search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:30
MENU CLOSE

Πολύ ισχυρή παρουσία μελτεμιών φέτος το καλοκαίρι – Πόσες μέρες έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι (Photos)

02.09.2020 10:03
«Χαλάει» ο καιρός από την Πέμπτη - Η πρόγνωση της ΕΜΥ - Media

 

Ενα από τα πιο «αεράτα» καλοκαίρια, όσον αφορά την ένταση και τη συχνότητα εμφάνισης των ευεργετικών μελτεμιών στο Αιγαίο ήταν το φετινό.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΕΑ), 46 ημέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου φέτος χαρακτηρίστηκαν από ισχυρό μελτέμι (περίπου 3 στις 4 ημέρες), η δεύτερη υψηλότερη επίδοση από το 2009, όταν ξεκίνησαν οι σχετικές καταγραφές από το ΕΕΑ.

Ο πίνακας που ακολουθεί δίνει τις ημέρες με ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο (γαλάζια κελιά) από το 2009 έως και τον Αύγουστο του 2020.

Ως κριτήριο για τον χαρακτηρισμό της ημέρας τέθηκε το όριο των 50 km/h ως μέγιστη ριπή ανέμου στο σταθμό του ΕΑΑ στην Τήνο-Δημαρχείο.

Στο σύνολο των 62 ημερών της χρονικής περιόδου 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, τα 12 τελευταία έτη ο αριθμός των ημερών με ισχυρούς βόρειους ανέμους κυμαινόταν από 20 ημέρες (το 2014), έως 47 ημέρες (το 2016). Το 2020 ήταν μια χρονιά στην οποία 46 συνολικά ημέρες οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν το όριο των 50 km/h στην Τήνο. Τον Ιούλιο του 2020 ο αριθμός των ημερών ήταν 26, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 12 ετών, ενώ τον Αύγουστο ισχυρό μελτέμι έπνεε στο Αιγαίο τις 20 από τις 31 ημέρες του μήνα.

Με κόκκινο σημειώνεται η ημέρα με τη μεγαλύτερη ριπή που έχει καταγραφεί στον συγκεκριμένο σταθμό: 79 km/h στις 21/08/2010.

Tι είναι τα μελτέμια 

Ως ημέρα με ισχυρό μελτέμι σημειώνεται εκείνη που οι ριπές του ανέμου ξεπερνούν την ταχύτητα των 50 χιλιομέτρων την ώρα. Χωρίς να υπάρχει άμεση συσχέτιση, ριπές ανάλογης ταχύτητας παρουσιάζονται σε ανέμους εντάσεως έξι μποφόρ και άνω.

«Φέτος το καλοκαίρι ήταν από εκείνα με την πιο έντονη παρουσία μελτεμιών από το 2009 που ξεκινήσαμε να καταγράφουμε συστηματικά την πληροφορία για την ένταση των ανέμων στο Αιγαίο. Το 2020 ξεκίνησε εντυπωσιακά τον Ιούλιο, όπου είχαμε ισχυρό μελτέμι 26 ημέρες, καταγραφή-ρεκόρ για τη 12ετία που κάνουμε τη συγκεκριμένη καταγραφή. Συνεχίστηκε τον Αύγουστο με 20 ημέρες μελτεμιού, κοντά στον μέσο όρο του συγκεκριμένου μήνα. Συνολικά, επρόκειτο για ένα καλοκαίρι αρκετά δροσερό λόγω και των μελτεμιών, πέρα από συγκεκριμένες εξάρσεις της ζέστης, όπως αυτή που περνάμε τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε στην Καθημερινή ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr.

Και δεύτερος σταθμός

Για την καλύτερη καταγραφή του ανεμολογικού πεδίου στην περιοχή, τον Ιούλιο του 2019 τοποθετήθηκε και δεύτερος σταθμός στην Τήνο, στην περιοχή Πόρτο, στο νότιο τμήμα του νησιού, όπως αναφέρει το iefimerida.

Ο σταθμός αυτός καλύπτει με μετρήσεις ανέμου την περιοχή του στενού Τήνου-Μυκόνου, περιοχή η οποία είναι γνωστή για τις μεγάλες ταχύτητες ανέμου όλες τις εποχές του χρόνου, επομένως θα αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Mελτέμια και κλιματική αλλαγή 

Στο φόντο μιας αυξημένης παρουσίας των μελτεμιών τα τελευταία χρόνια το καλοκαίρι στο Αιγαίο, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν βάσιμες υποθέσεις εργασίας που συσχετίζουν την εξελισσόμενη διαδικασία της κλιματικής αλλαγής με την ενίσχυση των μελτεμιών στο Αρχιπέλαγος. «Υπάρχουν μελέτες και προγνωστικά μοντέλα για την εξέλιξη των κλιματικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτά καταγράφεται συχνά μια τάση για ενίσχυση στο μέλλον της παρουσίας υψηλών θερμοκρασιών και χαμηλών πιέσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην περίπτωση αυτή, αναμένεται αυξημένη παρουσία των μελτεμιών, τα οποία κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν και τον Σεπτέμβριο», λέει στην «Κ» ο κ. Λαγουβάρδος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:30