search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:22
MENU CLOSE

Στη γραμμή Βορίδη ο Μουτζούρης για την Αγία Σοφία: Να σταματήσουν τα έργα στο Βαλιδέ τζαμί

15.07.2020 08:42
moutzouris.jpg

 

Να σταματήσουν τα έργα αναστήλωσης στο Βαλιδέ Τζαμί της Λέσβου ζητά ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης ο οποίος δείχνει να βρίσκεται στη γραμμή Βορίδη περί ελληνικών αντιποίνων στην απόφαση της Άγκυρας για την Αγία Σοφία.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον υπουργό Οικονομικών, ο Κώστας Μουτζούρης, ζητά να σταματήσουν τα έργα στο οθωμανικό τέμενος της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα stonisi.gr «δεν με αφήνουν ασυγκίνητο τα όσα διαδραματίζονται στην Πόλη και ιδιαίτερα με αφορμή την τουρκική πρόκληση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. Πιστεύω ότι γι’ αυτό το λόγο πρέπει να σταματήσουν τα έργα στο Βαλιδέ τζαμί.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 

O Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και η Περιφερειακή Αρχή θεωρεί, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει  να διακοπεί η χρηματοδότηση και η εκτέλεση του έργου με τίτλο ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΛΙΔΕ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΩ ΣΚΑΛΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ  που είχε εγκριθεί και ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο 2017-2020(Εθνικοί Πόροι ΠΔΕ) με ποσό χρηματοδοτήσεως1.200.000€.

Το αίτημα στάλθηκε εγγράφως σήμερα  14.07.2020 προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Το μνημείο

Το Βαλιδέ Τζαμί στην οδό Σιγείου στη συνοικία Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης είναι το παλαιότερο στο νησί, και κτίστηκε το 1615 στο κέντρο της, εκτός του κάστρου μουσουλμανικής γειτονιάς της Οθωμανικής πόλης. Χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού το 1981, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε η παραμικρή εργασία συντήρησης του μνημείου.

Ο μιναρές του, χαμηλός και σύμφωνος με τα αραβικά αρχιτεκτονικά δεδομένα, είναι χτισμένος από κόκκινη πέτρα από το Αϊβαλί και σώζεται σχεδόν ολόκληρος. Τα εξωτερικά του στοιχεία όπως η κρήνη σώζεται στον αύλειο χώρο του παλιού αρχαιολογικού μουσείου Μυτιλήνης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:22