλάδα (63%) και την Ισπανία (62%).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:09