search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:56
MENU CLOSE

«Όρνιθες» – «Γκόλφω» – «Τρωάδες»: Νέες καλοκαιρινές παραγωγές στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2129
11-6-2020
14.06.2020 03:00
theatro2.jpg

 

Tο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υποδέχεται το καλοκαίρι του 2020 με τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη «Όρνιθες» σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα, αλλά και το έργο «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία του Χρήστου Παπαδημητρίου. Παράλληλα, το ΚΘΒΕ, σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, παρουσιάζει την παραγωγή «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου.

Οι πρόβες και για τις τρεις παραγωγές έχουν ήδη ξεκινήσει, με τους συντελεστές να τηρούν όλους τους υγειονομικούς κανονισμούς, έτσι ώστε να επιτευχθεί η απόλυτη ασφάλεια για την υγεία όλων.

«Όρνιθες»» του Αριστοφάνη

Απογοητευμένοι από τη διαφθορά που επικρατεί στην πόλη σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης φεύγουν με σκοπό να βρουν τον Τηρέα, τώρα πια Έποπα, άλλοτε άνθρωπο και πλέον τσαλαπετεινό, έτσι ώστε να μάθουν τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλα πουλιά, αν υπάρχει κάποιος τόπος όπου επικρατεί ειρήνη για να πάνε εκεί να ζήσουν. Εκείνος δεν γνωρίζει κι έτσι ο Πεισθέταιρος του προτείνει να ιδρύσουν μαζί μια νέα Πολιτεία, η οποία θα βρίσκεται μεταξύ ουρανού και γης και η οποία θα εξουσιάζει παράλληλα θεούς και ανθρώπους. Μια Πολιτεία όπου τα πουλιά θα αποκτήσουν, μάλιστα, τη θέση που τους αναλογεί.

Το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή και προτού καλά καλά χτιστεί η Πολιτεία, η φήμη της έχει εξαπλωθεί παντού! Αυτό, όμως, αναστατώνει τους θεούς. Επισκέπτες τόσο από τη γη όσο και από τον ουρανό πάνε κι έρχονται, με τον καθένα να προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη από την ίδρυση αυτής της νέας Πολιτείας. Ο Πεισθέταιρος συνδιαλέγεται και με θεούς αλλά και με ανθρώπους, συνάπτοντας ή απορρίπτοντας συμμαχίες, ενώ επιβάλλει τους δικούς του κανόνες, ακόμα και με τη βία – πάντα στο όνομα της Δημοκρατίας. Όταν, μάλιστα, παντρεύεται την κόρη του Δία, ανακηρύσσεται παντοκράτορας. 

Η νέα, αυτή, Πολιτεία λειτουργεί ως φανταστικό πείραμα που διέπεται από λογικούς κανόνες. Με οδηγό του τη σάτιρα αλλά και τη φαντασία, ο Αριστοφάνης κατορθώνει να μετατρέψει την πίκρα και την αγανάκτηση σε κωμικό στοιχείο, αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τη λυτρωτική λειτουργία του γέλιου.

Οι «Όρνιθες» γράφτηκαν από τον Αριστοφάνη το 414 π.Χ., στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Μέσα από το έργο του, ασκεί δριμύτατη κριτική στην αθηναϊκή δημοκρατία αλλά και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί της. Αν και η σάτιρα συνδέεται άμεσα με τον τόπο και τον χρόνο γραφής, η ευρηματική μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη κατορθώνει να μεταφέρει με επιδεξιότητα το κείμενο στο σήμερα και να το αποδώσει μέσα από έναν τολμηρό αλλά και επίκαιρο λόγο.

Οι «Όρνιθες»  σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα είναι η μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2020.

Η παράσταση θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη στις 22 Ιουλίου (Θέατρο Δάσους), ενώ θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 7, 8 και 9 Αυγούστου. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος και ο Χρήστος Στέργιογλου, πλαισιωμένοι από πολυπληθή θίασο ηθοποιών.

«Γκόλφω» του Σπύρου Περεσιάδη

Η «Γκόλφω», το γνωστό έργο του Σπύρου Περεσιάδη, αποτελεί τη δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ. Πρόκειται για μια παράσταση η οποία αφηγείται την ιστορία της Γκόλφως με έναν τρόπο σύγχρονο, έτσι ώστε ο θεατής να την κρατήσει με τη σειρά του μέσα του για καιρό, ως αναμνηστικό «εγκόλπιο». Αυτό, άλλωστε, σημαίνει η Γκόλφω! Φυλαχτό στο μέρος της καρδιάς.

Η ιστορία ενός έρωτα που «τσαλακώνεται» από συμφέροντα και συμβάσεις, αλλά που τελικά καταφέρνει να διασώσει το ιδανικό του, μας ταξιδεύει σε μια κοινωνία όπου το συναίσθημα μοιάζει τόσο αγνό και ακατέργαστο, που φαντάζει μακρινό και παράλληλα σαγηνευτικό, μέσα στην αποξένωση της σύγχρονης εποχής.

Τα στοιχεία της Φύσης που εναρμονίζονται με τα συναισθήματα των ηρώων, τα «κρυσταλλωμένα» δάκρυα της Γκόλφως που γεμίζουν με χαλάζι τη σκηνή, οι διάσπαρτες μελοδραματικές πινελιές, παρασύρουν το κοινό σε μια διαδρομή από τον έρωτα στον θάνατο και πάλι προς τη ζωή.

Ο Σπυρίδων Περεσιάδης έγραψε την «Γκόλφω» το 1893. Το έργο έκανε μεγάλη επιτυχία, ενώ το κείμενο αποτελεί σταθμό στη νεοελληνική δραματουργία. Η παράσταση, που θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία- δραματουργική επεξεργασία Χρήστου Παπαδημητρίου, θα ξεκινήσει στις 17 Ιουλίου 2020, στον αύλειο χώρο της Μονής Λαζαριστών, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένους χώρους.

«Τρωάδες» του Ευριπίδη

Με φόντο την κατεστραμμένη Τροία, οι γυναίκες Τρωαδίτισσες θρηνούν για την άλωση της πόλης, αναμένοντας την ανακοίνωση της τύχης τους. Ανάμεσά τους, παραδομένη στη μοίρα της, βρίσκεται και η γριά Εκάβη, η οποία σηκώνει στις γέρικες πλάτες της  τα βάρη μιας ζωής από το ένδοξο παρελθόν στο τραγικό παρόν. Μέχρι το τέλος του έργου, η μια συμφορά διαδέχεται την άλλη, με αποκορύφωμα τον θάνατο του εγγονού της, του Αστυάνακτα, που αποτελούσε και τη μοναδική ελπίδα για τη μελλοντική αναβίωση της Τροίας, τον οποίο όμως οι Έλληνες αποφάσισαν να γκρεμίσουν από τα τείχη της πόλης.

Οι καταστροφές είναι πλέον ανεξέλεγκτες. Παρ’ όλο που οι θεοί  έδειξαν εύνοια στους Έλληνες, στη θέα των ανόσιων πράξεων αλλάζουν τη στάση τους και προοικονομούν την τραγική έκβαση που θα έχει η επιστροφή των πολεμιστών στις πατρίδες τους. Ωστόσο, η εκδίκηση δεν είναι αρκετή, ώστε να απαλύνει τα δεινά των ηττημένων.

Μέσα από τις έντονες αντιθέσεις των αφηγήσεων από τα μεγαλεία που πέρασαν και την οδύνη που ήρθε, ο Ευριπίδης ξεδιπλώνει την πλοκή σε μια σταδιακή πορεία προς την απόλυτη καταστροφή, ασκώντας, παράλληλα, κριτική στους συγχρόνους του για την άγρια επίθεση των Αθηναίων στη Μήλο, επιδιώκοντας εν τέλει τον αναστοχασμό πάνω στην αθηναϊκή ασυδοσία.

Οι «Τρωάδες», το μόνο διασωθέν έργο της ευριπίδειας τριλογίας, που παρουσιάστηκε το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια, αποτελούν έναν θρήνο για όσους βρίσκονται στο έλεος των κατακτητών, αλλά και μια κραυγή ανθρωπισμού απέναντι στα θύματα του κάθε πολέμου. Στο έργο αυτό, ο άνθρωπος στέκεται ολομόναχος απέναντι στο τραγικό, επιδιώκοντας να βρει έναν τρόπο να επιβιώσει μέσα στην αδυσώπητη μοίρα του.

Το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε συμπαραγωγή με το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Στον ρόλο της Εκάβης βλέπουμε τη Γιώτα Φέστα.

Περισσότερες πληροφορίες: www.ntng.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:56