search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:00
MENU CLOSE

Αποκάλυψη: Τριμερής στο Βερολίνο με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας (Video)

14.07.2020 16:06
Εικόνα ντροπής: Τούρκος ξάπλωσε στην Αγία Σοφία για selfie (Photo) - Media

 

Τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο υψηλόβαθμών αξιωματούχων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας για την Αγία Σοφία, αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός Open TV.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του σταθμού, η συνάντηση στο γερμανικό έδαφος πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση που ήταν σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή μετά από πρωτοβουλία της Γερμανίας.

Κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβεβαίωσαν τη συνάντηση λέγοντας ότι έγινε με την ευκαιρία της προγραμματισμένης συνάντησης της υπεύθυνης Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένης Σουρανή με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Η πρόσκληση της τουρκικής πλευράς από τη γερμανική πλευρά έγινε λόγω του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που είχε ως βασικό θέμα την Τουρκία, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου Eξωτερικών Υποθέσεων επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η τουρκική πλευρά καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες.

«Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να μένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεων», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, oι συμμετέχοντες στην τριμερή ήταν ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είναι και εξ’ απορρήτων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, – επηρεάζει κατά πολύ την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας -, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία συναντώνται ο Ιμπράημ Καλίν και η Ελένη Σουρανή, καθώς οι δυο τους είχαν προετοιμάσει και την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 26 Ιουνίου. Στόχος της τριμερούς ήταν η αποκλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
 
Σύμφωνα με το Open TV, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά επανέλαβε πως «είναι απαραίτητο να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης για να γίνει ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία πάνω στο μοναδικό ζήτημα που έχουμε σε εκκρεμότητα και έχει να κάνει με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
 
Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι είναι έτοιμοι για διάλογο με όλους για την Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαίωσε ουσιαστικά πως ξεκίνησαν οι συνομιλίες της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ανέφερε τα εξής: «Mετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου μας της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε έναν διάλογο. Είμαστε όμως αντίθετοι με τις μονομερείς επιβολές και κυρώσεις, σε αυτά δεν υποκύπτουμε. Ο πρέσβης και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνεργάτες μου ήταν στο Βερολίνο όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Ελλάδας-Toυρκίας- Γερμανίας για την οποία ενημερώθηκα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:59