search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 06:05
MENU CLOSE

Η ευρωπαϊκή επανεκκίνηση!

19.05.2020 08:59
H Mέρκελ ενισχυμένη πολιτικά με την αμοιβαιοποίηση στην κρίση χρέους λόγω πανδημίας - Media

 

Η Ευρώπη για την Ελλάδα λειτουργεί σαν ένας οργανισμός παραγωγής παράπονων, ως μια Ένωση που είναι υπεύθυνη για κάθε εθνική στραβοτιμονιά, ως ένα υπομονετικό εξιλαστήριο θύμα για να  ξεφορτώνουμε ιστορικά, εθνικά και πολιτικοκοινωνικά παράπονα.  Ωστόσο, ας μη σταθούμε σε μιαν ακόμα εθνική μας …ιδιαιτερότητα – όπως εξωραϊστικά ισχυριζόμαστε για να ξεπερνάμε την φρενοβλάβειά μας. 

Την Δευτέρα, 18 Μαΐου, Γαλλία και Γερμανία πρότειναν ένα σχέδιο «Ευρωπαϊκής Επανεκκίνησης» ύψους 500 δις ευρώ! Αυτή η γαλλογερμανική συμφωνία μένει να εγκριθεί από τα υπόλοιπα κράτη μέλη πολλά εκ των οποίων δεν καλοβλέπουν το σχέδιο. Η  χθεσινή Le Monde χαρακτηρίζει την συμφωνία ως μια επανάσταση!  Ο δε Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι πρόκειται για μια συμφωνία  της οποίας η μεγάλη σημασία θα γίνει αντιληπτή στο μέλλον. 

Μετά από εβδομάδες συνεννοήσεων μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, η καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Μακρόν σε μια κοινή συνέντευξη τύπου, παρουσίασαν μια ρηξικέλευθη πρόταση η όποια προβλέπει ότι  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκταμιεύσει 500 δις τα οποία θα εγγραφούν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ως κοινή ανάληψη χρέους και θα δοθούν σε κράτη, περιοχές και τομείς που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν τα ελλείμματα των κρατών, τα εθνικά συστήματα υγείας αλλά και διάφορες πτυχές των εθνικών οικονομιών, όπως για παράδειγμα στην χώρα μας ο τουριστικός κλάδος. 

Βέβαια, η επιτροπή στην οποία οι 27 ανέθεσαν την επεξεργασία της γαλλογερμανικής συμφωνίας, δεν έχει ακόμη διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις. Το Παρίσι και το Βερολίνο πρέπει να πείσουν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, κυρίως τις (συνήθεις υπόπτους) Κάτω Χώρες και τις σκανδιναβικές χώρες που είναι επιφυλακτικές απέναντι στο όλο εγχείρημα.

Μένει ακόμα να καθοριστούν οι όροι του χρέους και της αποπληρωμής του, καθώς και πιθανές απαιτήσεις που θα συνοδεύσουν την χορήγηση αυτών των χρημάτων, για παράδειγμα την θέσπιση ενεργής προώθησης της οικολογικής μετάβασης. Το γεγονός είναι ότι με αυτήν την συμφωνία της επανεκκίνησης που θα χρηματοδοτηθεί από ένα κοινό χρέος των ευρωπαϊκών κρατών και θα δοθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, καταρρίπτονται δυο ταμπού της γερμανικής πλευράς όπως αυτά εκφράστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες.

Πολύ σημαντική είναι επίσης η πρόταση των δύο ηγετών να δημιουργήσει η Ευρώπη ένα εργαλείο ελέγχου των επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια ή η άμυνα για να εμποδιστεί το πέρασμά τους σε επενδυτικούς φορείς εκτός Ευρώπης. 

Όλα δείχνουν ότι αυτή η γαλλογερμανική συμφωνία ανοίγει ένα νέο και ιδιαίτερα ελπιδοφόρο κεφάλαιο στην ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μπορεί η χθεσινή είδηση να μην προσέχτηκε από τα εγχώρια ΜΜΕ, που ασχολήθηκαν ενδελεχώς με τους «αφορισμούς» του Αμβρόσιου, καθώς οι ευρωπαϊκές ειδήσεις δεν θεωρούνται  ιδιαιτέρα …σέξι στην Ελλάδα! Στην πραγματικότητα, όμως, είναι απείρως ελκυστικότερες!  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 02:46