search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:35
MENU CLOSE

To 40% των Ρεπουμπλικανών πιστεύει στη θεωρία συνωμοσίας για τον Bill Gates

26.05.2020 16:12
Μπιλ Γκέιτς: Έγινε «μεγαλο-αγρότης» με 968 χιλ. καλλιεργήσιμα στρέμματα (photo) - Media

 

Η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των θεωριών συνωμοσίας για τον κορονοϊό, ήταν σχεδόν το ίδιο δύσκολη όσο η μάχη κατά της ίδιας της πανδημίας. Μια νέα έρευνα διαπίστωσε, ότι ισχύει μια ακόμα, για τον συνιδρυτή της Microsoft, Bill Gates.

Σύμφωνα με αυτή, ο Gates, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα μελλοντικό εμβόλιο, για την εμφύτευση μικροτσίπ σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, προκειμένου να παρακολουθεί τις κινήσεις τους. Μόλις άρχισε να κυκλοφορεί, κέρδισε πολλούς υποστηρικτές, κυρίως μεταξύ των θεατών του Fox News και των Ρεπουμπλικανών, σύμφωνα με μία έρευνα.

Όπως αναφέρει το portraits.gr αφορά 1.640 ενήλικες των ΗΠΑ από το «YouGov» για το «Yahoo News». Διαπίστωσε ότι οι μισοί από τους Αμερικανούς που λένε ότι το Fox News, είναι η κύρια πηγή ειδήσεων στην τηλεόραση, πιστεύουν τη θεωρία συνωμοσίας. Είναι η μεγαλύτερη ομάδα που ανταποκρίνεται με αυτόν τον τρόπο. Αμέσως μετά ακολουθούν εκείνοι που αυτοπεριγράφονται ως ρεπουμπλικανοί και οι «Ψήφισε τον Donald Trump το 2016».

Το 44% και των δύο ομάδων δήλωσαν ότι πίστευαν ότι η θεωρία της συνωμοσίας ήταν αληθινή. Το 26% των ερωτηθέντων Ρεπουμπλικανών δήλωσαν ότι ήταν ψεύτικο και το 31% είπε ότι δεν ήταν σίγουροι.

Οι εκπρόσωποι της εκστρατείας «Fox News», του ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του Λευκού Οίκου και του Trump 2020, δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό. Το ίδρυμα «Bill & Melinda Gates», το οποίο χρησιμοποιούν οι ομώνυμοι ιδρυτές για τη χρηματοδότηση ιατρικών ερευνών και προγραμμάτων εμβολίων σε όλο τον κόσμο , επίσης δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για σχολιασμό.

Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν το επίπεδο στο οποίο οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν ξεπεράσει την αντίληψη του κοινού για τον κορονοϊό. Ο ιός, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ και σκότωσε σχεδόν 100.000 Αμερικανούς, έχει ακριβύνει την καθημερινή ζωή από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, διέταξαν τους πολίτες να απομονωθούν στο σπίτι σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του και να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία .

Καθώς οι άνθρωποι προσαρμόζονται σε αυτές τις προσπάθειες, έχουν επίσης αρχίσει να διαβάζουν και να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό. Τέτοιες θεωρίες αντιμετωπίζουν τα πάντα, από τις πολιτικές φιλοδοξίες των ανθρώπων που εμπλέκονται, και την απάντηση στο κατά πόσον ο κορονοϊός είναι τόσο θανατηφόρος όσο τονίζουν οι κυβερνήσεις. Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο και όχι από άγρια ζώα όπως λένε οι ειδικοί. Μία ακόμα θεωρία συνωμοσίας είναι αυτή που θέλει να διαδίδεται ο ιός μέσω του δικτύου 5G.

Το «Facebook» , το «Twitter» και το «YouTube», δήλωσαν ότι ανταποκρίνονται στις δημοσιεύσεις συνωμοσίας , προσθέτοντας συνδέσμους με περισσότερες πληροφορίες και σε ορισμένες περιπτώσεις, καταρρίπτοντας ακόμα περιεχόμενο που οι εταιρείες πιστεύουν ότι γίνεται επικίνδυνο.

Ο Gates, έγινε κέντρο προσοχής μεταξύ των θεωρητικών συνωμοσίας λόγω των προσπαθειών του, να παρέχει το εμβόλιο σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, καθώς και εξαιτίας των προσφάτων εμφανίσεων του στα μέσα ενημέρωσης, τους τελευταίους δύο μήνες. Έχει επίσης επικρίνει τις κυβερνητικές αντιδράσεις στην κρίση, όπως σε ένα άρθρο του Μαρτίου που δημοσιεύθηκε στην «The Washington Post».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν την ευκαιρία να προχωρήσουν μπροστά από το μυθιστόρημα του κορονοϊού», έγραψε σε μια στήλη που δημοσιεύθηκε στις 31 Μαρτίου . «Οι επιλογές που κάνουμε εμείς και οι ηγέτες μας τώρα, θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο πόσο σύντομα θα αρχίσουν να μειώνονται οι αριθμοί των υποθέσεων, πόσο καιρό η οικονομία παραμένει κλειστή και πόσοι Αμερικανοί θα πρέπει να θάψουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο λόγω του ιού».

Μία ανάλυση που έγινε από τη «The New York Times» και τον παρατηρητή μέσων Zignal Labs τον Απρίλιο, διαπίστωσε ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τον Gates, ήταν η πιο διαδεδομένη απ’ όλες.

Η έρευνα του «Yahoo» και του «YouGov» τον Μάιο, δεν διαπίστωσε ότι όλοι πίστευαν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας. Σαράντα πέντε τοις εκατό των ανεξάρτητων, το 52% των Δημοκρατών και το 63% των ανθρώπων που λένε ότι ψήφισαν για τη Hillary Clinton  το 2016, δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν τη θεωρία συνωμοσίας για τους Gates και τα εμβόλια.

Επίσης κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι μόνο οι μισοί Αμερικανοί λένε τώρα ότι σκοπεύουν να εμβολιαστούν «εάν και όταν ένα εμβόλιο κοραναϊού είναι διαθέσιμο». Το 23% των ανθρώπων λένε ότι δεν θα το κάνουν, και το 27% δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουροι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:31