search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:33
MENU CLOSE

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε δεν επιβάλλονται πρόστιμα για λάθη

26.05.2020 05:11
ΑΑΔΕ: Πότε δεν συμφέρει το «φορολογικό διαζύγιο» - Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις - Media

 

Τα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις τρομάζουν τους φορολογούμενους, για ενδεχόμενα μπλεξίματα με την εφορία και την επιβολή προστίμων, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα λάθη «συγχωρούνται» και οι δηλώσεις γίνο νταιχωρίς πρόστιμα. 

Όμως αυτό ισχύει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά καθοριστική σημασία έχει ο χρόνος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης.

Η νομοθεσία παρέχει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα διόρθωσης των λαθών που πιθανόν έγιναν κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.

Ταυτόχρονα η νομοθεσία προβλέπει ότι για κάθε τροποποιητική ή συμπληρωματική δήλωση, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ, για τα φυσικά πρόσωπα, 250 ευρώ, για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικό βιβλία.Τα συγκεκριμένα πρόστιμα δεν ισχύουν πάντα.

Με αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ αντιμετωπίστηκαν ορισμένες της νομοθεσίας και πλέον δεν επιβάλλονται κυρώσεις.Αυτοί που σίγουρα, γλιτώνουν τις περιπέτειες, είναι όσοι υποβάλουν νωρίς τη φορολογικό τους δήλωση και όχι την τελευταία στιγμή, καθώς σημασία έχει ο χρόνος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης.

Ειδικότερα, όπως αναφλερει το sofokleousin.gr, η νομοθεσία προβλέπει ρητώς, ότι «αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική, έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα». Συνεπώς δεν υποβάλλονται πρόστιμα και άλλες κυρώσεις.

Παράδειγμα: Φορολογούμενος υποβάλει τη φορολογική του δήλωση στις 30 Μαίου. Κατόπιν διαπιστώνει, πως δεν συμπεριέλαβε στη δήλωσή του, π.χ. εισόδημα από ενοίκια ή άλλο εισόδημα ή κάποια τεκμαρτή δαπάνη.

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος αν υποβάλλει τροποποιητική δήλωση έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που είναι η 30η Ιουνίου 2020 (η οποία πιθανότατα θα παραταθεί), τότε αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ.

Η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα.Αν όμως ο φορολογούμενος υποβάλει την φορολογική του δήλωση, στις 30 Ιουνίου, τότε δεν θα έχει το χρονικό περιθώριο να υποβάλει εμπρόθεσμα την τροποποιητική. Στην περίπτωση αυτή δεν θα αποφύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ.

Εκτός, από το πρόστιμο της εκπρόθεσμης υποβολής, θα υπάρξει και επιβάρυνση ίση με το 0,73% τον μήνα, στη διαφορά μεταξύ του αρχικού φόρου που καταλογίστηκε και του τελικού φόρου εισοδήματος που θα υπολογιστεί στα οριστικά εισοδήματα, που δηλώθηκαν με την τροποποιητική δήλωση.

Εξυπακούεται ότι δεν αποφεύγει το πρόστιμο και τις προσαυξήσεις ούτε εάν έχει υποβάλει τη δήλωση πολύ νωρίτερα, π.χ. Μάρτιο ή Απρίλιο, αλλά την τροποποιητική την υποβάλει μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Τι συγχωρείται αν περάσει η προθεσμία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και αν περάσει η προθεσμία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν επιβάλλονται πρόστιμα ή και προσαυξήσεις, αναλόγως. Ειδικότερα  δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περιπτώσεις τροποποιητικών όπως:

  1. Για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα. Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο.
  2. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).
  3. Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο. Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους.
  4. Σε περίπτωση φιλοξενίας, συμπληρώνεται ο υποπίνακας του κωδικού 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες φιλοξενίας. Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:31