search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 23:01
MENU CLOSE

Σε αδιέξοδο ο Ερντογάν: Καταρρέει η λίρα – Μαζικές πωλήσεις συναλλάγματος για τη στήριξή της

28.07.2020 17:44
Επιστρέφει ο «εφιάλτης» για τον Ερντογάν: «Χωρίς φρένα» ο πληθωρισμός, υποχωρεί ξανά η λίρα - Media

 

Σε κινήσεις απόγνωσης προβαίνουν η τουρκική κυβέρνηση και οι τράπεζες προκειμένου να συγκρατήσουν το εθνικό νόμισμα της χώρας το οποίο μοιάζει να καταρρέει. Βαριές είναι οι απώλειες που κατέγραψε για ακόμη μια μέρα η τουρκική λίρα, η οποία διολισθαίνει επικίνδυνα ξανά προς το ψυχολογικό όριο των 7 λιρών ανά δολάριο.

Λίγο νωρίτερα η ισοτιμία της με το δολάριο διαμορφωνόταν στις 6,96543 λίρες ανά δολάριο σε μια από τις χειρότερες επιδόσεις της ημέρας. Παράλληλα η ισοτιμία της σε σχέση με το ευρώ διαμορφώνεται στις 8,17238 λίρες ανά ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg.
 
Η τουρκική λίρα μέσα σε μία μέρα υποτιμήθηκε κατά 2,5-3%, ενώ σε μια εβδομάδα υποτιμήθηκε κατά 5% και σε ένα μήνα κατά 8%.
 
Σύμφωνα με το Bloomberg, τη Δευτέρα οι τουρκικές τράπεζες πούλησαν τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια για να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα, ενώ την Τρίτη προχώρησαν σε πωλήσεις 1,5 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μαζικές εκροές και τη ζήτηση για ξένο νόμισμα, καθώς αυξάνεται το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
 
Το πρακτορείο επικαλείται τρεις διαφορετικές πηγές για τις πληροφορίες του. Αν και οι τράπεζες δεν κάνουν ανακοινώσεις για τις δραστηριότητες τους στις ξένες αγορές συναλλάγματος, traders αναφέρουν ότι τέτοιες παρεμβάσεις έχουν κρατήσει το τουρκικό νόμισμα σε ένα στενό εύρος για πάνω από ένα μήνα.
 
Σύμφωνα με το Bloomberg, τον τελευταίο χρόνο έχουν εγκαταλείψει τα ομόλογα σε τουρκική λίρα κεφάλαια άνω των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 22:58