search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:39
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σκέψεις για ψηφιακό συνέδριο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2126
21-5-2020
21.05.2020 03:00
syriza_1-4.jpg

 

«Πρώιμη» και άτυπη η συζήτηση, αλλά ο Τσίπρας δεν την απορρίπτει

Η άρση των περιοριστικών μέτρων και η προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας φαίνεται πως στον ΣΥΡΙΖΑ «ξεπαγώνει» και τη συζήτηση για τα οργανωτικά ζητήματα, συζήτηση η οποία είχε ανασταλεί υπό την προτεραιότητα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Άλλωστε το συνέδριο που είχε καθοριστεί για τα μέσα Μαΐου αναβλήθηκε και τα καυτά ζητήματα που απασχολούσαν ώς εκείνη τη στιγμή τον προσυνεδριακό διάλογο – ο οποίος έμπαινε στην τελική ευθεία – τέθηκαν στην άκρη.

Υπενθυμίζεται ότι κεντρικό ζήτημα του συνεδρίου είναι ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ ουσίαν η μετάβασή του στο ενιαίο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Πάντως, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου η διαμάχη για το αν θα πρόκειται για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ή το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας δεν είχε ξεκαθαρίσει, οπότε παρέμενε ανοιχτή.

Πλέον αρχίζουν και καταγράφονται «φωνές» που ζητούν να ξεκινήσει ξανά η συζήτηση και να «τρέξει» η διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία προσανατολίζεται σε διεξαγωγή του συνεδρίου το φθινόπωρο, όμως εκφράζεται ο προβληματισμός τι θα γίνει αν ούτε τότε είναι δυνατή η διεξαγωγή του λόγω, π.χ., ενός δεύτερου κύματος πανδημίας. Με αυτό το ενδεχόμενο κατά νου διάφοροι – κατά κανόνα στην πλευρά των «προεδρικών» – εκφράζουν σκέψεις για τη διεξαγωγή του συνεδρίου με ψηφιακό τρόπο. Σκέψεις οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί υπόψη του προέδρου Αλέξη Τσίπρα και τις οποίες δεν απορρίπτει, αντιθέτως τις ακούει.

Πάντως, στέλεχος της πλειοψηφίας διευκρινίζει ότι πρόκειται για πρώιμη συζήτηση, η οποία δεν έχει ανοίξει επίσημα, ούτε έχει τεθεί στα κομματικά όργανα. Το τελευταίο επιβεβαιώνει και κομματική πηγή.

«Σωστή επιλογή ο i-syriza»

Δημόσια τη λύση αυτή έχει περιγράψει ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του. Αντιστοίχως, ο Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής Βόρειου Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, και αυτός από την ευρύτερη τάση των «προεδρικών», σε χθεσινή του συνέντευξη (ieidiseis.gr) φωτογραφίζει τη συγκεκριμένη λύση. Ειδικότερα, σε ερώτηση για το συνέδριο και τον τρόπο εκλογής του προέδρου, απαντά εισαγωγικώς:

«Τελικά ο Τσίπρας είχε περισσότερό δίκιο απ’ όσο είχαμε όλοι μας φανταστεί όταν επέμενε στην κεντρική επιτροπή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να μετασχηματιστεί σε ένα κόμμα που θα είναι και ψηφιακό. Φανταστείτε σε αυτή τη συγκυρία να μην είχαμε το i-syriza, να μην είχαμε κάνει τη στροφή στα social media και να ήμασταν αποκλειστικά εξαρτημένοι από τα παραδοσιακά media».

Ακολούθως, ο ίδιος τάσσεται υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση, ζήτημα που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιπαραθέσεις εσωτερικά το προηγούμενο διάστημα, με την εσωκομματική αντιπολίτευση να αντιδρά εκτιμώντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ένα κόμμα «χειροκροτητών» και ως εκ τούτου καθαρά «αρχηγικό», αστικού τύπου κόμμα.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «αρχίζει να ωριμάζει μέσα μου η ιδέα ότι αν τηρήσουμε σοβαρές συλλογικές δικλίδες ασφαλείας θα πρέπει να δώσουμε παραπάνω χώρο στην κοινωνική βάση του κόσμου που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Αυτό σημαίνει εμπλοκή στην καθημερινότητα των τοπικών οργανώσεων, εμπλοκή στην επεξεργασία και τη συγκρότηση του προγράμματος, εμπλοκή και θεματικές επεξεργασίες, γιατί όχι και εμπλοκή στην εκλογή του προέδρου». Το σκεπτικό που διατυπώνει είναι πως αυτός «θα είναι ο κόσμος που θα αγωνιστεί για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, για να γίνουμε ξανά πλειοψηφία», κατά συνέπεια, υπονοείται, σε αυτόν πρέπει να προσφύγει η ηγεσία.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πάντως τον χειμώνα είχε πει ότι σε αυτό το συνέδριο θα υπάρξει εκλογή από το σώμα του συνεδρίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η εκλογή από τη βάση να ισχύσει από το αμέσως επόμενο, εφόσον αποφασιστεί.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επιλέγοντας το συγκεκριμένο τάιμινγκ, προφανώς προτείνει εκλογή από τη βάση εδώ και τώρα και όχι στο μέλλον.

«Να τρέξει ο μετασχηματισμός»

Όσον αφορά τη συζήτηση ότι ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «τρέξει» με κάθε τρόπο, διότι με σενάρια εκλογών ανοιχτά το κόμμα πρέπει να ισχυροποιηθεί, ενδεικτική είναι η σχετική αναφορά στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ (Θανάσης Θεοχαρόπουλος), η οποία ανήκει στους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στο κομμάτι της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Μεταξύ άλλων στην απόφαση αναφέρεται: «Η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού βρήκαν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην πορεία προς ένα συνέδριο που θα διεξαγόταν αυτές τις μέρες με στόχο τον μετασχηματισμό σε ένα σύγχρονο και μαζικό κόμμα της αριστερής προοδευτικής παράταξης. Το γεγονός ότι οι κομματικές διαδικασίες καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για να υποχωρήσουμε ούτε στο ελάχιστο από αυτό τον στόχο. Αντιθέτως, σε συνθήκες κρίσης και με σοβαρή την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, η ανάγκη για έναν ποιοτικό μετασχηματισμό είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Με στόχο τη μέγιστη δυνατή συστράτευση και συμμετοχή όλων των προοδευτικών πολιτών για μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ».

Πάντως, όσον αφορά το ζήτημα της διεξαγωγής του συνεδρίου με ψηφιακό τρόπο, στέλεχος της μειοψηφίας στέκεται με επιφύλαξη, αν όχι καχυποψία, απέναντι σε αυτό το σκηνικό «δειλών» αναφορών, διαρροών κ.λπ., και διερωτάται αν υπάρχει μια προειλημμένη απόφαση που θα παρουσιαστεί τελευταία στιγμή με αιφνιδιαστικό τρόπο στο κόμμα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:39