search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:49
MENU CLOSE

Ο Θόδωρος Τερζόπουλος στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2134
16-7-2020
18.07.2020 03:00
delfoi.jpg

 

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών οργανώνει στις 17-18 Ιουλίου διήμερο εκδηλώσεων με θεατρικές παραστάσεις και διαλέξεις και γενικό τίτλο «Έξοδος – Η τέχνη μετά την Πανδημία».

Το κεντρικό γεγονός είναι η παράσταση «Έξοδος» σε επιμέλεια-διδασκαλία Θόδωρου Τερζόπουλου (και κοστούμια της Λουκίας), που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και συγκεκριμένα στο πλάτωμα της ανατολικής πλευράς του ναού του Απόλλωνα.

Εκεί πριν δύσει ο ήλιος, και αρχίζοντας με την έκκληση του Απόλλωνα, η εξαιρετική ηθοποιός Σοφία Χιλλ θα ερμηνεύσει μία σύνθεση μονολόγων από τις τραγωδίες «Μήδεια», «Αντιγόνη», «Άλκηστις» καθώς και χρησμών της Πυθίας.

Όπως επισημαίνει ο Θόδωρος Τερζόπουλος, πρόκειται για τρεις αποχαιρετισμούς-αποχωρισμούς.

«Η Μήδεια αποχαιρετά τα παιδιά της και τον κόσμο. Την περιμένει το άρμα του Φαέθωνα για να πάει στους αιθέρες, θεώνεται.

Η Άλκηστη αποχαιρετά τα παιδιά και τον άνδρα της και βέβαια την περιμένει ο Άδης. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι ο έρωτας για τον θάνατο.

Στη μέση ακριβώς είναι η Αντιγόνη, που αποχαιρετά την πόλη, αναμασάει τις μνήμες της και φυλακίζεται ζωντανή.

Αυτός ο άξονας όταν αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του φτιάχνει την άτρακτο, την αέναη κίνηση, η οποία όσο κινείται μεγαλώνει το σπιράλ και το ενεργειακό πεδίο. Κατ’ επέκταση το πάνω γίνεται κάτω και το κάτω πάνω. ‘‘Πάνω κάτω τι; Κάτω πάνω τι;’’ όπως λέει και ο Χάινερ Μύλερ.

Όλο αυτό δημιουργεί τον ίλιγγο της τρέλας. Και τρέλα για μένα είναι η τραγωδία».

Στο δε σημείωμά του διευκρινίζει πως «Έξοδος στην αρχαία τραγωδία είναι η στιγμή που το δράμα κορυφώνεται και οδεύει προς το τέλος του… Ωστόσο οριστική έξοδος από τη δίνη της τραγωδίας δεν υπάρχει. Κάθε απόπειρα εξόδου σηματοδοτεί και την είσοδο σε μια νέα δίνη αγωνίας και πάθους… Έξοδος, όμως, είναι και η στιγμή της συνειδητοποίησης, του αναστοχασμού, το κοίταγμα πέρα από τον ορίζοντα μετά τον κατακλυσμό των παθών. Ο τραγικός ήρωας αποχωρεί από τη σκηνή έχοντας διανύσει τον δρόμο του δύσβατου πεπρωμένου του. Βγαίνει αφήνοντας το αποτύπωμά του μέσα μας».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών περιλαμβάνει επίσης την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου και διαλέξεις με θέμα «Η τέχνη μετά την Πανδημία».

Παίρνουν μέρος ο σκηνοθέτης Θόδωρος Τερζόπουλος, η προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Φωκίδας Αθανασία Ψάλτη, ο καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου και Θεωρίας της Επιτέλεσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών και κριτικός θεάτρου Δημήτρης Τσατσούλης, η δρ Θεατρολογίας, διδάσκουσα στο διατμηματικό πτυχιακό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού Πηνελόπη Χατζηδημητρίου, ο συνθέτης-μουσικοπαιδαγωγός Παναγιώτης Βελιανίτης, ο επίκουρος καθηγητής Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Γιώργος Σαμπατακάκης, η υπεύθυνη δραματουργίας της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση Ιλειάνα Δημάδη και ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:48