search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:51
MENU CLOSE

Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη στο Θέατρο Δάσους (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2139
20-8-2020
23.08.2020 03:00
troades.jpg

 

Σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου

Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Γιάννη Παρασκευόπουλου κάνουν πρεμιέρα στο Θέατρο Δάσους. Την παράσταση παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, σε συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή δύο ηθοποιών από την Ημαθία. Στον ρόλο της Εκάβης θα δούμε τη Γιώτα Φέστα.

Με φόντο την κατεστραμμένη Τροία, οι γυναίκες Τρωαδίτισσες, θρηνώντας για την άλωση της πόλης, αναμένουν την ανακοίνωση της τύχης τους. Ανάμεσά τους, παραδομένη στη μοίρα της, η γριά Εκάβη, η οποία, σέρνοντας το εξουθενωμένο σώμα της, είναι υποχρεωμένη να σηκώσει στις γέρικες πλάτες της τα βάρη μιας ζωής από το ένδοξο παρελθόν στο τραγικό παρόν. Από την αρχή του έργου έως και το τέλος του το κοινό παρακολουθεί τη μια συμφορά να διαδέχεται την άλλη. Αποκορύφωμα ο θάνατος του εγγονού της, του Αστυάνακτα, που αποτελούσε τη μοναδική ελπίδα για τη μελλοντική αναβίωση της Τροίας και τον οποίο οι Έλληνες αποφάσισαν να γκρεμίσουν από τα τείχη της πόλης. Οι δυνάμεις της καταστροφής έχουν πάρει, πια, ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μοιάζουν σχεδόν θεϊκές… Στη θέα των ανόσιων πράξεών τους ακόμα και οι θεοί που είχαν δείξει εύνοια στους Έλληνες αποφασίζουν να αλλάξουν τη στάση τους, προοικονομώντας την τραγική έκβαση που θα έχει η επιστροφή των πολεμιστών στις πατρίδες τους. Στο έργο αυτό, ωστόσο, ακόμα και η εκδίκηση δεν στέκεται ικανή ώστε να απαλύνει, έστω, τα δεινά των ηττημένων.

Με αφηγήσεις που εστιάζουν στις έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στα μεγαλεία που πέρασαν πια ανεπιστρεπτί και το πένθος που «πλημμυρίζει» το παρόν, ο Ευριπίδης επιχειρεί, ξεδιπλώνοντας την πλοκή, να καταλήξει σταδιακά στην απόλυτη καταστροφή και οδύνη. Την ίδια στιγμή ασκεί έντονη κριτική στους Αθηναίους για την άγρια επίθεση στη Μήλο, αναδεικνύει τα επιχειρήματα των «βαρβάρων» αντιστρέφοντας ευρηματικά τον χαρακτηρισμό, ενώ παράλληλα επιχειρεί τον αναστοχασμό πάνω στην αθηναϊκή ασυδοσία.

Οι «Τρωάδες» είναι το μοναδικό έργο που έχει διασωθεί από την Ευριπίδεια τριλογία που παρουσιάστηκε το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια, αποτελώντας έναν θρήνο για όσους βρίσκονται στο έλεος των κατακτητών, ενώ παράλληλα είναι μια δυνατή κραυγή ανθρωπισμού απέναντι στα θύματα του κάθε πολέμου.

Στο έργο αυτό ο άνθρωπος βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους και την ίδια στιγμή πολύ μακριά από αυτούς, προσπαθώντας ολομόναχος να σταθεί απέναντι στον τρόμο, επιχειρώντας να βρει πάση θυσία έναν τρόπο που θα του επιτρέψει να επιβιώσει μέσα στην τραγική και αδυσώπητη μοίρα του.

Στον ρόλο του Ποσειδώνα βλέπουμε τον Χρήστο Διαμαντούδη, την Αθηνά υποδύεται η Ελένη Θυμιοπούλου, την Κασσάνδρα ενσαρκώνει η Μαρία Καραμήτρη, στον ρόλο του Μενέλαου απολαμβάνουμε τον Νικόλα Μαραγκόπουλο, την Ελένη ενσαρκώνει η Γιολάντα Μπαλαούρα, την Αδρομάχη η Ιωάννα Παγιατάκη, τον Ταλθύβιο ο Χρίστος Στυλιανού, ενώ ως Εκάβη βλέπουμε τη Γιώτα Φέστα. Σε ρόλο Στρατιώτη θα δούμε τον Βασίλη Τρυφουλτσάνη και τον Νίκο Μήλια. Τέλος, τις γυναίκες της Τροίας υποδύονται οι: Μαριάννα Αβραμάκη, Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Μομώ Βλάχου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Ελένη Θυμιοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Άννα Κυριακίδου, Ιωάννα Παγιατάκη, Εύη Σαρμή και Ελευθερία Τέτουλα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Γιάννης Τσαρούχης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά: Θανάσης Κολαλάς
Κοστούμια: Σοφία Παπαδοπούλου
Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης
Κινησιολογία: Τάσος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βαγγέλης Σκυλίτσης, Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Δημήτρης Γεωργόπουλος
Φωτογράφιση: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη
Επικοινωνία παράστασης για το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας: Κατερίνα Γρηγοριάδου

INFO

Η παράσταση παρουσιάζεται στο Θέατρο Δάσους από 20 έως 22 Αυγούστου 2020

Εισιτήρια:

Τιμή προπώλησης μέσω viva.gr: 10 ευρώ | Τιμή προπώλησης: 12 ευρώ | Κανονικό εισιτήριο: 15 ευρώ | Φοιτητικό/ Άνω των 65 / Ομαδικό: 10 ευρώ | ΑΜΕΑ & συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 ευρώ | Άνεργοι: Δωρεάν (20 θέσεις ανά παράσταση)

Για περισσότερες πληροφορίες ή κρατήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα: www.kepo.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:50