search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:34
MENU CLOSE

Στουρνάρας: Αισιόδοξα τα σενάρια για την ύφεση της οικονομίας

30.05.2020 15:12
Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία θα λάβει μεγάλη ώθηση τα επόμενα χρόνια από το σχέδιο ανάκαμψης - Media

 

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει τελείως τα δεδομένα στην ευρωζώνη και παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης της πανδημίας στην οικονομία, ξεκινώντας παράλληλα ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Το μήνυμα αυτό στέλνει, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του, μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της ανανέωσης της θητείας του για έξι χρόνια.

Η κυβερνητική απόφαση συνέπεσε χρονικά με τη δημοσιοποίηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, το οποίο στοχεύει στην ανάταξη της οικονομίας από την υγειονομική καταιγίδα του κορωνοϊού.

Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα κονδύλια ύψους 32 δισ. ευρώ που προορίζονται να διατεθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια στον τομέα της υγείας, στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, στην πράσινη ανάπτυξη, αλλά και στη στήριξη και ενίσχυση της απασχόλησης.

Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις, 22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ δάνεια, οι οποίες θα κατευθυνθούν στη χώρα μας, εφόσον υποβληθούν αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια προς τις Βρυξέλλες, στους τομείς αυτούς. Αποτελούν, έτσι, μια σημαντική ευρωπαϊκή βοήθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση της πανδημίας, αλλά και μία μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης για το μέλλον σύμφωνα με τον Στουρνάρα, η οποία δεν πρέπει να χαθεί.

Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί, μάλιστα, ότι εφόσον η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάρει το πράσινο φως από το Συμβούλιο Κορυφής, θα αλλάξει τελείως τα δεδομένα συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αυτό καθώς θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα που φέρνει πλησιέστερα την ευρωπαϊκή ενοποίηση εμποδίζοντας τον οικονομικό κατακερματισμό της.

Σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενος στην αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου από τη χώρα μας, ο διοικητής επισημαίνει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος με την εμπειρία που διαθέτει και μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της μπορεί να συνδράμει την πολιτεία, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο μεγάλο βήμα που έχει μπροστά της.

Στέλνει επίσης ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επισημαίνει ότι οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν αισιόδοξα σενάρια για την ύφεση στην Ελλάδα μετά και την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Άλλωστε, το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει ύφεση 6% για το 2019 και ανάπτυξη 5,5% το 2020.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:33