search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 04:26
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Δυσκολία ανασύνταξης – Το μπαράζ των αποκαλύψεων διατηρεί το «αλέρτ» στην Κουμουνδούρου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2135
23-7-2020
24.07.2020 03:00
tsipdiaggelma.jpg

 

Με τις αποκαλύψεις για το Μάτι ήρθε και «τρίτωσε το κακό» για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το σερί των αποκαλύψεων της συνομιλίας Παππά – Μιωνή και των καταγγελιών Καλογρίτσα για την προσπάθεια της Κουμουνδούρου να αποκτήσει κανάλι υπό την επιρροή της.
Η σύνοδος κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα εθνικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα δίνουν μια ανάσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς του επέτρεψαν να «ανταποδώσει» την πίεση στην κυβέρνηση με αποκορύφωμα τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην υπόθεση των αποκαλύψεων για το Μάτι εγκαλώντας την κυβερνητική πλειοψηφία ότι ανέσυρε την τραγωδία δύο χρόνια μετά με σκοπό τη «σπίλωση» της γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, «χωρίς κανένα στοιχείο, με παράνομες ηχογραφήσεις διαλόγων τις οποίες υιοθετήσατε, αλά καρτ βέβαια, στο σκέλος που εσείς θέλατε να υιοθετήσετε και όχι ως προς τα στελέχη σας που αναδείχτηκαν περιφερειάρχες με τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.».

Είναι σαφής η στήριξη στην Όλγα Γεροβασίλη και η στάση αυτή φαίνεται να είναι ενιαία εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόβλημα για την Κουμουνδούρου είναι οι εντυπώσεις που αφήνει αυτή η ιστορία, ότι ενώ διακήρυξε τη σύγκρουση με το παλιό και έκανε λόγο για τους «αρμούς της εξουσίας» που παρεμπόδισαν συχνά το κυβερνητικό έργο και τη θεσμική λειτουργία του κράτους, αποδεικνύεται ότι σε κρίσιμες δομές, εν προκειμένω στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «έσπασε το απόστημα», αλλά συμβιβάστηκε και αξιοποίησε τους υπάρχοντες μηχανισμούς διαιωνίζοντας στρεβλώσεις και καταστάσεις που αποδείχτηκαν μοιραίες στην προκειμένη περίπτωση.

Κάτι που ήρθε να συμπληρώσει την εικόνα παραθεσμικών πρακτικών που δημιούργησαν οι δύο προηγούμενες αποκαλύψεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει πλέον, εν είδει άμυνας, στη σκοπιμότητα των αποκαλύψεων και στο παρακρατικής κοπής υλικό, που εκτιμά πως διακινείται στο παρασκήνιο με τελική κατάληξη τα μέσα ενημέρωσης. Η ανησυχία για νέες αποκαλύψεις είναι δεδομένη, καθώς στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η παρακρατική δράση δικτύων που ηχογραφούσαν υπουργούς επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει παραγάγει αρκετό υλικό και επιπλέον η στάση Μητσοτάκη, στον οποίο πλέον η Κουμουνδούρου χρεώνει εξ ολοκλήρου τη στρατηγική λάσπης, δίνει γενικότερα σήμα «αποκαλύψεων», όποιος έχει υλικό το βγάζει στη φόρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής χτες χαρακτήρισε «ντροπή» αυτό που γίνεται εδώ και δύο μήνες και το οποίο απέδωσε, όπως είπαμε, στον ίδιο τον πρωθυπουργό και όχι στον Σαμαρά, σύμφωνα με προγενέστερες εκτιμήσεις. «Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε, παρ’ όλα αυτά, δύο μήνες τώρα, ενώ γνωρίζει την κλιμάκωση της τουρκικής πλευράς, να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα. Και σήμερα επιλέγει, την πιο κρίσιμη στιγμή με όλον τον τουρκικό στόλο στο νότιο Αιγαίο, να έρθει εδώ να στήσει κάλπη για να δικάσει τον πολιτικό του αντίπαλο». Συνέχισε δε λέγοντας ότι πάντα ο πολιτικός διάλογος είχε εντάσεις, «αλλά για αυτή την απόπειρα λάσπης στον ανεμιστήρα που έχει στηθεί σε αυτούς τους δυο μήνες, ενόσω η χώρα βρίσκεται σε κρίση – και σε οικονομική και σε εθνική –, είναι απολύτως υπό την ευθύνη αυτών που σήμερα είναι απόντες γι’ άλλη μια φορά από την κοινοβουλευτική διαδικασία». 

Περαιτέρω απέδωσε την επιλογή να βαθύνει ο διχασμός στην «εκδικητική εμμονή του κ. Μητσοτάκη απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και στην εμμονή όλων όσοι ελέγχθηκαν από τη Δικαιοσύνη να πάρουν ρεβάνς και από τους δικαστές και από τους πολιτικούς τους αντιπάλους».

Όλα της αντιπολίτευσης δύσκολα

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεούται από τις εξελίξεις διαρκώς να αμύνεται σαφώς τον αποσυντονίζει και τον αποσπά από κάθε προσπάθεια ανασύνταξης στο αντιπολιτευτικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να δίνει την εντύπωση ενός σκορπίσματος στην αντιπολιτευτική του τακτική, όπου όλα μπαίνουν στο τραπέζι της ατζέντας με το ίδιο βάρος: πραγματική οικονομία, υγειονομική κρίση, Ταμείο Ανάκαμψης, καταστολή, εθνικά, ΜΜΕ και κυβερνητικός έλεγχος, σκάνδαλα και Δικαιοσύνη κ.ο.κ.

Ακόμη χειρότερα, ενώ υπάρχει ένα συνέδριο μπροστά και εφόσον δεν χρειαστεί αυτό να πάρει νέα αναβολή λόγω κορωνοϊού, δεν μπορεί να βγει μπροστά με «θετική προγραμματική ατζέντα» και με μια συζήτηση για το αύριο της χώρας στην οποία να εμπλέκει και την κοινωνία. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια για εγγραφή νέων μελών. 
Η εικόνα που εκπέμπει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εικόνα αποδιοργάνωσης, παρά το κλίμα συσπείρωσης που πετυχαίνει λόγω των εξωτερικών επιθέσεων που έχουν θέσει εκτός ημερήσιας διάταξης τον εσωκομματικό καυγά για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτοπεποίθηση και ο «αέρας» απουσιάζουν, ενώ τα ποσοστά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις στο ψυχολογικό όριο του 20% δεν βοηθούν στην, έστω ψυχολογική, ανάταξη.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50