search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:06
MENU CLOSE

ΚΚΕ για ελληνοτουρκικά: Κανένας εφησυχασμός από την «αποκλιμάκωση»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2136
30-7-2020
02.08.2020 03:00
kketourismos.jpg

 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το ΚΚΕ για τα ελληνοτουρκικά με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης που σήμανε η τουρκική Νavtex την περασμένη εβδομάδα για έρευνες του σκάφους «Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελλόριζου.
Ειδικότερα, και αναφορικά με την προσπάθεια να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη με τα περί αποκλιμάκωσης της έντασης ύστερα από τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου, ο Περισσός καλεί τον κόσμο να μην εφησυχάζει, ενώ ξεκαθαρίζει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. 

Για τα τελευταία, προειδοποιεί το ΚΚΕ, δεν προμηνύεται τίποτα θετικό η εμπλοκή ΗΠΑ και Γερμανίας, αντιθέτως η ανάμιξή τους «ουσιαστικά στρώνει το έδαφος για διευθετήσεις υπέρ των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή» σε βάρος των λαών αλλά και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Κοινώς, το ΚΚΕ καλεί τους πολίτες να μην έχουν προσδοκίες «από τις πρωτοβουλίες εκείνων των δυνάμεων, που ευθύνονται για τους πολέμους, τις αλλαγές συνόρων και τη γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, μέρος των οποίων είναι και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας – Τουρκίας».

Η δήλωση που έκανε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας την περασμένη Παρασκευή, μετά το τετ-α-τέτ με τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, έδινε έμφαση σε αυτό ακριβώς το μήνυμα: «Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, οι οποίοι έχουν εναποθέσει την ασφάλεια, την ειρήνη σε όλη αυτή την περιοχή, σε όλους αυτούς που έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, με τις συγκρούσεις, τους έντονους ανταγωνισμούς στην περιοχή, που δεν είναι άλλοι από την Ε.Ε., από το ΝΑΤΟ, από τις ΗΠΑ» ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση.

Παρ’ όλο που ένα κομμάτι της Αριστεράς (κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής) αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης ως ζήτημα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου και εξόρυξης των υδρογονανθράκων, το ΚΚΕ αντιλαμβάνεται την τουρκική επιθετικότητα πρωτίστως ως αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της στρατηγικής Ερντογάν για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Ο Περισσός έχει επισημάνει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ότι τάσσεται ενάντια σε κάθε προσπάθεια αλλαγής των συνόρων και παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ως εκ τούτου, το ΚΚΕ αντιμετωπίζει με καχυποψία τον διάλογο που στήνεται μεταξύ των δύο μερών υπό τη «διαιτησία» του Βερολίνου. Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδο άρθρο του στο φύλλο της Τρίτης (28.7.2020) ο «Ριζοσπάστης», «ο ‘‘διάλογος με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις’’, τον οποίο προπαγανδίζει η κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την ‘‘ειρηνική επίλυση διαφορών’’». Αντιθέτως, αναφέρει το άρθρο, «είναι μια ναρκοθετημένη διευθέτηση με σφραγίδα των ΗΠΑ και της Ε.Ε., που αναπαράγει και διαιωνίζει την ένταση των ανταγωνισμών, σε βάρος όλων των λαών της περιοχής». «Η μόνη ‘‘προϋπόθεση’’ που μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα προς όφελος των λαών», καταλήγει, «είναι η πάλη ενάντια στις αλλαγές συνόρων και στην αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ο αγώνας για να φύγουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις, για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που είτε με την ‘‘ειρήνη’’ τους είτε με θερμά επεισόδια και πολέμους προωθούν τα βάρβαρα σχέδιά τους».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:06