search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:31
MENU CLOSE

Το θολωμένο μυαλό του Ερντογάν

24.08.2020 06:45
Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Θέλουν να εμποδίσουν την αιώνια αφύπνισή μας – Θα γίνουμε παγκόσμια δύναμη - Media

 

Τι ακριβώς γίνεται με τον Ερντογάν και συντηρεί την παραληρηματική του έξαρση όλη μέρα, κάθε μέρα, εδώ και χρόνια; Πόσο ισορροπημένος μπορεί να είναι ένας ηγέτης που βρίσκεται υπό καθεστώς ρήξεως με όλο τον κόσμο εκτοξεύοντας απειλές που ακόμα και νόημα να είχαν, θα το έχαναν από τις συνεχείς επαναλήψεις; Πόσο έξυπνο από μεριάς της Δύσης είναι, να ανέχεται έναν δικτάτορα που παίζει εξακολουθητικά με την φωτιά; Ο Ερντογάν από το 2016 που έγινε το πραξικόπημα εναντίον του, βρίσκεται σε μια διαρκή ανασφάλεια, θα έλεγε κανείς σε μια μόνιμη νευρική κρίση, καθώς κάθε μέρα ανακαλύπτει μια απειλή ταυτόχρονα με ένα θρίαμβο, που γιγαντώνει την ανύπαρχτη οθωμανική αυτοκρατορία που έχει στο θολωμένο του μυαλό. Καθ μέρα ξεκινά κι έναν πόλεμο, ανοίγει ένα νέο μέτωπο σύγκρουσης, επεκτείνει τα νοητά όριά του στις εσχατιές του κόσμου, στήνει κι ένα πανηγύρι, ανακαλύπτει μια γαλάζια πατρίδα, ένα φοβερό κοίτασμα πετρελαίου…

Κάθε μέρα ο Ερντογάν αλωνίζει την Τουρκία πάνω -κάτω, βγάζοντας λόγους (η γλώσσα του πρέπει να έχει βγάλει μούσια) παντού όπου σταθεί κι όπου βρεθεί φτύνοντας απειλές. Έχει γεμίσει την περιοχή σάλια. Την ίδια πολιτική απειλών και γκροτέσκο παραληρηματικής βαρβαρότητας ασκούν και οι υποτακτικοί του υπουργοί εξωτερικών, άμυνας και διάφοροι αξιωματούχοι παρατρεχάμενοι του -επικίνδυνα- αστείου ανατολίτη φύλαρχου που μάλλον εξευτελίζει την χώρα του σπαταλώντας αλόγιστα την όποια αξία αυτή έχει.

Ο Ερντογάν νιώθει τον κόσμο γύρω του εχθρικό, νιώθει ότι όλοι χρωστάνε από ένα κομμάτι γης από τη χώρα τους στην Τουρκία. Νιώθει να απειλείται και απαντά με απειλές. Ως πότε, ωστόσο, μια τέτοια πολιτική έντασης θα γίνεται αποδεκτή, από τη στιγμή μάλιστα που παίζει με τη φωτιά; Στο Αιγαίο αυτή τη στιγμή δεν παίζουν με τα κουβαδάκια τους οι αντιμαχόμενες πλευρές αλλά με όπλα, ο ένας απέναντι στο άλλον, και σε αυτές τις περιπτώσεις ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Ήδη, το επεισόδιο με το Λήμνος, με τα υποβρύχια, με τις αερομαχίες είναι μια πολύ σοβαρή ένδειξη ότι όλα μπορούν να ξεφύγουν ανά πάσα στιγμή.

Έχουμε να κάνουμε με μια προσωπικότητα ανασφαλή κι επικίνδυνη, γι’ αυτό, εκτός από την ετοιμότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, χρειάζεται και εντατική διπλωματία – που υπάρχει από πλευράς Ελλάδος και ασκείται εργωδώς. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα πρέπει να πιέσει ασφυκτικά τους Ευρωπαίους εταίρους αξιοποιώντας και την ουσιαστική γαλλική στήριξη, ιδιαίτερα δε την Γερμανία ώστε να πειστεί να εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:29