search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:05
MENU CLOSE

Υφαντής: H Ελλάδα πέρα από τη ψυχραιμία, πρέπει να επιδείξει και αντοχή

15.08.2020 07:39
«Ιαχές» Ερντογάν: Αν δεν το καταλάβουν πολιτικά οι «απέναντι», θα ζήσουν μεγάλες πίκρες στο πεδίο της μάχης - Media

 

«Μετριοπαθές» χαρακτήρισε το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «υπάρχει στήριξη, αλλά δεν είναι αυτό που θα επιθυμούσαμε».

«Κάποια κράτη-μέλη έχουν αποφασίσει να δώσουν κι άλλο χρόνο στη διπλωματία πριν αποφασίσουν να κινηθούν εναντίον της Τουρκίας, με τα όποια όπλα διαθέτει η Ε.Ε. Υπάρχει μια αντίληψη ότι είναι προτιμότερο να κατευνάσουν την Τουρκία παρά να την ανασχέσουν, και πρωτίστως η Γερμανία, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να παίξει έναν ρόλο διαμεσολαβητικό και δε θέλει να “κάψει” αυτή τη δυνατότητα», συνέχισε. 

Σχολιάζοντας τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, τόνισε ότι ο Ερντογάν θέλει απεγνωσμένα μια διέξοδο, αλλά μια διέξοδο που να μπορεί να πουλήσει με θριαμβολογίες στο εσωτερικό, γι’αυτό και θα συνεχίσει «να παίζει το παιχνίδι της, δηλαδή θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τις 23 Αυγούστου, θα εξαντλήσει τη Navtex». Σημείωσε δε ότι ο Τούρκος πρόεδρος ιδανικά θα ήθελε η Ελλάδα να πάρει πίσω τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ και είναι και ένας από τους όρους που έθεσε στην Καγκελάριο Μέρκελ. «Όμως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και το ξέρει και η Τουρκία», υπογράμμισε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Υφαντή η Ελλάδα πέρα από την ψυχραιμία, πρέπει να επιδείξει και αντοχή. «Δεν είναι εύκολο η χώρα να προχωρήσει σε δυναμική αντίδραση, εκτός του διπλωματικού πλαισίου, γιατί κινδυνεύουμε με μια άστοχη ενέργεια να βρεθούμε εν αδίκω. Κατά την άποψή μου, η Τουρκία είναι έτοιμη για ένα “άτυχημα”. Εμείς δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα μιας προβοκάτσιας και να βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση, με ενέργειες κλιμάκωσης που δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε εμείς ούτε η Άγκυρα να ελέγξουμε».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι σε διπλωματικό πεδίο η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. «Έχουν γίνει σχεδόν τα πάντα. Υπάρχει δηλαδή ένα διπλωματικό ντεμαράζ, σχεδόν πρωτοφανές. Η Αθήνα έχει ενημερώσει από την Ουάσινγκτον μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ε.Ε. Τα αποτελέσματα δεν πρέπει να μας δυσαρεστούν. Ναι η Τουρκία δεν έχει αναγκαστεί να αποχωρήσει, αλλά αυτό που θέλαμε σε μια πρώτη φάση, το πετύχαμε, επισήμανε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με τη στήριξη που έλαβε η χώρα μας από την Αυστρία, στο πλαίσιο του χθεσινού Συμβουλίου, ο κ. Υφαντής σημείωσε ότι αποτέλεσε έκπληξη προσθέτοντας ότι «η περιφερειακή πολιτική της Τουρκίας, η οποία εμπλέκεται με έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στη Συρία και στη Λιβύη, αλλά και η «χειραφέτηση» της  η οποία θέλει να ποδηγετήσει όλες τις περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ελλάδα, οδηγούν όσους ξέρουν να διαβάζουν στρατηγικά στο συμπεράσμα ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Σχολιάζοντας τη στάση της Γαλλίας δήλωσε «αν είχαμε κι από άλλες χώρες τη στήριξη της Γαλλίας, οι οποίες θα ήθελαν να κάνουν μια στρατιωτική τοποθέτηση στην περιοχή, συμβολική, αυτό θα ήταν ένα εκπληκτικό μήνυμα. Από την πλευρά της Ε.Ε δε θεωρώ ότι υπάρχει άλλη χώρα που να έχει και το στομάχι και την ικανότητα να το κάνει». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι στην περιοχή  υπάρχουν άλλες χώρε που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το «μοντέλο» της Γαλλίας. «Είναι η Αίγυπτος που αν ενταθεί η αντίληψη ότι η Τουρκία υπονομεύει τα συμφέροντά της, τότε είναι σίγουρο ότι θα ανέβουν οι τόνοι και οι συμβολικές κινήσεις και σε στρατιωτικό επίπεδο, ωστόσο καλό είναι να μη φτάσουμε εκεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 12:05