search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:26
MENU CLOSE

«Ενηλικίωση», άνοιγμα και ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2130
18-6-2020
19.06.2020 03:00
tsip-1.jpg

 

Με τις δημοσκοπήσεις κολλημένες σε ποσοστό περίπου δέκα μονάδες κάτω από το εκλογικό ποσοστό ο Αλέξης Τσίπρας τραβάει το «χαρτί» του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Ήδη την περασμένη εβδομάδα, κατά τη συνέντευξή του στην Όλγα Τρέμη, έστειλε μήνυμα αποφασιστικότητας, ότι δηλαδή είναι διατεθειμένος να προχωρήσει με τη διεύρυνση και την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ με όποιο κομματικό κόστος. Περαιτέρω, το μήνυμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενηλικιωθεί, δεν είναι το κόμμα που ήταν πριν από το 2015, πολλώ δε μάλλον το κόμμα του 3%, επομένως μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους και τα καθήκοντα ενός κόμματος εξουσίας που εκπροσωπεί τους «πολλούς». Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να εξακολουθεί να αυτοπροσδιορίζεται ως «Αριστερά» και να διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει να καλύψει τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ωστόσο το άνοιγμα στο κέντρο δείχνει πολιτικά κεντροαριστερή κατεύθυνση.

Οι αναφορές με τις φράσεις – κλειδιά στις οποίες αποτυπώθηκαν τα μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό ακροατήριο ήταν:
• «είναι ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσει ένα σύγχρονο, ισχυρό και μαζικό κόμμα της Αριστεράς, να είναι καρδιά της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης».
• «έχω αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά», «η απόφαση είναι ειλημμένη» και «δεν αφορά πρόσωπα αλλά την πολιτική», καθώς «στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν έναν ρόλο ιστορικό». Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «με τις όποιες αναταράξεις θα προχωρήσουμε».

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει επανεκκίνηση της διεύρυνσης και της ανασυγκρότησης, ενώ επισήμανε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η κατάσταση της εσωστρέφειας. Αποφασίστηκε λοιπόν ότι το συνέδριο, στο οποίο εκβάλλει όλη αυτή η διαδικασία, θα γίνει το φθινόπωρο, εφόσον βέβαια οι συνθήκες που σχετίζονται με την πανδημία το επιτρέψουν.
Ο ίδιος έδειξε να κάνει ένα βήμα πίσω προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα πράγματα και να μπει και πάλι σε κίνηση η υπόθεση της ανασυγκρότησης και του συνεδρίου. Αφού άκουσε τα παράπονα των στελεχών της Π.Γ. και επί χρόνια συντρόφων του (και ο ίδιος εκδήλωσε την ενόχλησή του για πρόσφατα γεγονότα) αποδέχτηκε να είναι το κομματικό όργανο, δηλαδή η Πολιτική Γραμματεία, εκείνο που θα εισηγηθεί, διά του προέδρου, την προσθήκη «Προοδευτική Συμμαχία» στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) που ορίστηκε για τις 27 Ιουνίου. Από την πλευρά τους οι «κομματικοί» δέχτηκαν να μην μεσολαβήσει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και να είναι η ΚΕΑ αυτή που θα εισηγηθεί το όνομα στο συνέδριο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων για ένα από τα συνεδριακά θέματα.

Αλλαγή τακτικής
Με την ανακοίνωση του ονόματος, που μέχρι το συνέδριο θα χρησιμοποιείται κι επίσημα πλέον, επιδιώκεται να συμβολιστεί προς τα έξω το άνοιγμα του κόμματος προς τον χώρο του κέντρου και των προοδευτικών δυνάμεων. Το όνομα Προοδευτική Συμμαχία αρχικώς χρησιμοποιήθηκε για να αποτυπώσει την εκλογική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και στη συνέχεια έμειναν προσωρινά μέχρι να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι.

Η προηγούμενη τακτική της σύγκρουσης με το εσωτερικό αντιπολιτευτικό μέτωπο, που είχε ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του Φεβρουαρίου, φαίνεται να επανεκτιμήθηκε και να μπήκε στην άκρη, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Τότε, υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοίξει πυρ κατά του Πάνου Σκουρλέτη κάνοντας λόγο για αυτούς που φοβούνται μη χάσουν τις κομματικές καρέκλες, ενώ είχε αποφύγει να ανακοινώσει το όνομα Προοδευτική Συμμαχία ενώπιον του κομματικού οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής όπως αρχικώς αναμενόταν, με σκοπό να το πράξει στην ΚΕΑ, σε μια λογική συμβολισμού της υπέρβασης του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ. Τελικώς ο κορωνοϊός ματαίωσε εκείνον τον σχεδιασμό.

Εξωστρέφεια
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πώς σε αυτή τη φάση ρίχνει τους τόνους απέναντι στα κομματικά στελέχη που συγκροτούν το αντιπολιτευτικό τόξο – αν και, όπως παρατηρεί εσωκομματικός παράγοντας, δεν επιφύλασσε την ίδια αντιμετώπιση προς όλους – με σκοπό να ενισχυθεί ένα κλίμα εξωστρέφειας στο πλαίσιο της εξόρμησης του κόμματος στην κοινωνία είτε για νέες εγγραφές είτε για να επικοινωνήσει το οικονομικό του πρόγραμμα.

Πάντως, τόσο με τη συνέντευξη στην Όλγα Τρέμη όσο και κατά την Πολιτική Γραμματεία, υπαινίσσεται τη στελεχιακή ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξώντας να εκπέμψει ένα σήμα πώς ό,τι σήμερα μοιάζει «παλαιοκομματικό» ή σηματοδοτεί το λεγόμενο 3%, θα μπει στην άκρη. Την περασμένη εβδομάδα στους Δελφούς μίλησε για έναν «νέο ΣΥΡΙΖΑ», του οποίου η εσωκομματική γεωγραφία σε ένα με δύο χρόνια θα έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως.
Παράλληλα, στην Πολιτική Γραμματεία εισηγήθηκε να παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα σχέδιο για το μητρώο στελεχών, ώστε να εμπλουτισθεί και ανανεωθεί το στελεχικό δυναμικό του κόμματος. Εστίασε στην ανάγκη να αναδειχθούν το επόμενο διάστημα νέα στελέχη, με κριτήριο την αξία τους και τη διείσδυσή τους στη κοινωνία και όχι την προέλευσή τους ή τις απόψεις τους στην εσωκομματική γεωγραφία
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:24