search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:47
MENU CLOSE

Λαζανάς: Λάθος η μάσκα στο… πηγούνι – Η ευχάριστη εξέλιξη με τις ευπαθείς ομάδες

04.08.2020 05:55
Λαζανάς: Λάθος η μάσκα στο... πηγούνι - Η ευχάριστη εξέλιξη με τις ευπαθείς ομάδες  - Media

 

Καμπανάκι για τον Αύγουστο και την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα έκρουσε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισημαίνοντας ότι «είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος».

«Ο Αύγουστος μάς ανησυχεί πάρα πολύ. Ήδη έχουν προηγηθεί οι μέρες χαλαρότητας του Ιουλίου και ήδη από αυτές υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων και τον Αύγουστο υπάρχει το μέγιστο της μετακίνηση για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν οι συγκεντρώσεις, υπήρξε πρόβλημα με τις συναυλίες, υπάρχει πρόβλημα με τους γάμους καθώς και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις. Πιστεύω πως όλα πρέπει να γίνονται με σύνεση και εμείς να λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αλλά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει κορύφωση της ενημέρωσης και των προληπτικών μέτρων». 

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως εκτός από τα μέτρα ίσως είναι σκόπιμο να επεκταθούν και οι έλεγχοι στην κοινότητα. «Είναι το φαινόμενο του παγόβουνου που ανακαλύπτουμε την κορυφή του βουνού με τα τεστ τα μοριακά τα οποία υπάρχουν, αλλά από κάτω υπάρχει ένας πληθυσμός ακόμα ο οποίος είναι ασυμπτωματικός και είναι ωφέλιμο και σκόπιμο αυτός να ανευρεθεί και να θεραπευτεί αν χρειάζεται». 

Μάσκα όχι στο πηγούνι 

Μεταξύ άλλων ο κ. Λαζανάς σημείωσε πως πολλοί φοράνε την μάσκα λάθος, την βάζουν στο πηγούνι ή όταν θέλουν να την διορθώσουν την πιάνουν με τα χέρια τους τονίζοντας πως αυτό είναι λάθος και πως αν θέλουμε να διορθώσουμε την μάσκα δεν την πιάνουμε ποτέ από το μπροστινό μέρος, την πιάνουμε από τα κορδόνια και με αυτά διορθώνουμε την μάσκα γιατί αν η μάσκα μας έχει μολυνθεί από κάποιον που είναι απέναντι μας αυτόματα μεταφέρουμε τον ιό. 

Γιατί μπήκε και η χρήση της μάσκας και στο κατάστρωμα των πλοίων 

Όπως εξήγησε ο κ. Λαζανάς αποφασίστηκε η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων προφανώς γιατί αυξήθηκε το ποσοστό επιβαινόντων στα πλοία λόγω του Αυγούστου και τόνισε πως όπου υπάρχει συνωστισμός πρέπει να χρησιμοποιείται μάσκα όπως και τώρα τον15αυγουστο στις λιτανείες και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα είναι σε εξωτερικούς χώρους αλλά υπάρχει συνωστισμός ενώ επεσήμανε την ατομική ευθύνη που πρέπει να έχει ο καθένας.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως είναι προφανές ότι αν τα κρούσματα αυξάνονται θα ληφθούν και άλλα μέτρα. Όπως ο ίδιος ανέφερε το ευχάριστο είναι ότι δεν έχουμε αυξημένα κρούσματα στις ευπαθείς ομάδες είτε γιατί από μόνοι τους αυτοπεριορίστηκαν  είτε αν βρίσκονται φιλοξενούμενοι σε κέντρα έχουν περιοριστεί πχ στα γηροκομεία έχει απαγορευτεί το επισκεπτήριο για να μειωθεί η μετάδοση, επίσης για τις κατασκηνώσεις έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα είναι πιο αραιωμένα τα παιδιά, ενώ σχετικά με τα κέντρα της αιμοκάθαρσης τόσο τα ίδια τα άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση είναι πιο προσεχτικοί όσο και το προσωπικό, που πλέον κάνουν πιο συχνά τεστ ενώ έχει έχουν απαγορευτεί και οι συνοδοί στα νοσοκομεία. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:45