04/08/2020 05:56:19

Νήσος Χρυσή: Πώς καταστράφηκε το 80% του κεδροδάσους (Photos)

Νήσος Χρυσή: Πώς καταστράφηκε το 80% του κεδροδάσους (Photos) - Media

 

Στην πανέμορφη Χρυσή ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι, στο Λασίθι, περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας Natura 2000, η ισχυρή πίεση από ανθρώπινες δραστηριότητες, η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του τουρισμού και η ποδοπάτηση του ριζικού συστήματος του κεδροδάσους από τους χιλιάδες επισκέπτες, οδήγησαν στην καταστροφή του 80% της έκτασης!

Η κατάσταση για το μεγαλύτερο μέρος του κεδροδάσους που έχει ξεραθεί είναι μη αναστρέψιμη, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των υπεραιωνόβιων κέδρων έχει πλέον ξεραθεί και χρειάζονται άμεσα δραστικά μέτρα για να σωθεί, τουλάχιστον, το υπόλοιπο 20%.

Περισσότεροι από 200.000 τουρίστες επισκέπτονται τη νήσο Χρυσή (photo youtube)

 

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε πριν από λίγες ημέρες ο δασολόγος από τη Διεύθυνση Δασών Λασιθίου, Ματθαίος Φιλιππάκης, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι και επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες περνούν κάθε καλοκαίρι μέσα απο το δάσος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ριζικό σύστημα των δέντρων να αποδυναμώνεται ενώ σε περιόδους ξηρασίας η ξήρανση των κέδρων είναι διπλάσια από το φυσιολογικό, και έτσι με το πέρασμα των χρόνων η νήσος Χρυσή έφτασε στο σημερινό επίπεδο.

Τα μέτρα που προτείνουν

Προτείνουν να απαγορευθεί η κατασκήνωση μέσα στο κεδροδάσος καθώς και το περπάτημα (photo Ράδιο Λασίθι)

 

Ο δασολόγος Μ. Φιλιππάκης, προτείνει την άμεση απαγόρευση κατασκήνωσης εντός του κεδροδάσους και την πλήρη απαγόρευση περπατήματος κάθε επισκέπτη μέσα στο κεδροδάσος. Μάλιστα, για να σωθεί ότι ακόμα σώζεται θα πρέπει το μέτρο της απαγόρευσης αποβίβασης επισκεπτών να ισχύσει για, τουλάχιστον, 20 χρόνια.

Όπως είπε οι επισκέπτες θα μπορούν μόνο να πλησιάζουν κοντά στη Χρυσή με καραβάκια ενώ θα μπορούσε να απαγορευτεί και η μετακίνηση από τη μια πλευρά της Χρυσής στην άλλη, με τους επισκέπτες να μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους μόνο στην παραλία στην οποία θα αποβιβάζονται.

Δεν είναι κέδροι

Το 80% των υπεραιωνόβιων κέδρων έχει πλέον ξεραθεί και χρειάζονται άμεσα δραστικά μέτρα για να σωθεί, τουλάχιστον, το υπόλοιπο 20% (PHOTO Ράδιο Λασίθι)

Δεν πρόκειται για το γνωστό δέντρο κέδρος που ευδοκιμεί σε άλλες χώρες όπως ο Λίβανος και η Τουρκία. Το λεγόμενο κεδροδάσος της Χρυσής αποτελείται από είδος αρκεύθων που είναι γνωστά στην Ελλάδα είναι γνωστά ως “κέδρα” ή δάση “κέδρων”. Έχει έκταση 350 στρεμμάτων και περιλαμβάνει αρκεύθους ηλικίας κατά μέσο όρο 200 ετών. Υπάρχουν δέντρα που ξεπερνούν σε ύψος τα 10 μέτρα και έχουν ηλικία πάνω από 300 έτη.

Πηγή: zoon.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.