search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:56
MENU CLOSE

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2020 – Μια μαγική καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη ξεχωριστές εκδηλώσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2136
30-7-2020
02.08.2020 03:00
fullmoon.jpg

 

Μια υπέροχη βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό, για ακόμα μία χρονιά, με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να διοργανώνει ξεχωριστές εκδηλώσεις, προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία με ελεύθερη είσοδο.
Με το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά, ενώ ακόμη 40 θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό.
Οι Θερμοπύλες, και συγκεκριμένα ο λόφος του Κολωνού στο Καλλίδρομο Όρος, επιλέχθηκαν ως θέμα της αφίσας για τη φετινή αυγουστιάτικη πανσέληνο, είκοσι πέντε αιώνες μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά τη νύχτα της 3ης Αυγούστου, εκτός από μία εκδήλωση στο Κάστρο Αντιρρίου που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Αυγούστου.
Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτιστεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο, στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς της πανδημίας και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.
Την περασμένη χρονιά, πάνω από 60.000 επισκέπτες απόλαυσαν τις εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου, κατακλύζοντας αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια. Φέτος, οι εκδηλώσεις που αναμένεται να απολαύσει το κοινό είναι κυρίως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές απαγγελίες, παραστάσεις χορού, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις και αστροπαρατήρηση, ενώ οι περισσότερες από αυτές θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.
Ακόμη και αυτή τη δύσκολη χρονιά, με την πανδημία να επιβάλει πρωτόγνωρες συνθήκες, οι Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το προσωπικό τους δίνουν ζωή στον επιτυχή θεσμό της Πανσελήνου του Αυγούστου, ανοίγοντας τόσο στους Έλληνες πολίτες όσο και στους ξένους επισκέπτες τις πύλες αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, ώστε να απολαύσουν την ωραιότερη νύχτα του ελληνικού καλοκαιριού.

INFO
Δείτε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία που συμμετέχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=3375

«Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα» στο Ηρώδειο
Η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζοντας στο Ηρώδειο την «Επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα», μια νέα παραγωγή της αριστουργηματικής όπερας του Claudio Monteverdi.
Στο πόντιουμ θα βρίσκεται ο σπουδαίος Έλληνας μαέστρος, με λαμπρή διεθνή παρουσία, Γιώργος Πέτρου, ενώ η σκηνοθεσία είναι της διακεκριμένης σκηνοθέτιδας και διευθύντριας του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννας Κάλμπαρη.
Συμμετέχουν έντεκα κορυφαίοι Έλληνες σολίστ, με επικεφαλής τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και τη μεσόφωνο Μαίρη Έλεν Νέζη, οι οποίοι έχουν διαγράψει λαμπρή πορεία σε μεγάλα θέατρα του εξωτερικού.
Η πολυαγαπημένη Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής αναμένεται να μαγέψει για ακόμη μία φορά, συνθέτοντας ένα μοναδικό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από τους εξωτικούς ήχους των μουσικών οργάνων της εποχής του πρώιμου Μπαρόκ.
Ο «Οδυσσέας» του Monteverdi παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1640, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Ύστερα από μια σειρά αναβιώσεων, το έργο χάθηκε μέχρι τις αρχές του 20ού αι., οπότε και το χειρόγραφο εκδόθηκε για πρώτη φορά. Ωστόσο, οι μουσικολογικές γνώσεις της εποχής εκείνης δεν επέτρεψαν να αποκωδικοποιηθεί η παρτιτούρα του έργου με αποτέλεσμα η όπερα να θεωρηθεί ημιτελής.
Μετά την άνθηση της ιστορικής ερμηνευτικής στο τέλος του 20ού αι., κατέστη δυνατό να αποδοθεί η πραγματική αξία του έργου καθιστώντας το, σήμερα, ως ένα από τα πλέον πρωτοποριακά και μεγαλειώδη έργα του οπερατικού ρεπερτορίου. Ανάλογη αξία αποδόθηκε, φυσικά, και στον Monteverdi, ο οποίος, στις μέρες μας, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους μουσικούς δραματουργούς όλων των εποχών.
Ο Ιταλός συνθέτης, επηρεασμένος από το αρχαίο θέατρο, μελοποιεί με μοναδικό τρόπο την αρχετυπική ομηρική ιστορία του «ταξιδιού του ήρωα», αναδεικνύοντας με απίστευτη δεξιοτεχνία τα αιώνια σύμβολα του Ομήρου.
Συντελεστές:
Όπερα σε δύο πράξεις (στα ιταλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους)
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικά/κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική προετοιμασία/βοηθός μαέστρος: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη A’: Κωνσταντίνα Ψωμά
Βοηθός σκηνοθέτη Β’/μετάφραση υπερτίτλων: Ναταλία Μποζίκα
Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (σε όργανα εποχής)
Οδυσσέας: Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Πηνελόπη: Μαίρη ΄Ελεν Νέζη
Αθηνά/Έρωτας: Μίνα Πολυχρόνου
Μελανθώ/Τύχη: Ελένη Βουδουράκη
Τηλέμαχος/Ευρύμαχος: Βασίλης Καβάγιας
Ίρος: Δημήτρης Ναλμπάντης
Εύμαιος: Χαράλαμπος Βελισσάριος
Ευρύκλεια/Εύθραυστη ανθρώπινη φύση: Έλενα Μαραγκού
Αντίνοος/Χρόνος: Μάριος Σαραντίδης
Αμφίνομος: Νικόλας Μαραζιώτης
Πίσανδρος: Ιάσων Μαρμαράς

INFO
Ηρώδειο, Πεζόδρομος Δ. Αρεοπαγίτου, Αθήνα
Στις 4 και 5 Αυγούστου 2020, στις 21.00
Πληροφορίες / κρατήσεις: greekfestival.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:56