search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:27
MENU CLOSE

Αμετακινητος Τσαβούσογλου στη «Χουριέτ»: Ούτε βήμα πίσω στο θέμα της Αγίας Σοφίας

14.07.2020 07:49
Αμετακινητος Τσαβούσογλου στη «Χουριέτ»: Ούτε βήμα πίσω στο θέμα της Αγίας Σοφίας - Media

 

«Η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω στο θέμα της Αγίας Σοφίας».

Αυτό είναι το σαφές μήνυμα που εξέπεμψε προς την διεθνή κοινότητα, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χουριέτ», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Χουριέτ», ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απαντά χαρακτηριστικά

«Όχι, πλέον σε αυτό το θέμα δεν τίθεται θέμα υποχώρησης. Ο πρόεδρός μας συζήτησε αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Αυτή τη στιγμή όλοι λένε “σεβόμαστε την απόφασή σας, αλλά ας διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά”. Εκείνοι που προηγουμένως έλεγαν “να μην ανοίξει ως τζαμί”, τώρα άρχισαν να το στηρίζουν. Κάποιες χώρες που δεν μπορούν να το χωνέψουν όπως η Ελλάδα, εξακολουθούν να υποστηρίζουν το αντίθετο αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση σε αυτό το θέμα», απάντησε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τη γνωστή «κατηγορία» κατά της Ελλάδας για την ανυπαρξία τζαμιού στην Αθήνα και έθεσε πάλι θέμα «καταπίεσης» των Μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς τζαμί στην πρωτεύουσά της. Δεν υπάρχει ούτε τζαμί στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Από την άλλη πλευρά, παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η καταπίεση των Μουσουλμάνων στη δυτική Θράκη είναι προφανής. Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο, που θα έπρεπε να μιλάει», είπε σχετικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αλλά οι Έλληνες άρχισαν να ξεπερνούν τα όρια και να παίζουν με την υπομονή της Άγκυρας», πρόσθεσε.

«Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν χρειάζεται να ενημερώσουμε την UNESCO ότι θα λειτουργήσει ως τζαμί. Δεν πρόκειται να ρωτήσουμε την UNESCO για τη λειτουργία ως τζαμί. Η σχετική σύμβαση της UNESCO, δεν είναι αντίθετη. Εξετάζοντας τη σύμβαση της UNESCO, δεν είναι απαραίτητο να λάβουμε τη γνώμη της σχετικά με τον τρόπο χρήσης ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση. Αλλά παρόλα αυτά θα εξηγήσουμε τις εργασίες που θα διεξαχθούν στο εσωτερικό κι ότι δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τα κριτήρια που θέτει για την προστασία τέτοιων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς», απάντησε σχολιάζοντας τις αντιδράσεις επίσης της UNESCO, είπε ότι δεν αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας να την ενημερώσει για ο,τιδήποτε.

«Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε την UNESCO»

Στις αντιδράσεις της UNESCO για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας χωρίς πρότερη ενημέρωση ή γνώμη της, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ιδιαιτέρως όπως και όλη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας τελευταία, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ότι «η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή για όλους τους επισκέπτες, όλων των θρησκειών και μάλιστα δωρεάν, παρόλο που ήταν μια σοβαρή πηγή εισοδήματος», σημειώνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Μηνύματα στήριξης της απόφασης για την Αγία Σοφία η Τουρκία έχει λάβει από τη Μαλαισία, το Κατάρ, το Ιράν, το Πακιστάν, το Ομάν, τους Παλαιστίνιους, καθώς και μηνύματα από ισλαμικές κοινότητες στη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ταϊλάνδη, όπως ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το ethnos.gr, σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της «Χουριέτ» ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στη συνεδρίαση της Δευτέρας 13 Ιουλίου της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του, έδωσε εντολή σε όλα τα στελέχη «να φροντίσουν να κάνουν ξεκάθαρο σε κάθε τόνο και σε όλους ότι θα προστατευτεί η ιστορία της Αγίας Σοφίας και ότι οι εργασίες αλλαγής της σε τζαμί θα πραγματοποιηθούν με ιδιαίτερη σπουδή».

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ» ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε στη συνεδρίαση ότι «την Αγία Σοφία όπως και το Μπλε Τζαμί και το Σουλεϊμάνιγε θα μπορούν να την επισκέπτονται όλοι. Ο Σουλτάνος Μωάμεθ ήταν παράλληλα ηγέτης και των Ορθοδόξων, ήταν ο ανώτατος άρχοντάς τους. Και σε εμάς υπάρχει μία ελληνορθόδοξη εκκλησία. Η Αγία Σοφία άλλωστε ήταν τζαμί, μετατράπηκε σε μουσείο και τώρα έγινε ξανά τζαμί. Το ιστορικό μνημείο θα προστατευτεί. Όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αγίας Σοφίας θα προστατευτούν. Για την προστασία της ιστορίας της Αγίας Σοφίας οι εργασίες προχωρούν λεπτομερώς, είπε ο Τούρκος πρόδρος.

Τέλος, πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρά τις φήμες που φούντωσαν μετά την κίνηση με την Αγία Σοφία περί προσφυγής στις κάλπες σε λίγους μήνες ή σε ένα χρόνο.

«Δεν τίθεται θέμα εκλογών, ο στόχος είναι το 2023», διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έκανε λόγο επίσης για καλή κατάσταση της οικονομίας και για νέα μείωση των επιτοκίων, παρότι στην αγορά βρίθουν οι άσχημες ειδήσεις. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:26