search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:01
MENU CLOSE

Επιστολή Πομπέο σε ΟΗΕ για επαναφορά των διεθνών κυρώσεων στο Ιράν – Σύγκληση του ΣΑ ζητά η Ρωσία

20.08.2020 20:25
Έκκληση Πομπέο για μείωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο - Media

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργοποίησαν επισήμως στον ΟΗΕ την αμφιλεγόμενη διαδικασία –και με αβέβαιη εξέλιξη– με την οποία ζητούν την επαναφορά όλων των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, το οποίο κατηγορούν ότι παραβίασε τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο «ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας» ότι το Ιράν δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με βάση αυτή τη συμφωνία, στόχος της οποίας ήταν να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Πομπέο παρέδωσε αυτοπροσώπως την επιστολή του στον πρεσβευτή της Ινδονησίας Ντιαν Τριανσιάχ Τζάνι, ο οποίος προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτόν τον μήνα.

Οι ΗΠΑ διευκρινίζουν ότι ενεργοποιούν τη ρήτρα επαναφοράς των κυρώσεων (snapback) ως «συμβαλλόμενο μέρος» της συμφωνίας του 2015, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα του ΣΑ που την επικύρωσε. Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την Ουάσινγκτον από αυτή τη συμφωνία το 2018 και για αυτό οι περισσότερες άλλες χώρες μέλη του ΣΑ –ακόμη και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ– αμφισβητούν κατά πόσο δικαιούται να θεωρηθεί συμβαλλόμενο μέρος.

«Παρά τις εντατικές προσπάθειες και την εξαντλητική διπλωματία» εκ μέρους της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας, ώστε να επανέλθει το Ιράν στο σωστό δρόμο, οι παραβιάσεις του «συνεχίζονται», υποστηρίζει στην επιστολή του ο Πομπέο, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν επομένως καμία άλλη επιλογή» παρά να ενεργοποιήσουν αυτή τη ρήτρα.

Θεωρητικά, αυτή η περίπλοκη διαδικασία που προβλέπεται στο ψήφισμα, θα επέτρεπε να επιβληθούν σχεδόν αυτόματα, εκ νέου, οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν μέσα σε διάστημα 30 ημερών. Όμως, σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, ο πρεσβευτής της Ινδονησίας θα μπορούσε, αφού διαβουλευτεί με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου, να βάλει στο αρχείο το αμερικανικό αίτημα, χωρίς να δώσει συνέχεια.

Η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αντικείμενο συζήτησης το Ιράν. Λίγο νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ χαρακτήρισε «ανύπαρκτο» το αίτημα που υπέβαλε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, λέγοντας ότι μόνο μια χώρα που παραμένει συμβαλλόμενο μέρος της διεθνούς συμφωνίας του 2015 (JCPOA) μπορεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό επανεπιβολής των κυρώσεων (snapback).

«Δεν ενεργοποιεί το snapback. Το snapback μπορεί να ενεργοποιηθεί από μια χώρα που είναι συμβαλλόμενο μέρος της JCPOA, και οι ΗΠΑ δεν είναι», είπε ο Βασίλι Νεμπένζια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτήν το 2018.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 07:01