search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:20
MENU CLOSE

Goldman Sachs: Τι είπαν οι Έλληνες τραπεζίτες στο συνέδριό της

17.06.2020 15:38
Goldman Sachs: Τι είπαν οι Έλληνες τραπεζίτες στο συνέδριό της - Media

 

Πέντε βασικούς τομείς συζήτησε η Goldman Sachs με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο 24ο πανευρωπαϊκό συνέδριο τραπεζών που διοργάνωσε ο αμερικανικός οίκος.

Η Goldman Sachs, σύμφωνα με το newmoney.gr στην ίδια έκθεση δίνει σύσταση αγοράς για την μετοχή της Alpha Bank, ενώ για τις τρεις υπόλοιπες τράπεζες η σύσταση είναι ουδέτερη. Οι τιμές στόχοι για το επόμενο δωδεκάμηνο είναι Alpha Βank 1,34 ευρώ, Eurobank 0,63 ευρώ, Εθνική 1,94 ευρώ και Τράπεζα Πειραιώς 1,10 ευρώ.

1. Πωλήσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPE): Η Eurobank πρόσφατα έκλεισε την μεγαλύτερη τιτλοποίηση (Cairo) οδηγώντας τον Δείκτη NPE απο 29% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε 16% (pro forma) και έτσι έγινε η πρώτη τράπεζα που θα χρησιμοποιήσει το σχήμα Ηρακλής. Οι άλλες τρεις τράπεζες επιβεβαίωσαν την θέληση τους να προχωρήσουν με τα δικά πλάνα μείωσης των NPE. Ειδικότερα, η Alpha Bank ξανάλανσαρε το project “Galaxy”, μικραίνοντας την περίμετρο (των υπό πώληση δανείων)  από 12 δισ. ευρώ σε 10 δισ. ευρώ, με 7,5 δισ. ευρώ εξασφαλισμένα δάνεια λιανικής συν 2,5 δισ. ευρώ εξασφαλισμένα εταιρειών. Τώρα αναμένει να δεχθεί μη δεσμευτικές προσφορές μέχρι το τέλος του μήνα και τελικές προσφορές στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Εθνική Τράπεζα προετοιμάζεται  να λανσάρει τιτλοποίηση ύψους 6 δισ. ευρώ, ενω η Τράπεζα Πειραιώς έχει δύο τιτλοποιήσεις στη σειρά που μετρούν σε 2 δισ. ευρώ (Phoenix) και 5 δισ. ευρώ (Vega).

2. Ποιότητα Assets:  Oι διοικήσεις των τραπεζών επισήμαναν ότι, η συμμετοχή εταιρειών στα προγράμματα moratoria (στα δάνεια) είναι περιορισμένη και αυτό μπορεί να  ειδωθεί σαν σημάδι ανθεκτικότητας στο βιβλίο απόδοσης των δανείων. Ωστόσο, επειδή όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται (moratoria και κυβερνητικές εγγυήσεις) θα έχουν μεσοπρόθεσμη επίδραση στην ικανότητα των πελατών να εξυπηρετούν τα δάνεια τους θα ξεκαθαριστούν στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 ή στο α΄τρίμηνο του 2021. Ενας παράγοντας “κλειδί” θα είναι η εξέλιξη της καλοκαιρινής περιόδου δεδομένου της μεγάλης βαρύτητας του ελληνικού τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ  και της εποχικότητας του κλάδου.

3. Εναλλακτικές συστημικές λύσεις: Όλες οι τράπεζες έχουν μια θετική εκτίμηση για το σχέδιο “Ηρακλής” ενώ  είναι ανοικτοί να δουν άλλες πιθανότητες όπως την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη για μια πιο αποτελεσματικό πτωχευτικό κώδικα.

4 Εσοδα: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δώσει  οδηγία για ένα ανθεκτικό επιτοκιακό περιθώριο (NII) 1) στο πλαίσιο μιας σημαντικής εκτόξευσης απο τα δάνεια των ΜΜΕ επιχειρήσεων και των εταιρικών δανείων κάτω από το πρόγραμμα εγγυήσεων δανείων 2) στην αύξηση των spreads βραχυπρόθεσμα 3) ένα γύρισμα για απαίτηση καταθέσεων 4) χαμηλότερα κόστη άντλησης κεφαλαίων χάρις τα Tltros III.

5. Κόστος: Όλες οι τράπεζες έδωσαν οδηγία για πτώση κόστους το 2020, επισημαίνοντας την εμπειρία της αναστολής της οικονομίας ( lockdown) που θα επιταχύνει την ψηφιοποίηση του τομέα και θα οδηγήσει σε νέες δυνητικές εξοικονομήσεις εξόδων. Η Πειραιώς αναμένει μείωση του κόστους   κατά 20% τα τρία επόμενα χρόνια ενω η Εθνική αναμένει πάνω από 40 εκατ. εξοικονόμηση έναντι του 2019.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:20