search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:21
MENU CLOSE

Επανεκκίνηση μετ’ εμποδίων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2128
4-6-2020
04.06.2020 03:00
mitsotakis_toyrismos.jpg

 

Στον τουρισμό ποντάρει η κυβέρνηση για restart στην οικονομία, αλλά η προοπτική είναι θολή

Το… όνομά του στο restart του τουρισμού, ώστε να μην πάει χαμένη ολόκληρη η σεζόν, βάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βγαίνει μπροστά προκειμένου να στηρίξει τη – λεγόμενη και – «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Τα πρώτα δείγματα από το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων 12μηνης λειτουργίας είναι τουλάχιστον απογοητευτικά, με τους περισσότερους να περιμένουν να δουν πού θα κάτσει η μπίλια στις 15 του μήνα, οπότε και αίρεται το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας για πολίτες που έρχονται από χώρες του εξωτερικού που δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Τα δώδεκα κρούσματα κορωνοϊού, πάντως, σε πτήση που έφτασε στο «Ελ. Βενιζέλος» από την Ντόχα προχθές Τρίτη σήμαναν καμπανάκι κινδύνου, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να ανακοινώνει την αναστολή των πτήσεων από και προς το Κατάρ λόγω του κορωνοϊού έως και τις 15 Ιουνίου 2020. Ωστόσο ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τον τουρισμό δύσκολα θα αλλάξει, μια και η «γαλάζια» κυβέρνηση ποντάρει εκεί τα ρέστα της θέλοντας να σηματοδοτήσει την πλήρη επανεκκίνηση όλων των πεδίων της οικονομίας.

Πάντως δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι μόνο ως… προφητικό δεν μπορεί να λογιστεί το άρθρο της γερμανικής «Handelsblatt» που αναρωτιόταν: «Και αν φέρουν τον κορωνοϊό οι τουρίστες;». Και αυτό γιατί εξέφραζε τον προβληματισμό πολλών για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά σε πιθανά εισαγόμενα κρούσματα Covid-19 καθώς, επί της ουσίας, τσουρουφλίζεται να προχωρήσει στην επανεκκίνηση του τουρισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία.

Η κάψα της κυβέρνησης για να πάρει μπροστά η… μασίνα του τουρισμού αποτυπώνεται και από ένα ακόμη γεγονός, στο οποίο φαίνεται ότι το Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως σε επίπεδο συμβολισμού. Την Πέμπτη το βράδυ, παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος και θα μιλήσει στην εκδήλωση, θα παρουσιαστεί στην Αίγλη Ζαππείου η καμπάνια «Restart Tourism». Δηλαδή η παρουσίαση της καμπάνιας του ελληνικού τουρισμού για το 2020, ενώ θα προβληθεί για πρώτη φορά το βίντεο της φετινής καμπάνιας για την Ελλάδα.

Ο επικεφαλής δημιουργικού στην προεδρία της κυβέρνησης Στηβ Βρανάκης θα παρουσιάσει τη στρατηγική στην οποία βασίστηκε η φετινή καμπάνια και η CEO της Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα θα μιλήσει για τη φιλοσοφία της καμπάνιας και τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ την ομιλία του πρωθυπουργού θα προλογίσει ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πρόκειται για μια κίνηση στήριξης του αρμόδιου υπουργού από τον πρωθυπουργό.

Με δεδομένη μάλιστα και τη δήλωση ότι δεν χρειάζεται ανασχηματισμός, «διότι η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της και δουλεύει καλά» (αυτό είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη), γίνεται αντιληπτό ότι δύσκολα θα τρίξει στην παρούσα φάση η υπουργική καρέκλα του Θεοχάρη, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε τα πύρινα βέλη της αντιπολίτευσης.

Για τα μάτια του Θεοχάρη

Ο υπουργός Τουρισμού θεωρείται, τουλάχιστον από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζήτησε την αποπομπή του από το κυβερνητικό σχήμα, ότι έκανε γκάφα ολκής – πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για τηλεφωνήματα από… ενοχλημένους στο υπουργείο Εξωτερικών – με την ανακοίνωση των 29 χωρών για τις οποίες ανοίγουν τα ελληνικά σύνορα, αντί για την ανακοίνωση αεροδρομίων.

Ιδιαίτερα η Ιταλία απάντησε σε πολύ έντονο ύφος, καθώς θεωρήθηκε ότι «στιγματίζεται» λόγω του κορωνοϊού, σε μια εποχή μάλιστα που η Ελλάδα θέλει να κλείσει τη συμφωνία με την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο και την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Εξίσου ενοχλημένες φέρονται να είναι και άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να στείλει ο Μητσοτάκης τον Θεοχάρη… σπίτι του απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποδίδοντας επί της ουσίας το πνεύμα των όσων υποστήριξε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στον τηλεοπτικό αέρα του Star. «Η κυβέρνηση ενωμένη, με όλους τους υπουργούς προσηλωμένους στον κοινό στόχο, συνεχίζει με σύνεση και υπευθυνότητα την υλοποίηση του σχεδίου της. Ενός δυναμικού σχεδίου που προσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων στην Ελλάδα και στον κόσμο. Και με στόχο τη μέγιστη ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες» δήλωσε ο Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα βρήκε πρόσφορο έδαφος να επιτεθεί στην Κουμουνδούρου λέγοντας πως «όποτε κλήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει μια σοβαρή κατάσταση για τη χώρα, απέτυχε παταγωδώς. Σήμερα συνεχίζει να κάνει καταστροφικές συστάσεις. Το μόνο που θέλει είναι κλειστές επιχειρήσεις, κλειστά μαγαζιά, κλειστά σχολεία, κλειστά ξενοδοχεία. Θέλει δηλαδή τη χώρα σε μόνιμη καραντίνα και τους εργαζόμενους σε απελπισία».

Σε κάθε περίπτωση, το δεδομένο της υπόθεσης είναι ότι η κόντρα της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία θα κλιμακωθεί τις επόμενες μέρες. Και θα κορυφωθεί την επόμενη Παρασκευή (12 Ιουνίου) στην Ολομέλεια της Βουλής με τη μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία.

«Άσκηση ετοιμότητας»

Από την πλευρά του, πάντως, ο Θεοχάρης, μιλώντας στον Real FΜ, μίλησε για… άσκηση ετοιμότητας και για τον κρατικό μηχανισμό που έδειξε καίρια τα αντανακλαστικά του. «Το περιστατικό με τα κρούσματα στην πτήση από την Ντόχα αποτέλεσε μια άσκηση ετοιμότητας για το κατά πόσο λειτουργεί το σχέδιό μας. Αποδείχθηκε ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και των υπηρεσιών είναι ακριβώς όπως πρέπει» υποστήριξε ο υπουργός Τουρισμού.

«Δεν κάνουμε πίσω στο άνοιγμα, αλλά δεν κάνουμε πίσω και στην ασφάλεια. Ανοίγουμε με έναν ισορροπημένο τρόπο. Αμέσως απαγορεύτηκαν οι πτήσεις από την Ντόχα, η διαδικασία αυτή ελέγχεται και δεν τίθεται θέμα εξάπλωσης του ιού» πρόσθεσε ο Θεοχάρης. Σημείωσε πάντως ότι «η χρονιά αναμένεται δύσκολη και ο τουρισμός παγκοσμίως είναι στο σημείο μηδέν. Είμαι, όμως, αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε να υποδεχτούμε και τον τελευταίο τουρίστα που θα επιλέξει να επισκεφτεί τη χώρα μας».

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν ενταγμένη και η σύσκεψη στο Μαξίμου, τη Δευτέρα, για την υγειονομική κάλυψη στα νησιά εν όψει του ανοίγματος της τουριστικής περιόδου. Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν το σχέδιο και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των νησιωτών, των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα και των τουριστών, και να αντιμετωπιστούν με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού.

Ζόρια με Τουρκία

Και μπορεί το πώς θα κερδηθεί μέρος της χαμένης τουριστικής πίτας να είναι το μείζον αυτή τη στιγμή για το Μαξίμου, ωστόσο τα δύσκολα μάλλον είναι προς τη μεριά της Τουρκίας, η οποία ύστερα από μια περίοδο χάριτος προς την Αθήνα λόγω της Covid-19 επανήλθε με ακριβώς την ίδια ατζέντα στην ανατολική Μεσόγειο. Έχοντας μάλιστα ήδη προειδοποιήσει μέσω του υπουργού Εξωτερικών για το… ενδεχόμενο να υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Για τις γεωτρήσεις που σχεδιάζονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης είναι ένα διάβημα προς την τουρκική πλευρά, η οποία φαίνεται να μην ιδρώνει. Το μόνιμο επιχείρημα της Αθήνας είναι ότι έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της, όμως αυτό φαίνεται να μην πτοεί την Άγκυρα, που επιμένει ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Απαντήσεις από Αθήνα

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του τόνισε πως «κάθε τουρκική παραβατική ενέργεια, να είστε βέβαιοι, συναντά τη δική μας αποφασιστική απάντηση. Περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών της θα την απομονώσει περισσότερο από τον διεθνή περίγυρο» και υποστήριξε ότι η χώρα μας είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα, ενώ αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά της όπλα.

«Η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε συμμάχους και γειτονικές χώρες και βεβαίως απάδει κατά πολύ της δεδηλωμένης επιθυμίας της για ένταξη στην Ε.Ε., στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται η ειρήνη, η συνεργασία, η ασφάλεια και η σταθερότητα» είπε ο Δένδιας και κάλεσε την Τουρκία να «προσαρμοστεί στα δεδομένα του 21ου αιώνα» και «να σταματήσει να λειτουργεί ως παράγων αποσταθεροποίησης στην περιοχή».

Υπενθύμισε μάλιστα ο Δένδιας ότι «όπως έδειξε και στον Έβρο, η Τουρκία όχι μόνο δεν εργάζεται προς την ένταξη, αλλά συνειδητά επιχειρεί να εκβιάσει την Ε.Ε. και να αποσταθεροποιήσει κράτη – μέλη της, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο προκειμένου να απεγκλωβιστεί από καταστάσεις που η τυχοδιωκτική εν πολλοίς πολιτική της την έχει οδηγήσει».

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Ιορδανίας ο Δένδιας, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «όσον αφορά την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, συζητήσαμε αναλυτικά σχετικά με τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία, μέσω της έξαρσης της προκλητικής ρητορικής και συμπεριφοράς, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή».

Στη δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο αυτό, ενημέρωσα τους συνομιλητές μου για τις πρόσφατες παράνομες και προκλητικές ενέργειές της έναντι της Ελλάδας στον αέρα, στη θάλασσα αλλά και στα χερσαία μας σύνορα, αλλά και για την προσπάθειά της να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, μέσω των άκυρων και παράνομων “Μνημονίων Κατανόησης” με τον κ. Σάρατζ και την πρόσφατη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των αιτημάτων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤPAO) για έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος από το βήμα της Βουλής υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα τηρήσει στάση απλού παρατηρητή. «Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό τον δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της, έχουμε απάντηση» είπε ο υπουργός Άμυνας.

Μητσοτάκης – Σακελλαροπούλου και τα μηνύματα στην Άγκυρα

Με φόντο την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα της Τετάρτης η συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος και την απάντηση της Αθήνας σε διπλωματικό επίπεδο σε ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ.

«Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις σεβόμενη το διεθνές δίκαιο. Όπως έκανε πάντα, έτσι και τώρα η Ελλάδα δεν θέλει την ένταση» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού στον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες. «Ελπίζω να ξεπεράσουμε και αυτή την ένταση. Σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη της Ευρώπης στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη, δεν την αμφισβήτησε ποτέ, όπως συνέβη και στον Έβρο. Η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία των συνόρων όλης της Ε.Ε.» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Οι εντάσεις συνεχίζονται από την πλευρά της Τουρκίας. Επισκέφθηκα τη Θράκη, ταυτόχρονα έχουμε τα ζητήματα με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία και η απάντηση είναι προφανής» είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον πρωθυπουργό να απαντά πως «παρά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που ακούμε, υπάρχει ισονομία στη Θράκη που πρόσφατα επισκεφθήκατε».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:21