search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:54
MENU CLOSE

Η πανδημία «φεύγει», ο ανασχηματισμός… έρχεται

12.05.2020 12:30
Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη - Ποια η ατζέντα - Media

 

Καθώς η χώρα σταδιακά και με μικρά βήματα επιχειρεί να επιστρέψει στην προ πανδημίας του κορωνοϊού κανονικότητα, αρχίζουν σιγά-σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους και οι πληροφορίες σχετικά με ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Υποτίθεται ότι το Μαξίμου ούτως ή άλλως έχει θέσει benchmarks για τους υπουργούς και ότι μετά το Πάσχα θα γινόταν μια πρώτη αξιολόγηση, ωστόσο, η πανδημία έθεσε όλα τα άλλα ζητήματα σε δεύτερη μοίρα.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, η κρίση του κορωνοϊού αποτέλεσε και ένα stress test για την κυβέρνηση και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να κριθεί ποιοι μπορούν να ανταπεξέλθουν και ποιοι όχι. Και, προφανώς, και πέρα από οιοδήποτε πιθανό σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόωρη προσφυγή σε κάλπες, είναι προφανές ότι καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ πλησιάζει στον ένα χρόνο ζωής, κάποια… μερεμέτια κρίνονται απαραίτητα.

Μήνυμα Παπαχελά

Αυτό άλλωστε άφησε να εννοηθεί και ο διευθυντής της «Καθημερινής», Αλέξης Παπαχελάς, με το άρθρο του, στο οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά στις πρώτες κιόλας γραμμές ότι «ο πρωθυπουργός και μία μικρή ομάδα υπουργών και επιτελών χειρίσθηκαν με επιτυχία δύο μεγάλες κρίσεις, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Αγκυρα και την αποτροπή μιας καταστροφής λόγω του κορωνοϊού».

Στο ίδιο άρθρο, ο Α. Παπαχελάς υπογράμμιζε ότι «οι πολίτες εδώ ζουν και επίσης ενημερώνονται. Αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση που μπορεί να μετατραπεί σε κραχ. Καταλαβαίνουν, ακόμη τώρα, ότι δεν μπορεί αυτή η ύφεση να χρεωθεί στον Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση. Το πρόβλημα θα αρχίσει αν οι προσδοκίες που ανοήτως καλλιεργούνται διαψευσθούν. Και το φθινόπωρο εγκεφαλικά θα ξέρουν ότι δεν είναι “ύφεση Μητσοτάκη”, συναισθηματικά όμως θα ψάχνουν με κάποιον να θυμώσουν γιατί δεν θα τα βγάζουν εύκολα πέρα».

Οι τρεις «απομονωμένοι»

Από την άλλη πλευρά το tvxs.gr, με ρεπορτάζ του κάνει λόγο για τρεις υπουργούς οι οποίοι τελούν σε μια ιδιότυπη… απομόνωση, καθώς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν προκαλέσει με τους χειρισμούς τους προβλήματα στην κυβέρνηση.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι πρόκειται «για τον Γιάννη Βρούτση, τον Χάρη Θεοχάρη και την Λίνα Μενδώνη – τρεις υπουργούς που στην πραγματικότητα τελούν ήδη σε πολιτική “καραντίνα”. Και ο λόγος που δεν αντικαθίστανται άμεσα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη καταλήξει ούτε στο ενδεδειγμένο timing για τον ανασηματισμό, ούτε στο εάν θα πάρει τελικά το ρίσκο των εκλογών εν μέσω πανδημίας και ενώπιον βαθιάς οικονομικής ύφεσης».

Όπως αναφέρει το tvxs.gr, «ο Χάρης Θεοχάρης είναι αυτή τη στιγμή το «κόκκινο πανί» για πολλούς στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε εμμέσως χθες στον Σκάι την δυσφορία που υπάρχει για τον υπουργό Τουρισμού και αποδοκίμασε το γεγονός ότι διέρρευσε σε… κομματική τηλε-εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ τμήμα του σχεδίου της κυβέρνησης για τον τουρισμό, την ώρα που ακόμη δεν έχουν καταλήξει ούτε οι συζητήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους για τα πρωτόκολλα μετακινήσεων, ούτε οι διαβουλεύσεις με τους εγχώριους φορείς και παίκτες του κλάδου».

Παράλληλα, το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «αρνητικό είναι το κλίμα σε συγκεκριμένους κύκλους της κυβέρνησης και για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μετά το μέτωπο που άνοιξε με τους καλλιτέχνες – ένα μέτωπο, που ανέδειξε την πλήρη αδιαφορία συνολικά της κυβέρνησης για τον χώρο του Πολιτισμού, αλλά και την αδυναμία της αρμόδιας υπουργού να προειδοποιήσει εγκαίρως και να διαχειριστεί τα εκρηκτικά αδιέξοδα που προκαλεί η πανδημία στον χώρο των δημιουργών».

Τέλος, αναφέρεται ότι «ο τρίτος υπουργός σε “καραντίνα” είναι, βεβαίως, ο Γιάννης Βρούτσης ο οποίος έχει αποσυρθεί – κατόπιν σχετικών οδηγιών – από το προσκήνιο μετά το σκανδαλώδες φιάσκο με τα voucehrs. Ο ίδιος, παρασκηνιακά, επιμένει πως εκτελούσε απλώς τις “εντολές του Μαξίμου”, είτε αυτό ισχύει όμως είτε όχι στο πρωθυπουργικό επιτελείο χαρακτηρίζεται “υπερθερμασμένος” και αδύναμος πλέον να διαχειριστεί την κατάσταση ζούγκλας που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας».

Διάψευση Πέτσα

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσε σενάρια περί ανασχηματισμού, λέγοντας ότι «το ζήτημα των ενδεχόμενων ανασχηματισμών ή των ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών συγκινεί τα Μέσα Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους και αρέσκονται στην αναπαραγωγή αυτών των θεμάτων. Αυτό που θέλουμε να είναι ξεκάθαρο σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει στο μυαλό του πρωθυπουργού καμία σκέψη ούτε για εκλογές ούτε για ανασχηματισμό». Ωστόσο, ένας βασικός πολιτικός κανόνας/αφορισμός λέει ότι «οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται»…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43