search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:39
MENU CLOSE

Παρασκευόπουλος για δίκη Τοπαλούδη: «Ο εισαγγελέας και ο δικηγόρος κατά τη διάρκεια της δίκης παίρνουν το μέρος μιας εκδοχής»

14.05.2020 15:53
Παρασκευόπουλος για δίκη Τοπαλούδη: «Ο εισαγγελέας και ο δικηγόρος κατά τη διάρκεια της δίκης παίρνουν το μέρος μιας εκδοχής» - Media

 

Πλήρη διαχωρισμό των ρόλων δικαστή, εισαγγελέα και δικηγόρων στη διάρκεια μιας δίκης έκανε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Νίκος Παρασκευόπουλος, σε παρέμβασή του για την αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη και τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Μιλώντας στο Open TV, o N. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν θα αξιολογήσω τι είπε η εισαγγελέας, δεν έχω ακούσει ακριβώς αυτά που είπε και πολλές φορές οι αποσπασματικές φράσεις που δημοσιεύονται δεν σου επιτρέπουν να έχεις μία καθαρή γνώμη για τη συγκεκριμένη αγόρευση» και σημείωσε με νόημα ότι «δεν κατάλαβα καλά αν αναφερόταν στην είσοδο των συγκεκριμένων δικηγόρων στην υπόθεση ή γενικά. Αν είχαμε να κάνουμε με λειτουργό της δικαιοσύνης – δηλαδή με δικαστή, πρόεδρο, σύνεδρο – ο οποίος εκφράζεται, τότε θα ήμουν χωρίς περιστροφές και αναστολές υπέρ της απόλυτης νηφαλιότητας. Καμία λέξη πάθους δεν επιτρέπεται στον δικαστή. Είναι απολύτως τρίτος ως προς τα διάδικα μέρη. Ο δάσκαλος μου μού έλεγε ότι “ο δικαστής πρέπει να είναι μούμια του Φαραώ”. Ο εισαγγελέας και ο δικηγόρος κατά τη διάρκεια της δίκης παίρνουν το μέρος μιας εκδοχής.Αυτό τους δίνει μια μεγαλύτερη άνεση στην έκφραση και πολλές φορές κι ένα βαθμό πάθους, γιατί υποστηρίζουν κάποια πλευρά».

Ο πρώην υπουργός, παράλληλα, τόνισε ότι «αυτή η γενίκευση κατά τη γνώμη μου δεν επιτρέπεται. […] Αυτό που μπορεί να κάνει η εισαγγελέας, αν υπάρχει παρεμβατικός ρόλος δικηγόρου, οφείλει να το καταγγείλει ή να κινήσει μια πειθαρχική δίωξη. Ασφαλώς και ο εισαγγελέας πρέπει να είναι νηφάλιος και ευγενής»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:38